söndag 2 augusti 2015

Ny dokumentär. Dopingen i friidrott där cykling var för 15 år sedan

Titta på den här färska filmen från tyska ARD dokumentär . Skrämmande och tydliga bevis och indikationer på utbredd systematisk doping i både Ryssland och Kenya. Speciellt läskigt att se reporterns resa i Kenya som avslöjar korruption med mutor till anvariga för att tysta ner. Livsfarlig användning och t om dödsfall bland aktiva av EPO utan "specialistkompetens". Det verkar heller inte ske några som helst dopingtester på hemmaplan i Kenya. I filmen visas med dold kamera hur doktorer injicerar löpare med EPO. Man får känslan att det är "inga konstigheter det är så här vi rullar". Att löparna tar till det är ju lätt att fatta, enda vägen ur fattigdom och en chans till ära och berömmelse. Men att förbund och pampar mörkar och tar betalt av idrottare som testar positivt för att sen dölja det är ju bara för bedrövligt.


I filmen medverkar två experter på blodvärden och bloddoping och de menar att resultaten från den stora databas med tusentals blodvärden från friidrottselit från tidigt 2000 tal till nu som de kommit över är extrema. Ca var sjätte blodvärde är misstänkt. Av alla medaljörer i friidrotts VM i konditionsgrenar samt i  OS från Sydney 2000 och framåt visar var tredje medaljör misstänkta värden och var sjätte direkt sannolika tecken på bloddoping. I vissa fall hela medaljpodiet. Jag är inte ett dugg förvånad och skrev te x om det här i februari 2013 NOT NORMAL och konstaterade då att 188 av världens snabbaste 200 marathonlopp var gjorda av Kenyaner och Etiopier. Den här nya filmen från ARD ger kanske en stor del av svaret hur dominansen är möjlig. Jag hoppas verkligen den här dokumentären och efterbörden av den sätter lite eld i baken på kontroll och utredningsmyndigheter.

Experterna i filmen menar att friidrotten nu är i samma läge som cyklingen var när det var som värst i slutet på 90 och början av 2000 talet, och att friidrotten ligger 15 år efter cyklingen. Cykelsporten som sen dess jobbat mycket på att återfå sin trovärdighet och i alla fall om du frågar mig kommit en bra bit på väg. Efter du tittat på filmen förstår du att friidrotten har lite jobb framför sig..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar