fredag 24 november 2017

Iaktagelse på hård intervallträning "tom mage" med 16/8 modellen

Jag kör T.R.E Time Restricted Eating nu måndag-fredag med all föda intagen mellan 12-20 och därmed ett 16 timmars fönster utan något näringsintag. Bra pod i ämnet och mitt beslutsunderlag om varför här:  https://itunes.apple.com/se/podcast/dr-satchin-panda-on-practical-implementation-time-restricted/id818198322?i=1000394201738&mt=2 Spännande att biohacka mig själv och se hur kroppen svarar fysiskt och mentalt på det. Nu har jag gjort det i två veckor och hittills tycker jag det gått klart över förväntan. Inga större hungerskänslor och att cykla till jobbet har också gått bra. Huvudet känns alert och kroppen har varit stark på em / kvällsträning. Dessutom ett kraftigt pers i fart förra lördagen i utecykling med vintercykel och dubbdäck fast det då satt med kolhydrater och frukost ett par timmar innan.

TRE kan effektivisera hela din metabolism. Aktivera tillväxthormon och ge cellerna värdefull vila och restaureringstid genom ett längre fönster utan näringsintag. S.k Autofagi kan startas, här en lättförståelig artikel https://www.dietdoctor.com/se/hur-du-fornyar-din-kropp-fasta-och-autofagi  med hur det fungerar med ref till en japan som fick nobelpris 2016 för mekaniken bakom.  Autofagi rensar bort och dödar celler av sämre kvalite och mitokondriell biogenesis bildar nya celler. Det vi alla vill både ur livslängds och träningssynpunkt. Konstant kontinuerligt intag av kolhydrater stoppar autofagi om jag förstått rätt. För min del är jag absolut inte ute efter att gå ner i vikt utan det är de cellulära mekanismerna och fördelarna som TRE verkar kunna ge som jag är ute efter. Studier som bl.a forskaren i podden refererar till visar på dramtiskt bättre resultat på uthållighetstest på löpband med 16/8 redan jämfört med t ex 12/12. En teori om det kan vara att fler ketoner frisläpps vilket ger större access till fettdrift. Djurförsök visar också på mycket stora generella fördelar på musstudier. Mer muskler mindre fett, stor ökning av tillväxthormon och betydligt bättre lever och organvärden och klart längre livstid på TRE hållna möss med kortare matfönster. Spännande att prova. Jag planerar också att göra en lite längre fasta typ 4 dagar med enbart vatten lite längre fram. Det här skall ytterligare kraftfullt sätta fart på "renoveringen" enligt studier.

Imorse testade jag att för första gången köra hård träning på "tom" mage. Cyklade ett 4 x 8 minuters Monark pass efter en kopp silverte (kokat vatten:-). Jag körde samma typ av pass för 4 dagar sedan 2 intervaller med + 100 kadens och två styrkeintervaller med 50 kadens. Tänkte det kunde vara spännande att se ev skillnader för då körde jag på kvällen efter mat och med fulla depåer. Är  normalt också betydligt starkare på em / kväll än på morgonen. Likaså blev det idag. Väsentligt tyngre än de senaste Monarkpassen och kanske runt 30 watt sämre i prestanda än sist.  Dessutom till klart högre puls. Nu körde jag mig inte in i väggen men slutade 8:orna runt 92% av maxpuls på drygt 160 slag. Tuff resa på morgonen. Hade tänkt köra benböj på det men bordlade de planerna tämligen omgående efter två av fyra intervaller. Cyklade sen direkt in till stan 16 km i lugnt tempo. Fanns inte mycket kraft kvar även om jag inte hade några gå in i väggen känslor. Fuskade sedan lite innan lunch och drack en proteindrink kl 11 följt av en bra näringrik stor lunch kl 12. Skall nu cykla hem och se hur det kommer kännas med depåer lite mer fyllda. Edit 18.30 hemkommen nu 16 fina km med bra ben kraft och känsla i kroppen hem. Mycket tydlig skillnad mot in i morse.

Vet inte riktigt vad expertisen säger om att köra lite hårdare på morgonen utan frukost? Vet att experter förordat s.k tömningspass på fastande mage för att stimulera mitokondrietillväxt ett par tre timmar men dessa görs väl oftast på betydligt lägre puls än upp mot dryga 90% gissar jag? Att det var så tungt och klart lägre performance imorse gissar jag är kombination av dels ovana ej adapterad till att träna på tom mage och lägre muskelglykogen tillsammans med att jag rent generellt presterar klart sämre på morgonen.

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet som farbror Barbro sa. Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar