måndag 10 juli 2017

Peak shape peak speed @50

Planen var lika enkel som givet smärtsam. Cykla så fort du kan i nära 13 mil. Ensam med Merckx:en mot vinden, mjölksyran, demoner från en alltmer tröttnande kropp och huvud sista timmarna.

Förutsättningarna på plussidan. En helt utvilad cykelsugen kropp efter fyra dagars helvila (när hände det sist?) Och en roadtrip med tjejerna till Helsingör / Köpenhamn / Malmö / Öland. På plussidan också en proppfylld kropp av energi från alldeles för mycket gott att äta och dricka på resan (pretty far from calorierestriction :-) Fint soligt väder också med runt 20 grader.

På minussidan. Vinden, ständigt denna vind. Varför kan det aldrig få vara vindstilla? Ganska kraftig bris medvind ut norrut som det oftast blåser här med sydvästlig riktning. Kommer gå fort på utvägen och sen börjar det tuffa hela vägen hem från Edsbro drygt 6 mil i kraftig mot.

Cyklade lugnt de ca 1.5 milen till starten av min runda strax efter Vikskolan Upplands Väsby. Körde som så många gånger förr rundan vi brukar Vätternträna på. Väsby - Almunge - Edsbro - Rimbo - Vallentuna - Väsby. En fin runda på knappa 13 mil. Jag cyklade den med 38.1 snitt tidigare i år och målet var nu att försöka bättra det någon decimal. Inte lätt, varje fartökning i de farterna kräver mycket kraft då som ni vet luftmotståndet ökar i kvadrat i höga farter. Ju mer vind desto värre också.Den är ju liksom bara med åt ett håll och mot åt de andra tre hållen.

Gav mig i alla fall iväg med en positiv känsla och tänkte att det kommer ju bli kul de första 6-7 milen. Hemvägen tänker vi inte på än, och hej vad det gick hade 44 snitt efter 2.5 mil i Långhundrarondellen. I Almunge efter 4 mil fina 43.7 och vände nu österut mot Edsbro. Gick fortsatt bra men mer kantvind nu. 5:orna gick stabilt under 7.30 i drygt 40 fart. Misstänkte att jjag öppnat lite hårt första timmen och blev lite avskräckt av de höga wattsiffrorna samtidigt som det gav en grym känsla. Skulle det kunna hålla hela vägen hem till en drömgräns 40 snitt långtur solo out & back? Nej en sak i taget, först Edsbro som nåddes efter knappa 7 mil och 42.5 snitt. Gott så, riktigt fin fart och kraft första två timmarna men nu är det payback time hem i kraftig motvind i stort sett hela vägen.

Dunkade på så mycket jag kunde de ca två milen mot Rimbo, men oj vad det började ta i värmen, och motvinden kändes allt mer skoningslös. Kämpa in till Rimbo nu. Hade planerat ett pitstop där för att fylla vattenflaskorna och äta upp en medhavd macka. Snittet nere på 41.1 i Rimbo, nej några 40 blåser nog bort här tänkte jag men god marginal fortfarande till personbästa så kämpa på.

Fortsatte trenden med tappad kraft efter timme 1 men kunde hålla ihop både huvud och kropp någorlunda. Men vinden tog hårt bort mot Brollsta som nåddes efter 10 mil med prick 40 snitt. Kämpa på nu sista knappa 3 milen. Gick över förväntan till Angarns Kyrka men därifrån och upp mot långa Vallentunabacken rasade snittet ner till 39. 

Så nu bara Vallentuna - Väsby en dryg mil och en väg jag cyklat hundratals gånger. Kraftig kantvind sista milen men ändå så bättre än ren mot som det varit länge innan. Hade 39.0 nästan hela vägen och kämpade för att hålla det ända bort till Fresta avfarten som var mållinjen för min egen lilla tävling mot mig själv. Mätaren slog retfullt ner till 38.9 i sista lite tyngre knäppan uppför och trots en slutspurt ville den inte ta sig upp på 39.0 igen.

Var inte speciellt besviken över det, däremot vansinnigt trött och helt slutkörd 127.6 km senare på 3.17 med 38.9 snitt solo på racer i tuff vind. Är för jäkla nöjd med det. Det klart snabbaste jag cyklat så här långt ensam.


86% av maxpuls i snitt. Ingen lek idag.
Snabb älskling idag

Ett sånt här lyckat kraftprov ger mig lika mycket tillbaka som en seger på en tävling, om inte mer nästan. Att få utmana och lyckas slå sig själv, förbättra sig lite till. Nå en ny högre nivå och personbästa 50.5 år ung efter allt som hänt känns inget annat än fantastiskt och ger en enorm tillfredställelse och payback på all nedlagd tid, träning och satsning med allt vad det innebär. Nästan en kmh snabbare än tidigare bästa och hade det blåst mindre hade kanske 40 drömgränsen rykt.

Its never too late - Allt går och går det inte så går det åndå. Kör hårt!

Peak life supplement:-)2 kommentarer: