söndag 20 maj 2018

Med solen i ansiktet och vinden i ryggen - Skandisloppet med SAP VR Sub 7 grupp

Det finns dagar då cykling är underbart och så finns det DAGAR. Igår var en sådan. Igår hade vi genrep med den grupp Stockholm Allied Powers jag ska försöka köra Vättern under 7 timmar med. Övervägande delen av det ca 40 man starka laget cyklade Skandisloppet motionslopp ca 16 mil med start och mål i Uppsala.

Hela laget Innan start.11 nyanser av grönt:-)

Vi hade några huvudsakliga mål. Först och främst att cykla säkert och stabilt och lyckas bra med kedjeformationen i de två grupper vi var indelade samt med byten "motorerna emellan. Tidsmålet var banrekord och ca 42 kmh snitt. 

Samling redan kl 7 vid parkeringen för nummerlappsnålande och på med hjälmchip. Genomgång av den sista taktiken. Våra lagkaptener har förberett sig själva och oss med minutiös och kirurgisk precision och när det dagen innan pga lätt ändrad vindprognos skickades ut en reviderad raceplan och karta med tider för respektive delsträcka och passager för dessa så fattar ni att i det här gänget lämnas inte mycket åt slumpen. 

Vädret var ju nästan löjligt perfekt för cykling fort i grupp. Klarblå himmel, kall morgon men snabbt stigande temperatur upp mot 18-20 grader på dagen och bara en svag nordvästlig vind som innebar medvind första milen söderut mot Sigtuna följt av lite sämre vind väster och norröver igen men sen skön medvind sista 4 milen ner mot Målet i Uppsala igen.

Så här cyklades banan


Jag hade på känn att jag skulle ha en bra dag och såg verkligen fram mot att "mysa" fram i hög fart i en energieffektv välsmord kedja. Och precis så blev det. En nästan overkligt fin cykeldag. Vi hade ett härligt fint flow i laget nästan hela tiden och min förhoppning om en bra känsla besannades med råge. Kändes hur bra och lätt som helst hela vägen. Inget behov av att gå ner och vila i "Cafet" eller stå över några förningar. Tvärtom den enda gången det blev lite tungt och få kvar i kedjan vid ett parti av lite sämre kant / motvind då vi som lägst var nere på 8-9 i rotation så kändes det bara roligare att oftare få komma fram i spets. Vi fick snart igång laget igen och många fler kom fram i rotationen. Med 5-6 mil kvar fick vi ett kort stopp vid en järnvägsövergång för ett passerande tåg men tappade max en minut.

Sedan svängde vi på större väg söderut och de sista 4 milen söderut mot Uppsala. Svårslagen cykling och närmast en sakral känsla att susa fram i stor grupp nära nog ansträngningslöst nära 50 fart de sista milen hem med solen i ansiktet och vinden i ryggen.

Data efter loppet 42.8 fart med 132 snittpuls 76% av max en härlig känsla. Man kan också notera att det krävdes "bara" 214 w 246 npw att cykla så pass fort. Där ser man hur otroligt energieffektiv en fungerande rotation är. När vi jämförde lite siffror i laget efter så ligger jag väsentligt lägre i watt. Troligen en funktion av en låg och bra aerodynamisk position på min suveräna Trek Madone. En annan reflektion är vilken otrolig skillnad rotationen ger i kraft / fart mot solocykling. I tisdags cyklade jag folktempo all out effort på samma cykel. Sträckan var 1/10 av gårdagens och 16 km. Farten var 42.1 alltså långsammare trots 338 watt vilket är hela 58% mer kraft. Då förstår man lite hur svårt det är för soloutbrytare att hålla undan en jagande klunga..

Vi nådde våra mål med råge. Inga incidenter. Två killar oturliga punkteringar i laget! Väldigt tråkigt för dem men annars fungerande kedjorna överlag mycket bra. Självklart blir det lite luckor ibland och lite oordning i leden men sammantaget ett toppengenrep som verkligen lovar gott inför Vätternrundan.

Nöjda och glada efter

Med CRT teammate starke Daniel Godman som gjorde ett förtjänstfullt tillfälligt inhopo i SAP

Afterbiken hemma var nästan lika fin som cyklingen med växelvis solstol poolen Girot & Hockey semin och ett par Brooklyn lager till



3 kommentarer:

  1. Hög rättvisefaktor där ser det ut som. Välförtjänt njutning hemmavid! Känner du till någon hemsida/länk där man kan se en sammanställning över årets olika cykellopp runt om i Sverige? Har sådana sidor för simlopp och löptävlingar och triatlon men inte för cykel än. Lättare att planera med lite framförhållning. Grattis till loppet förresten!

    SvaraRadera
  2. Hittade en bra länk nu...never mind!

    SvaraRadera