lördag 23 mars 2019

17 mmol på Aktivitus och Cellexir Cycling Clubs första träningspass

Kul dag idag första träningspasset ihop i nya Cellexir Cycling i våra nyss anlända klubbkläder. Vi körde 8 mil ute på Ekerö i lugn distansfart och avslutade med en fika på Brostugan. Killarna var toppnöjda med både design kvalitetskläder från Verge. Den utlovade solen kom precis lagom till vi hade cyklat klart.. men bättre sent än aldrig. Fin tur med bästa gänget och idag var det alldeles extra skönt att det gick lugnt för igår var det ända in i kaklet till total utmattning. Kul nu är vi gång med klubben och på lördag åker vi till Mallorca för en härlig träningsvecka. Det firar jag med att bjuda på en kod som ger 50% prova på rabatt till den som vill testa Cellexir en månad. No strings attached en månad a 212 kr och fri frakt med koden: fb50 i kassan vid utcheck Cellexir webshop

Stefan Ljungberg undertecknad Daniel Godman Stefan Kuhl Torbjörn De Jager och Björn Drakenward


Igår var det rätt in i väggen som sagt. På eftermiddagen och hemcykling från stan stannade jag till hos Aktivitus tortyrkammare i Frösunda Vik. Jag hade stämt träff med Johan Hasselmark som skulle testa mig i tre olika test. Ett tröskeltest ett VO2 Max test samt slutligen ett Wingate (30 sekunder max test). Jag hade en del fruktan i kroppen för smärtan som väntade. Det kostar ju på en del att köra sig in i väggen till total utmattning, men försökte att intala mig att det här blir bra.. You can do it! Eller?

 
 


Vi började med ett tröskeltest det sker med 3 min intervall per motstånd som höjs med 40 w per gång. Efter varje motstånd tas blodprov och laktat mäts för att definiera vid vilka nivåer mjölksyran börjar gå upp kraftigt och aerob respektive anaerob tröskel / FTP.
 Vi satte igång och redan vid 200 w kände jag att oj vad mycket tyngre Monarkwatten känns än Wattbike. Min känsla är att det skiljer ca 15 w vid ca 300 w och 20 vid 400 alltså ca 5% och det är ju vad många menar på att Monarks drivlina tar extra. Men bit ihop nu tröskelpasset skulle inte köras till utmattning dock en bra stund och ingen walk in the park direkt heller. Försökte hålla en positiv känsla och intervallerna genom 240 och 280 gick bra sedan var det 320 och efter det slutligen 3 minuter på 360 w som Johan sa att efter det får det räcka då har vi gått igenom trösklarna med säkerhet. Det gick ganska bra hela vägen 360 intervallen kändes förstås en del och jag uppskattade den till 17 på Borgskalan av 20 och slutade med 158 som högsta pulsnotering. Värden vi fick fram finns nedan. Efter 280 börjar laktat stiga från 2 och når 3.58 vid slut 320 w. Efter 360 w vid testslut är laktat 7.1. FTP blev bedömt till 330 w 4.52 w / kg. Det första testet kändes helt klart en del men hade jag vetat vad som komma skulle så hade jag nog sagt glöm det, nu cyklar jag hem.
 
 
Nu går det bra att skratta. Vänta du bara..

Jag visste ju ungefär vad som väntade men det var 4 år sen jag gjorde ett VO2 max test på GIH och jag hade nästan förträngt känslan av masken som tillsammans med den stadigt ökande ansträngningen och smärtan till slut nästan gör en utan medvetande. Men KÄMPA NU!En minut per motstånd höjning med 20 w per gång till utmattning. Testet går på 7-8 minuter men vilka minuter! Herregud vilken resa både fysiskt och psykiskt. Efter tröskeltestet som ändå höll på runt 20 minuter tyckte jag det var tungt redan på låga watt men bra kämpaglöd och rätt vad det var så stod det 360 w på displayen den gick bra och även minuten på 380 men nu börjar kriget. 400 w det ska jag bara klara ända in i kaklet nu du har lite mer in på 420 w. Kriga kämpa bara en minut. Jag är helt omtöcknad nu men tänker på att hålla kadensen högt som Johan sagt så inte benen tar slut innan central kapacitet. In på 440 w och nu är jag helt bortom kontroll och nästan utan medvetande. Johan skriker och peppar och säger sen att jag har sån slagsida lutande till vänster på cykeln att jag håller på att ramla av. Jag klarar ca 30 sek in på 440 sen är det slut. Faller hyperventilerande med avgrundsvrål framstupa över styret. Dra ända in i helv... vilken tömning. Når 168 i puls på slutet och får en platå där mot slutet så Johan säger att du fick verkligen ut allt. Laktatmätaren visar det med undertryck också med över 17 mmol vilket Johan säger är en nivå de väldigt sällan ser. Jag som 15 min innan tyckte att 7 mmol efter tröskeltestet var 17 på Borgskalan. Allt är relativt men mer 20 än så här blir det inte. VO2 max nivån bli 63.8 ml / kg / min och max VO2 blir 4.66 l/min. Nästan exakt vad jag testade för 4 år sen ganska topptränad på GIH. Så det får jag ändå vara nöjd med som 52 åring.


 
Jaha sa Johan nu är det bara Wingate kvar 30 sekunder kvar är du sugen? Jag var mer eller mindre som en trasa men kunde ju inte smita iväg nu så bring it on. Kände ju att det finns inte en chans i världen att kunna producera några siffror nu efter den knockouten men det blir vad det blir försöker mitt bästa. Har aldrig gjort ett Wingate test som är en sittande spurt där man först trampar upp en maxkadens kring 180-200 rpm helt utan motsånd och där släpps vikter på motsvarande 10% av kroppsvikt så i mitt fall 7.3 kg sen ska man försöka hålla ut så länge som möjligt och får inte stanna under dessa 30 sekunder. Visste att dessa 30 sekunder kommer upplevas som minst det dubbla vilket jag hört från alla och Johan sa det även innan, men när han sa kriga nu det har gått 10 sekunder trodde jag helt säkert att han skämtade kadensen hade redan börjat vika ordentligt och det är 20 sekunder kvar. Med 10 sekunder kvar var hela kroppen i sprängningsläge och jag mer eller mindre skrek. Hade inget mer men gav inte upp i alla fall. Testvärdet blev dock ganska skralt med 694 w snitt och 847 peak. Men efter testet herregud vilken galen chock för kroppen de sa att det kommer ofta en 30 sekunder efteråt och jag var rejält medtagen ett tag efter den chocken.
 
Jag hämtade mig skönt nog ganska fort sen gick vi igenom siffrorna. Johan tyckte det var ett par saker som stack ut. 1 min aeroba kapacitet är mycket bra och 2 min topp under de 2-3 sista minuterna på VO2 max testet att kunna tömma sig så mycket till de mjölksyranivåerna är väldigt ovanligt. Det är de här två komponenterna som gör att jag trivs i långa hårda linjelopp. Det vi ska jobba på nu är att flytta trösklarna genom först volym på Mallorca nästa vecka sedan ett VO2 max block med mer HIIT intervaller. Jag har ju kört såna ganska sparsamt hela vintersäsongen så det borde finnas lite room for improvement både där samt inte minst på spurtförmåga som är ganska otränad nu. Vi kämpar vidare!

Stort tack Johan Hasselmark och Aktivitus för ett på alla sätt GRYMT testpass.

3 kommentarer:

  1. Intressant läsning, kul att du delar siffrorna! Starkt att dräpa sig själv så!

    SvaraRadera
  2. Snygga kläder och imponerande siffror. Lycka till på Mallis nu!

    SvaraRadera
  3. Stort tack Johannes & Reine! Kör hårt!

    SvaraRadera