torsdag 28 mars 2019

Djupandning och kalldusch - Wim Hof Method

För en kort tid sedan var jag gäst i Swimrunpodden, avsnittet släpps i dagarna tror jag. Efter programmet kom jag att berätta om mitt spännande möte med Master Tho mars 2018 om djupandning och annat spännande. Annelie som har Swimrunpodden skickade sedan en länk med ett avsnitt från Impact Theory där en annan andningsmästare Wim Hof var gäst Impact Theory - Wim Hof. Jag hade hört talas om Wim Hof även känd dom Iceman Hof men kände inte till mer än att det var "en galning" som till synes kunde klara närmast obegränsat med kyla och iskallt vatten. Jag visste inget om hans historia. Det här var för en dryg vecka sedan. När jag såg programmet ovan blev jag oerhört fascinerad. Av Wim, hans historia och den kunskap han visade kring kroppen samt framförallt hur han till synes med två enkla metoder verkar ha kommit på lösningen på "det mesta". Djupandning och kyla är hans enda verktyg för att kontrollera kropp och själ samt även immunförsvar på ett sätt som inte kan beskrivas annat än smått otrolig.

The cold is my only master and trainer - Wim HofJag tittade på några mer Youtubeklipp med Wim, (det finns hur många som helst) och jag beslöt mig snabbt för att det här ska jag testa. Jag som är så frusen av mig och alltid sett kylan som en stor fiende. Innan och efter cykeltävling och träning i kallt väder, alla gånger jag stått och huttrat vid nummerlappsutdelningen till Smacklopp i början eller slutet av säsong och undrat varför man håller på med det här? När man kunde vara inne i värmen. Jag älskar att cykla men hatar att frysa. Jag och kyla har helt enkelt varit mer som olja och vatten än Yin & Yang. Men där och då slog det mig. Tänk om jag kan omfamna kylan, må bra av den. Bli stark av den, sluta frysa, kunna kontrollera min tanke, centrala nervsystem och immunförsvar? Precis som Wim har blivit och han säger att alla enkelt kan bli bara genom att djupandas och duscha kallt. Jag såg förstås också kopplingen och möjligheten till en effektivare syresättning och andning. Egenskaper som inte är helt ovidkommande för att hålla hög nivå i cykel. Att kallbad beskrivs som rena hälsokuren är ju heller inget nytt men jag hade ju inte trott att det var möjligt att kunna kontrollera sitt immunförsvar så till den milda grad som Wim Hof gjorde när han lät sig injiceras på sjukhus med elak bakterie som gör människor mycket sjuka hårt och snabbt med feber och värk. Wim slog på sina soldater inne i kroppen och dödade de injicerade bakterierna utan att han blev minsta sjuk. Läkarna skakade på huvudet och undrade hur det var möjligt. Wim sa det här kan alla göra, så han tränade en grupp på 12 personer en vecka med sina metoder sedan injicerades hela gruppen med bakterien och ingen blev sjuk, de hade lärt sig att aktivera sitt immunförsvar till max, mindblowing!

Wim Hof Method är mycket enkel. Andas in djup med mage och bröst några set a ca 30 gånger maximalt in blås ut lite mindre så du fyller kroppen med syre, man får en lätt tinglande känsla i kroppen. Gör det här några gånger om dagen, prova att hålla andan efter utblåset ibland. Syret du har byggt upp i kroppen kan räcka flera minuter längre än vad du trott. Jag har alltid haft mycket svårt att hålla andan. När jag provade i starten förra veckan klarade jag max 1 minut. Imorse klarade jag 2.15 utan att spricka,  nu har jag siktet inställt på 3 minuter inom kort. Jag fyller kroppen med syre och 30 andningar och efter utblås gör jag armhävningar och håller andan. Förbluffad gjorde jag 40 st med lätt stark känsla första gången. Något att praktisera och bygga upp syre innan en spurt eller kortare backe på cykeln kanske?

Utöver det så duschar jag kallt en till två gånger om dagen i samband med träning eller pendling. Jag har alltid sett det som mer eller mindre omöjligt att duscha med iskallt vatten. Tycker fortfarande det är galet kallt, MEN bara på en vecka redan en stor och tydlig skillnad. Jag börjar varmt sänker sedan gradvis och försöker vara i en positiv känsla med stabil andning. Klarar inte länge på det kallaste och slår av om det blir obehagligt. Ingen brådska, men oj vad skönt det är efter. Vilka endorfiner som frisläpps. Ja ni vet ju alla hur bra man mår efter ett kallbad..

Det finns hur mycket som fördelar som helst med kallbad / dusch. Inte minst i kombination med värmeväxlingar som genom bastubad. Utöver invärtes effekter på organ och hormonella samt immunförsvar så även mentala i form av humör och sinnesstämning. Om man söker på effekter av kallbad så hittar man viktnedgång och borttag av vitt fett i utbyte mot brunt fett som gör att man tål kyla bättre och det är ju precis vad jag är ute efter. Fick en smärre chock imorse när jag vägde mig. Har känt på underhudsfettet på magen senaste dagarna att det var tunt och hade minskat. Jag har en våg som visar muskelmassa fettprocent mm via impedans. Den visar nog lite för lite fett procent men jag brukar ligga på ca 74 kg vikt och 8-9% fettprocent. I morse 70.8 kg och 5,5% fett. På en vecka, utan några andra förändringar än 1-2 kallduschar om dagen och djupandning. Liknande träningsvolym och kostintag. Förbluffande resultat på en vecka. Kroppen kanske ställer om och det går tillbaka men helt klart en tydlig skillnad. Den skönaste förändringen hittills är dock mental. Jag har ju egentligen mått alldeles förträffligt nu i flera år men nu känns det "Level Up" ett steg i energi, humör och välmående.

Wim Hof Word Porn Wim berättar sin gripande och fascinerande historia på 9 minuter.

Wim Hof tar sig an ett gäng Youtubers och helt utan träning låter dem isbada 10 minuter vandra uppför ett alpberg utan kläder samt hålla andan i 3 minuter. Impressive stuff!
Wim Hof & Yes Teory

Det blir spännande att fortsätta att prova. Jag kanske tröttnar eller inte klarar av de kalla duscharna, det kan också bli som jag hoppas att det går lättare och lättare och att jag lär mig omfamna och må ännu bättre och bli starkare av kylan både fysiskt och psykiskt. Det är är mer eller mindre en folkrörelse i vardande märker jag på nätet. Konstigt att jag inte hört mer om det än. Wim talar mycket om "coldtherapy" också som den kanske mest potenta medicin som finns mot mental ohälsa och en mängd andra diagnoser. Något för vården att titta närmare på och börja prova tror jag. Vi är ju i grunden däggdjur och har allt vi behöver i våra kroppar för att klara även tuffa naturlga förhållanden utan en massa kläder. Vi har hamnat i någon slags komfortzon de senaste generationerna som deaktiverat våra naturliga kroppsignaler för att hantera stress som kyla. Dessa kroppsfunktioner hävdar Wim och många av hans "lärjungar" är lätt att slå på igen och aktivera genom träning. Som allting annat Practice makes good!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar