tisdag 29 januari 2013

SEARCHING FOR SUGARMAN

Cykling i all ära men livet vore bra mycket fattigare utan bra kultur som sällskap. Idag hade jag glädjen att titta på den lysande och gripande berättelsen om Sixto Rodriguez från Detroit som enligt branschproffs hade "allt" för att lyckas stort vid sin skivdebut i början av 70 talet. Men inget hände, inga skivor sålde, han blev av med skivkontraktet och faller i glömska överallt förutom..

I det Apartheidstängda Sydafrika där en av de mycket få skivor han sålde av en slump hamnar. Legenden om mannen ingen vet vem det är bara växer och växer i Sydafrika under årtionden och den mystiske Rodriguez säljer miljontals piratpressade skivor. Det är Beatles Simon & Garfunkel och Rodriguez, han är större än Elvis utan att han själv eller någon annan vet om det utanför Sydafrika. När han kommer dit nästan 30 år senare, fortfarande som enkel arbetarkille för att spela för utsålda hus och kör igång öppningslåten är det helt magiskt. Fick en runners high där. Det blev 49 lättrampade km i min "vinterstudio / cykelbio".

Ni som ännu inte sett den fantastiska historien om Sixto Rodriguez här är den.
 Searching for Sugarman av Malik Bendjelloul (hygglig debutfilm:-). Hoppas och tror han vinner en Oscar för den lite senare i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar