lördag 5 januari 2013

Wattmätare en skoningslös sanningsägare


There is room for improvement. Så kan man sammanfatta min första upplevelse av att träna med wattmätare. Testade min nyinköpta Ibike Newton + ett par timmar idag efter diverse kalibreringar. En del att lära sig vad gäller manövrering och förstå alla funktioner, och jag och tekniska prylar är ju inte direkt som Yin & Yang om man säger så. Men börjar fatta det mesta och det är fantastisk mycket innehåll i den lilla apparaten. Det jag gillar mest med den är enkelheten att flytta mellan cyklar. Den mäter motverkande krafter via avancerade inbyggda datorer med acceloremeter, barometer och vindmätare och på så sätt hela tiden kan räkna fram exakt den kraft du producerar. Ibike komminucerar med ANT + som jag har via Garmin Edge på både Tempo samt racercykel. Alltså bara att flytta Ibike mellan och ändra till profilen för resp cykel.

Hur gick det då? Testade med Cyclocrossen som nu är vinterutrustad med tröga dubbdäck, vet inte om jag helt fått till inställningarna för det, men jag provade en del olika pulsansträngningar idag för att se ca vilket watt resultat det gav. Blev ju inga fantomsiffror direkt, runt 220 watt vid normal arbetspuls 130-140. Sen gjorde jag ett test nära max mellan Upplands Väsby o Vallentuna fram o tillbaka 18 km med snittpuls 151, bra fart med tanke på däck o cykel 32 i snitt, watten visade 245 i medvinden till Vallentuna o 265 hem i motvinden. Om siffrorna är korrekta så kan man konstatera att det är en bit kvar till vassa watt / kilo siffror. Men det blir bra motivationsbränsle att träna på.

Iaktagelser: Jag producerar dramatiskt mycket mindre kraft på plan mark samt framför allt i nedförslut då kraften även om man trampar på ofta är under 100 w. Motsatt mycket höga siffror i uppförslut. Lite av samma sak med vinden, mindre kraft i medvind mer i motvind. Det borde därmed kunna gå att disponera sin ansträngning bättre genom att ta i lite mer i medvind samt i lätta utförskörningar och vice versa.

Några häftiga features Ibike har är vindmätaren som ger dig exakt hur många km h med eller motvind du har vilket kan ge bra svart på vitt om man tycker det är tungt i tex motvind. Den exakta lutningsmätaren som visar procentlutning med decimaler är också en bra hjälp i stigningar. Man laddar sen enkelt ner filerna till programmet Isaac som har hur mycket analysmöjligheter som helst på längden o bredden.

Bra träningstart på Januari fyra raka dagar med utecykling totalt 26 mil. Men många mil på raken i kallt vädet är ett jäkla slit, upp till 5-6 mil ok sen är det ingen höjdare.

4 kommentarer:

 1. Får man fråga vad det är för programvara? Något som följde med din Ibike eller någon tredje parts?

  Trevligt att kunna flytta mätaren mellan cyklar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, programvaran är gratis nedladdningsbar från nätet och heter Isaac. Det är Velocomps egenutvecklade som hör till Ibike, verkar bra och inte minst grym support, fick svar på en timme avssende att par frågor. Med vänlig hälsning, Jonas

   Radera
  2. Ok tack. Har själv en effektmätare från Power2Max men följde ju inte med någon programvara. Har kikat lite på WKO+ men den verkar rätt avancerad och kostar pengar. Golden Cheetah är en annat alternativ som jag kikat på.

   Radera
  3. Ja, vet inte om Isaac kan funka med Power 2 max men gissar att den gör det. Annars performance ratio per krona, användbarhet etc tror jag det är svårt att matcha Ibike Newton + Isaac. Lycka till!

   Radera