måndag 14 november 2016

Bikefit i Vinterstudion med Peter Hugod DINVELO

Igår hade jag förmånen att få en riktig bra och professionell Bikefit utförd hemma i min Vinterstudio. Peter Hugod en mycket trevlig och engagerad man med dansk ursprung som driver DINVELO cykelaffär har en imponerande gedigen kunskap kring cykel, fysik, kroppsgeometri, orsak och verkan samt prestation. Peter har specialiserat sig på Bikefit och är lärling till den legendariske bikefittern Steve Hogg. Steve Hogg är rätt långt ifrån en "average Joe" som bikefitter och anses av många som unquestionable nr 1 in the industry.  https://www.stevehoggbikefitting.com/team/

Ett huvudområd i Steves / Peters  filosofi kring Bikefit är att man måste börja från foten och stabilisera den för att få hela kraften jämt fördelad ner genom foten. De allra flesta behöver en uppbyggd hålfot med bra stöd för att inte "falla igenom" se punkt 1 och 2 i Peters förklaring nedan till vad vi ändrade.

Peter mäter in med laser och grejer

Ett annat prioområde är balansen på cykeln, se punkt 5 nedan. Alltför många sitter med för mycket tryck på armarna som ofta skapas av för svaga bål och bäckenmuskler i relation till sadelpositionen som ofta placeras för lång fram.

Jag bad Peter göra en sammanfattning om de förändringar vi gjorde och över vad han såg under sessionen som tog ett par timmar. Generellt sett satt jag och trampade relativt bra tyckte Peter. Jag har en väldigt aggressiv drop med 10 cm men den tyckte Peter att jag klarar av. Sadelhöjd var också bra. Jag hade lite mycket vikt mot armarna och för ökad balans och avlastning flyttade vi sadeln 1 cm bak. För att behålla samma reach 59 cm byte till styrstam 12 cm från tidigare 13. Ilägg av Solestar sula i grafit för att stabilisera upp foten. Höger sula lite extra uppbyggd under vänster delen av trampdyna med tejp för att motverka lätt pronation på högerfot. Vi flyttade höger cleat marginellt för att få foten något närmare ramen.

Solestar hemsida
http://www.hunterallenpowerblog.com/2014/07/review-solestar-insoles.html

Här är Peters sammanfattning, han bad mig ursäkta språket då han är dansk (men jag tyckte det var en imponerande svenska:-)

1 Vi låste dina fötter i en neutral position genom stöd i hålfötterna och att lyfta framfoten i med en pelotte. Fötterna är inte gjorde för att hantera 200w eller mer per fot i en styv sko. De är gjorda för att gå och eller springa och i det syftet är de uppbyggda av inget mindre än 26 skelettdelar. Att stabilisera fötterna gör att du kan överföra kraften utan att lägga muskelkraft på att hålla foten stabil vilket i sig betyder att du kan överföra mer kraft med mindre ansträngning genom fötterna.

Fötterna är i regel inte den effektmässiga flaskhalsen i cykling, men som kuriosum kan nämnas att Andre Greipel använder sig av de samma sulor som du nu har och hans max effekt i en spring reduceras från 2200w till 2000w med och utan sulor respektive.
 
2, stödet för hålfötterna gör att dina hålfötter inte kollapsar, vilket de annars skulle göra efter ett par mil. När hålfötterna kollapsar orsakar de en rotation av smalbenet vilket i sin tur ger en rotation av lårbenet. I.e en dynamik mellan bäcken och fot som är annorlunda än den annars skulle vara med möjlighet till mindre kraftuttag och ökat sannolikhet för skador.

3, jag observerade, att du har en marginell rotation av ditt bäcken när du sitter på cykeln. Höger sida lätt framåt (behöver inte vara det samma vid gång och löpning). Det betyder i sin tur att ditt höger knä jobbar lite närmre ramen än ditt vänster knä.

4, som kompensation för 3, flyttade vi din höger sko in mot ramen för att jobba så nära lodlinjen under ditt knä som det går.

Här ser du hur höger knä tenderar att komma in lite nära ramen och innanför laserlinjen

Jag observerade, att du har en liten tendens att vrida ditt bäcken ner mot vänster sida. I.e funktionellt får du ett längre vänsterben vid cykling än ditt höger. Det är så lite att jag inte anser det nödvändigt att göra någon kompensation, men det är viktigt för mig i bedömningen av flytet i ditt rundtramp. I och med den relativt kortare räckvidden på ditt höger ben (som redan är skadad) kommer du vid ökande av sadelhöjd att bli ryckig på höger sida innan du blir det på vänster sida.

5, vi testade dig för balans på cykeln. Balansen är viktig för att vi som människor neurologisk är programmerade så, att vi alltid prioriterar vår balans. Vi skickar så mycket som 1,5mio impulser till hjärna per sekund för att hålla ordning på vår position i rymden. Tänk scenariet att du halkar på ett bananskal. Du vill då till och med sluta att andas till du har hittat balansen igen. Samma på cykeln. Har du en position som gör att du inte är i balans, då rekryterar hjärnan de muskler som behövs för att hålla dig i balans.

Från din crash på Mallorca antar jag att du är smärtsamt medveten om att det krävs 20 muskler för att andas. 18 av de muskler används för att hålla balansen också.

Kontentan blir att har du inte sadeln tillräckligt långt tillbaka för att du kan bära din bål med musklerna runt bäckenet, då får du ett tryck i händer, armar och därmed i de muskler du andas med bara för att hålla balansen.

6, vi flyttade din sadel längre bak av anledningen i 5. Jag tycker vi skall testa en selle SMP innan nästa säsong drar igång och även använda det vi har hittat på din tt-cykel.
 
7, vi anpassade din reach med en kortare styrstam.

8, Du är bra flexibel och har stor kapacitet i lungor o hjärta. I.e. du klarar ett aggressivt drop på en av de mest aggressiva cyklar som finns i marknaden.

9, En av de viktigaste sakerna vi gjorda bygger på insikten att när du bär tyngden av din kropp i cykelsadeln och inte i fötterna, då följer den ev. pronering du har med i dit cykeltramp. Vi mätte pronering på båda fötter både bak och fram. Givet din fysiska form och relativt låga kroppsvikt hade jag ingen förväntan att hitta stora proneringar. Jag hittar inget heller i bakre delen av dina fötter, men lita pronering i höger framfot. Jag kompenserade för detta genom att tejpa upp under främre delen av din högersula

10, vi skall följa upp på detta också genom att mäta din kraftfördelning mellan höger och vänster sida. Vilket blir speciellt viktigt när du startar rehab efter de nästa operationer.
 
Ja det var Peters analys och det skall bli mycket spännande att känna vilka förändringar jag upplever. Det är förändringar som kan uppfattas som marginella men jag upplevde en tydlig skillnad bara genom dessa och en väsentligt komfortablare känsla med mer kraft och balans. 
 
Nästa steg vi skall göra är att köra samma övning med tempocykeln samt även göra tröskeltest med respektive cykel racer / tempo för att utröna skillnader i kraft höger vänster ben. Hur mycket har den brutna högerhöften påverkat? Tappar jag kraft med en lägre aggresivare tempoposition eller med racer som har 8 cm lägre drop än min Monark? Ser fram mot det här stort och kan verkligen rekommendera dig som gillar att cykla och vill optimera din output och kraft givet din fysiska beskaffenhet, samt inte minst minimera risken för skador och värk för en behagligare cykling. Frågar du mig är det varje dag i veckan ett givet val att lägga några tusenlappar på en bra bikefit istället för någon ny utrustningspryl, fast det är klart man vill ju helst ha både och:-). Kontakta Peter på http://www.dinvelo.se/products/bikefit

 

 

 

2 kommentarer:

  1. Intressant Jonas, sugen att testa detta, vet du om han gör fits för MTBcyklister?

    SvaraRadera
  2. Vet inte men skulle gissa det. Lycka till!

    SvaraRadera