tisdag 18 april 2017

Dox Sockerfilmen "måste ses" - Edit 19/4 tillägg artikel om faktafel i filmen + "Den blöta sanningen" med Tore Persson

Om ni missade den lysande Dox Sockerfilmen igår på TV så missa inte att se den på SVT Play
https://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1


Filmen berättar på ett skrämmande otäckt sätt hur sockret närmast är på väg att förgöra eller åtminstone dramatiskt förkorta livet och levnadskvaliten för en hel generation. I filmen får du tydliga bevis för att den gamla sanningen en kalori in och en kalori ut helt enkelt inte stämmer. En kalori är INTE en kalori utan det beror på varifrån den kommer. På två månader lyckas journalisten en ganska fit kille i 35 års ålderna gå från en hälsa i bästa 20% intervallet till en i den sämsta 10%. Han går upp 9 kilo och ökar midjeomfång med 9 cm allt genom att ändra dieten från en i stort sett utan socker till en diet som är sockerdominerad. UTAN att öka totalintaget av kalorier som hålls till samma nivå som innan med ca 2300 kalorier om dagen. Lika illa är hur han psykiskt och fysiskt mår i allt kortare toppar mellan insulinchockerna han får av sockerdieten.

Filmen tar oss bl.a till Kentucky där stora delar är helt förgiftade av en läsksort som säljs av Pepsi Cola som heter Mountain Dew. Ännu mer socker än i Cola och 40% mer koffein, rena knarket och beroendeframkallande som få. Det finns ett uttryck som heter Mountain Dew Mouth för att så många får sina tänder helt förstörda av giftet, ja se filmen det är en riktig rysare.

Förr eller senare bara måste det komma en lagstiftning mot sockerindustrin i livsmedel. Idag forskar girigbukarna i de stora livsmedelföretagen fram respektive livsmedels s.k Bliss Point. Det är den optimala nivån av sötma som ger mest beroende och nya knarkare på respektive livsmedel. Det är så sjukt det här med utvecklingen av extrem fetma / diabetes typ 2 och ohälsa som nu är en ren epídemi i stora delar av världen. Jag har investerat i ett företag som forskar fram medicin mot bl.a fetma och genom att kunna påverka centrala nervsystem och beroendekänslor mot t ex sockersug eller kokain och andra droger. De gör nu en s.k fas 3 studie i Mexico med ca 130 miljoner invånare. Kan ni gissa hur många som är överviktiga i Mexico? Rätt svar är 70%, 30% är kliniskt extremt överviktiga. 30% det ger ca 40 miljoner extremt överviktiga i bara Mexico. Sjukt sa Bill, skojar du sa Bull! Marknaden för global fetma / övervikt spås öka med en s.k cagr compound annual growth rate om 28% per år de närmaste 10 åren. Det ger ca 2400% på 10 år. Vi lever i en allt sjukare värld som sockret och dess vidriga industri håller i ett järngrepp.

Edit 19/4

Fick igår reda på att det tydligen är en hel del felaktigheter och överdrifter i filmen. Ett LÅNGT inlägg om det kan läsas här för den som är intresserad. http://traningslara.se/hur-du-gor-en-storsaljande-men-usel-dokumentar-om-kost/

Är ju ingen expert inom området och om det mesta stämmer som Träningslära skriver (vilket säkert också kan debatteras i oändlighet..) så hade det ju varit bättre för filmens trovärdighet att hålla sig till fakta. Om det nu finns fakta? Mycket i debatten om socker tenderar ju att bli "alternativ fakta" i alla fall nästan alltid i det andra lägret de som tror på "andra sidan".

I min värld så tycker jag nog ändå här att ändamålet helgar medlen och hellre en avskräckande film om sockerindustrin och dess hemska effekter än ingen alls. Det bästa hade ju förstår varit en helt korrekt och faktabaserad film, men jag undrar om den finns, eller ens går att göra? Olika profeter har olika agendor och olika sanningar. Jag tycker det räcker med att titta runtomkring mig i världen och se den epidemsika utveckling av fetma och diabetes typ 2 för att välja vilken sida jag vill tro på.

Kom att tänka på ett föredrag jag såg för några år sedan som jag tyckte var väldigt bra. Tore Persson överläkare och tidigare medlem i gamla proggbandet Grus i Dojan, tyvärr nu avliden berättar på ett gripande, skrämmande (och vad jag kan bedöma trovärdigt och faktabaserat sätt). Finns säkert någon som direkt har en åsikt om det också:-) "Den blöta sanningen" om fruktos tillsatt socker av typen corn syrup och annat. Se den gärna om ni har tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar