torsdag 12 april 2018

Tävlingspremiär Smacktempo Herresta - Nåt nytt?

Kommer ni ihåg en av Robert Gustavssons roligaste karaktärer brandchefen Greger från Nilecity? Klart ni gör:-) när han är inne i porrbutiken och frågar om de fått in "nåt nytt"? Och får svaret "nej inte sen lunch Greger"..
Den onelinern brukade vi i " klungan" mitt gamla cykelgäng använda efter några afterbike öl på en sunkig bar med en något bedagad parkeringsplats som utsikt belägen i Alcudia. Bredvid baren ligger nämligen en välsorterad cykelaffär som brukade ge oss ordentligt köpsug på must have cykelprylar och kläder på efter en lång cykeltur följt av ett par öl i solen 
"Vår" cykelaffär den utmärkta och servicekompetenta Sport Bequi som ligger bara några hundra meter från Ving som jag bodde på med CRT förra veckan.På tal om nåt nytt? Igår var det ganska mycket nytt. Det var årspremiär för mig i Smackserien med det traditionsenliga Herresta tempo 22.6 km norr om Stockholm runt Arlandatrakten. En hel del nya grejer förutom att det var första gången i år på tempocykel så var det första gången med Quarq D Zero vevparti med wattmätning. Bytt till en SRAM 55 klinga fram för tillgång till lite tyngre artelleri och växlar också. Ny hjälm en Bontrager modern tempohjälm och första gången i Cykloteket Racing Team tröja på en tävling. Ja eller träningstävling ska vi korrekt beskriva den roliga onsdagsserien som SMACK med Håkan Johnsson i spetsen s förtjänstfullt anordnar sedan många år. Vad vore vi tävlingssugna utan alla dessa ideella eldsjälar? Tack för att ni finns.

Nykittad Trek Speed Concept

Det var en fin klar kväll igår men KALLT temperaturen sjönk snabbt och 12 minuter över 7 när jag skulle starta visade min Garmin bara 1.5 grader bbrrrr. Hade som tur var dunjacka med mig på uppvärmningen så frös inte när jag gav mig iväg och ni vet hur det är snabbt upp i hög fart och ansträngning med full koncentration så kylan glöms bort tills loppet är klart. Då känns den desto mer när jag är utpumpad och genomsvettig. Tar bara någon minut så börjar min kropp snart komma i självsvängning av skakningar. Fy fan vad jag ogillar att frysa. Det är verkligen det värsta med att cykla i Sverige.

Banan är ganska kuperad se profilen 

Jag har en ide om att försöka gå på wattmätaren för jämn pacing men har liksom ingen aning om nivå att sikta på? Den likadana Quarq mätaren jag har på Madonen och använde på Mallorca förra veckan visar så erbarmligt låga siffror att jag vägrar lita på den. Ett annat problem var att jag hade svårt att se displayen bra i begynnande skymning. De små 8 fönstren jag har på min Garmin syntes inte toppen geom visiret på hjälmen som inte heller var helt hundra i den vinkeln. Inte lätt för en ålderssynt silverpil på 51 år. . Så det fick mest gå på känsla. Lika bra det för vägen var långa stunder av dålig kvalite skrovligt och en hel del potthål så det gällde att fokusera på vägen istället för på mätaren.

Lyckades mot min vana trogen ändå att hitta en rätt så lagom och jämn belastning där jag inte gick på rött på utvägen utan kunde komma in i ett ganska fint flow och bra mental känsla. Även om det förstås var  lite ovant med tempoställning och cykel. Farten och benen kändes också bra. Jag cyklade om många på vägen ut vilket också stärker. Mätaren visade 44.3 i fart vid vändning och 328 w snitt. Tog det väl försiktigt vid vändningen och kastade nog bort några sekunder. Men better safe than sorry speciellt som vi åker till Rom idag med familjen och firar Kajsa som fyllt 50. 

Laddade tjejer tidigt i morse på parkeringsbussen till terminalen.

Då vill man inte vurpa bort sig kvällen innan. Sitter på planet nu och skriver det här.

Tyngre hem i motvinden framförallt kändes det väldigt långsamt i de tunga backarna med dålig asfalt. Kunde ändå hålla ihop det bra och såg till min glädje att även om farten tappade rejält hem ner till dryga 40 så kunde jag hålla watten t om öka något på hemvägen och kunde bra slut gå i mål på Strava segmentet på 31.00 med 331 w / 340 npw en sekund sämre än mitt pb på banan från 2014 är jag nöjd med. 

Speciellt som det var så kallt och troligen inte så snabba förhållanden. På Smacktempot som är lite längre än segmentet fick jag 31.27 och det räckte till en 3 plats av 40 tal deltagare. Väldigt nöjd med det. 2 starka elitkillar före mig i listan Staffan Arvidsson Uppsala klar etta 1.03 för mig och Jimmy Carlsson Bålsta 2: a 15 sek före. Daniel Pinto CK Uni 4 35 sek efter mig och flera cyklister med elitlicens efter mig så relativt känns det som ett bra lopp. Dessutom väldigt bra disponerat. För en gångs skull fick jag inte de nära döden upplevelserna eller snälla skjut mig som en för hård öppning kan ge.


Resultat Smack Herresta

Mycket "nåt nytt" nu. Det har varit en kul vecka med vårt Cellexir projekt också. I veckan sände en av landets populärare hälsopoddar 4 Health ett långt temaavsnitt och samtal med Dr Marcus Gitterle baserat på hans bok Growing Young vars "synergy matrix" jag följt sedan januari 2015 och som sedan födde iden som blev Cellexir. Lyssna på podden i länken nedan. Är du intresserad av din hälsa tror jag du kommer uppskatta den.

4 Health Podcast Anna Sparre - De 9 åldringsmekanismerna och vad du kan göra åt dem

Vi har också en ny hemsida https://cellexir.se
Där finns också filmen jag spelat in nedan om bakgrunden till Cellexir. 


Nu är vi snart framme i Rom, ska bli väldigt kul, tror det var 10-12 år jag var i Rom senast. God mat och italienska viner, strosa runt se Vatikanstaten, Colloseum och andra sevärdheter och imorgon ska vi på konsert allihop och se vår mellandotter Saras stora idol Lana Del Rey. Kan nog bli en höjdare tycker själv Lana är en riktigt bra och cool tjej.

Edit, nu gått runt en dag ätit gott och sett några klassiska landmärkenFontana Di Trevi och Spanska Trappan. Nu snart dags för middag. Ciao!

2 kommentarer:

 1. Hej Jonas, jag kom över din sida för ett tag sedan. tycker själv att det är inspirerande!

  jag hade undrat att skriva till dig på ett tag. Jag cyklar men sedan ett år, min kropp känns trött och min träning ligger på samma nivå. Jag vill fråga dig om hur du tränar för att bli starkare och också om cellerix.

  1- Träning! hur tränar du? följer du ett special träningsprogram? vad kan du rekommendera?

  2- Cellerix! hur fungerar det? tar du bara detta som hjälp eller något mer? Jag personligen tar multivitamin + magnesium + återvinningsdrink/shake men känns som verkligen inte hjälpa mig. Jag är bara 35 år gammal och jag kämpar för att hålla min energi uppe! ja, jag har två små barn men min energi går upp och ner hela tiden.

  Jag kommer vara tacksam om du kan styra mig lite

  Mvh
  Rodrigo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rodrigo! Ursäkta sent svar och kul att du tycker min blogg är inspirerande. Vad gäller träningsprogram följer jag inget specifikt utan kör mycket på känsla ch den erfarenhet jag skaffat mig under de senaste 7 åen med mycket cykelträning. Tror nyckelordet är variation. Blanda mycket både i perioder vecko / månadsvis t ex 3 lite hårdare veckor följt av en lugn återhämtningsvecka. I träingsperioderna tror jag också på mycket variation lugnt och långa pass kombinerat med kortare högintensiva intervallpass av olika slag och ibland några halvhårda pass däremellan blir en bra kombination. Vad gäller tillskott så tar jag utöver Cellexir och några av de andra tillskotten Dr Gitterle pratar om i denna podd. Lyssna gärna på den ger en bra bild om vad Cellexir handlar om. Utöver det tar jag rejält med D vitamin mellan 2-5000 iu + Omega 3 samt ibland lite magnesium och Zink. Lycka till med träningen och testa gärna Cellexir:-) http://4health.se/183-marcus-gitterle-growing-young-hur-du-stoppar-de-9-aldrandemekanismerna

   Radera