fredag 29 juni 2018

Inte helt hundra

"Saker funkar inte här" sa Morran till Tobias. Riktigt så illa är det inte men helt hundra är det inte. Jag har haft en jobbig torrhosta nu mest hela tiden i en månad. Inte så jag är utslagen på något sätt och cykelträning och race har fungerat helt ok. Vätternrundan långt mer än så på 7.03 med en toppendag inte minst sista 2 timmarna men på VSM var det någon cylinder bort i tempoloppen och känslan framförallt efter lite hårdare pass är sämre och är klart tröttare generellt. Igår gjorde jag slag i saken och var på Sophiahemmet och tog massa prover. Första gången i sjukhusmiljö nu på drygt två år. Gav en lite oskön flashback men samtidigt skönt att inte vara inlagd eller med allvarlig åkomma. Lungröntgen, blodprover och näsprover. Alltså det där näsprovet var ingen lek. En sticka 15 cm upp genom näsan förbi ögonen och tårkanaler och rätt in i hjärnan kändes det som. Så ohyggligt obehagligt och den skulle sitta där i 10 sekunder och sen dras ut nära nog lika smärtsamt åt båda hållen. Vad bra och duktig du var sa sköterskan jag vet hur obehagligt det är nu ska vi bara ta ett likadant i andra näsborren också sa hon. Jag trodde hon skojade men det gjorde hon tyvärr inte. Ok inte bryta höften ont, men nära.. Får svaren nästa vecka men lungröntgen och sänka var i alla fall ok. Så ingen jätteinfektion. Mykoplasmabakterie, allergi eller något astmatiskt var läkarens teorier. Hoppas på lättnad snart.

På tal om ont, kolla här på min klubbkamrat i CRT Fredrik Wikström. Han tränade tempocykel häromdagen och missade ett potthål och tappade styret i hög fart. Kom undan utan benbrott vilket han nog ska vara glad för med tanke på hur han ser ut. Fast det ser tusan hårt ut, går inte att bortse ifrån. Och som han skrev på fb tur man är cyklist och inte fotbollsspelare..

Asfaltsexem läker ju fortare än ben. Efter lungröntgen igår så sa läkaren att jag ser att du haft en väldig massa frakturer på vänster sidas revben vad har du råkat ut för? En tête a tête med en bergvägg på Mallorca sa jag. Jag var också ute och tränade tempocykel i förrgår och lyckades undvika potthål. att ligga i tempoställning innebär annars helt klart en lite högre risk vid möten t ex med långtradare kan det rycka till rejält i styret och man får ju sämre manöverförmåga i tempoställning. Gäller att ha koll hela tiden och inte titta för tight ner i backen även om det skulle vara mer aero. Cyklat nu tre dagar i rad + 25 mil och försökt ignorera hostan men det går sådär, den kommer igen efter passen men under cyklingen går det hyggligt bra. Igår var jag ute en lugnare tur på ca 7 mil med Henke en kompis som precis köpt racercykel och tränat trainer under våren och är nu sugen på att komma in i cyklingens värld. Kul att kunna visa basics om hur vi beter oss därute på vägen vad man ska tänka på, hur agera och osv. Hur är det med bilisterna frågade han? Ungefär så här sa jag då precis en gubbe tutade argt på oss när han körde förbi.. Kul att cykla med honom. Stor fystalang med 61 nyss uppmätt i VO 2 max efter en vår med Aktivitus program han höjde sig från 51 till 61 bara på ett par månader så det kan nog går fort ganska snabbt om han kommer igång på vägen och tränar lite.

Selfie med Henke igår

Körde 8 mil lugn tempoträning i förrgår också. Har en tydlig känsla av att fartställningen borde kunna bli klart bättre på tempocykeln. Det skiljer "bara" ca 2 kmh i fart mellan min Madone racer och tempocykeln. Borde vara 3-5 kmh. Tror iofs jag är relativt optimerad på racern där jag cyklar klart fortare än någonsin tidigare. Men jag verkar få för stort luftintag på tempocykeln har huvudet för högt. 

Se här från VSM

Måste träna mer på att stänga till gapet och bli halare. I förrgår körde jag i alla fall 8 mil out and back bestämde mig för att hålla 125 i snittpuls 72% av max och mest försöka hitta en bra ställning. Kändes ändå bra vilket även siffrorna tyder på det gick med 38.9 i snittfart med "bara" 227 watt i jämn kraft och pulskurva i 2 timmar utan mattning. Så med tanke på hosteländet och tempoproblemen ändå ett klart steg framåt kändes det som.

Idag helvila så blir det kanske ett pass med CRT killarna imorgon bitti om jag kommer upp tid och kropp känns ok. Men hur ska man klara kvällen? Det är ju ingen fotbollsmatch ikväll. Tufft liv..

3 kommentarer:

 1. Inte kul att höra om dina problem. Men du ska se att de försvinner lika fort som de kom antagligen. Har du gjort pollentest förresten? It's that time of the year..
  Själv körde jag 1.5timme i tempoställning på min TT på Wahoo Kickr i garaget idag. Tyckte det blåste något djävelusiskt ute så jag vågade mig inte ut på tempohojen.
  Nej, ta dig ett glas vin och var som en karl ikväll och strunta i krämporna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Reine! Ett par glas gott vitt avklarat till en sagolik halstrad tonfisk med asiatisk nudelsallad och det känns plötsligt betydligt bättre. I alla fall i hjärnan. Tar en lugn distanstur med gamla vänner från V vik ska bli riktigt kul. Skål!

   Radera
 2. Tack Jonas för en trevlig runda och cykel-lektion! Gav verkligen mersmak! VO2max ökade från 55 till 61,6, men ändå en mycket fin utveckling under våren:). Krya på dig Jonas, hoppas på en snabb kur så att du slipper fler pinnar i näsan;)
  /Henrik

  SvaraRadera