torsdag 14 juni 2018

Vätternrundan med SAP - SUB 7? & gäst i Hälsosnack podden

Ja nu är det dags igen. För mig blir det 6 gången runt Vättern. De tidigare rundorna har gått så här


och nu är ambitionen att för tredje gången i rad komma under den "magiska" 7 timmars gränsen. Vilket kräver ca 43 kmh med ett 2 minuters stopp. Jag åker med SAP Stockholm Allied Powers som är ett ca 40 man starkt lag mer bestående av elitmotionärer än tvälingscyklister. Baserat på de träningar gruppen gjort tillsammans och genrepet Skandisloppet för några veckor sedan så bedömer jag chansen som ganska god att vi kan klara det. Även om det är en monumental skillnad att cykla 30 mil i 43 fart mot 16 som Skandisloppet var. Erfarenheten från mina tidigare lopp är väldigt lik år från år i en snabbgrupp. Det går bra och de flesta är med bra fram till 15-20 mil men runt mil 25 händer något, tiden och den hårda insatsen börjar kräva sin tribut. Fler och fler kliver ur rotationen och det kan snabbt bli en ond spiral vilket då snabbt dödar även de som fortfarande är med och snurrar i rotationen när det blir för få sekunder mellan frontbesöken. Nyckeln till att klara Vättern SUB 7 är inte att ha 5 extremt starka cyklister det är att cyklist 15-20 i styrka har en tillräckligt bra dag och kan bidra hela vägen, eller åtminstone till bara några mil kvar då det kanske räcka med 5-10 st att ta hem gruppen. Det är oftast så tight att det handlar om sekunder om det ska lyckas. I alla fall för en grupp som vi bestående av elitmotionärer. Det handlar till fullo om laget inte jaget och gruppdynamiken är direkt avgörande. Att få en så tight och energieffektiv grupp och rotation som möjligt med så få yviga eller ryckiga insatser som det bara går. Ser fram mot det här stort och alla gubbarna i laget verkar ruggigt taggade. För egen del är jag full av tillförsikt formen har aldrig känts bättre. Saknar iofs några riktigt långa pass men fick ju en fin genomkörare på Nationaldagsloppet 15 mil förra veckan. Den långa insatsen runt 7 timmar verkar passa mitt psyke och fysik bra jag har aldrig fått någon svår svacka eller behövt avstå någon rotation i något av mina tidigare lopp och 2014 kunde jag också direkt bidra till att vi var 15 st som med någon sekunds marginal kom under 7 genom att dra långa stunder på ett led sista 3 milen. Kom helt utpumpad imål på 6.59.52 så snacka om close call. Men i år hoppas jag vi slipper gå ner på ett led..Vädret ser nära nog optimalt ut runt 20 grader och bara svaga sydväsliga vindar. Vi startar 12.08 i grupp nr 352 och jag har startnr 27174 om du vill följa oss.Gjorde sista träningen igår och överraskades av regn och blåst, svinkallt blev det. Inget kul, men kroppen var på bra humör så jag skarvade ändå 4 mil extra på pendlingen med ett sedvanligt varv runt Fysingen. Blött, kallt och blåsigt men bra fart 41,2 med "bara" 83% av maxpuls i snitt värmde gott i sinnet.

Fick också med ett KOM på pendlingen hem efter "145 efforts" från Järvabacken till rondellen efter polishögskolan. Först superbrant uppför sedan utför och sen en dryg kilometer med lite uppförslut. En rejäl spurt räckte till KOM med 1 sekund. Hade det delat förut men lite roligare att ha det själv:-) Ja visst är det fånigt jag vet, men samtidigt lite roligt. Up for grabs..

Idag var en spännande dag. Jag var inbjuden som gäst i podden Hälsosnack med Lotta & Victoria. Två toppentrevliga tjejer med hälsa och välmående som största intresse. Vi hade ett bra samtal och spelade in ett podavsnitt som kommer sändas i augusti. Vi talade om att börja med idrott sent, satsa och prestera i mogen ålder. Vi talade om mina olyckor och skador och att komma tillbaka från dem. Vi talade om hälsa och åldrandemekanismer om synergier dem emellan och vad man kan göra åt det. Om hur jag började min resa mot bättre hälsa och mitt "Project Benjamin Button" som ledde till starten av Cellexir. Blir spännande och lite nervöst att höra sen när den kommer ut i Augusti. Hoppas du vill lyssna.I morgon i Motala så kommer jag också vara på plats under några timmar på em / kväll i Cellexir montern inne i Sportsons butik / tält vid hamnområdet i anslutning till nummerlapphämtning. Fint erbjudande utlovas och kul om du kommer in och säger hej om du är där och skall cykla eller titta. Så här ser våra tröjor ut om ni vill heja på oss efter vägen under VR.


Bilen är packad med cykel och grejer nu åker vi ut till landet och firar svärmor som fyller 80. Jag missar tyvärr festen men kan vara med på frukosten i alla fall. På tal om att fylla 80 min egen mamma har också nyligen gjort det och var här och hälsade på några dagar i samband med min äldsta dotter Alice som tog studenten i tisdags. Vi bjöd mamma på Berns Asiatiska i måndags. Inte många som gissar att mamma är 80.


Men så är hon ute och dansar två dar i veckan gympar och promenerar och tar sitt Cellexir förstås. "Jag har aldrig mått så här bra och orkat så mycket som jag gör nu" säger mamma. Känns kul och väldigt inspirerande att höra från sin mor. På studentskivan så kom det sig att jag berättade om ett tv program med Dr Mosely där forskare hittat ett starkt samband med livslängd styrka och rörlighet. Om man kan sitta ner i skräddarställning och resa sig upp utan händer när man fyllt 50 så ökar sannolikheten kraftigt för ett långt liv. Det tror jag att jag kan nu sa mamma och satte sig ner i skräddarställning och galant reste på sig. 

Prova det testet därhemma och sluta aldrig dansa:-)


3 kommentarer:

 1. KOM är inte fånigt! ;) Jag tycker det är skitkul och rätt motiverande för att få lite race-moment i träningen.

  SvaraRadera
 2. Lycka till med Vätternsatsningen nu!! Imponerande statistik där över dina tidigare insatser :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Reine! Känns bra inför loppet planerna är lagda och taktiken genomgången. Nu godnatt så åker vi sen utav bara h.....

   Radera