fredag 1 februari 2019

Påt igen nytt Zwiftrace försök

These guys are fast! Sent igår kväll gjorde jag ett nytt försök i ett Zwiftrace. Förra gången blev jag stenhårt avställd efter 5 väldigt slitsamma minuter. Igår var målet att försöka härda ut lite längre. Jag hade anmält mig till något som hette KISS Choice race i den lite kortare varianten med åktid runt 45 minuter för de snabbaste. En öppen klass för alla kategorier med över 150 deltagare så jag tänkte att även om de snabbaste flyger ifrån fort så kommer det finnas folk att köra med / mot. Starten iväg med ett jäkla tryck första minuten, men det var jag ju beredd på så höll mig ganska fint i främre tredjedelen av den gigantiska klungan. Som befarat blev det inte mycket till andhämtning efter starten heller. Behövde hålla klart + 300 w för att hålla position i klungan och jag började inse att oucchh these guys are fast. Kom ändå in i det lite bättre efter några minuter och kunde stabilisera pulsen någon minut kring 153 slag och knappa 90% av max. Men till mycket stor upplevd ansträngning. Jag hade kört benböj med skivstång 4 set på morgonen och det kändes ordentligt. Redan på uppvärmningen var det som att 30 watt för lite visades på Wattbikedisplayen mot hur det kändes. Men skit samma, träningseffekten lär bli bra och den absoluta effekten och resultatet spelar ju mindre roll här.

När det höll på att spricka av lite framför mig och jag var runt 50 plats bet jag ihop och tryckte på hårt för att gå med de snabbaste framåt. Med lite fördröjning i grafiken såg jag snart lite förvånat min avatar ta sig ända längst fram i spets av loppet efter kanske knappa 10 minuter. Ja sådär ja det gick ju. Nu är jag ju där med i täten av loppet. Hur svårt kan det va? Ganska så visade det snabbt sig. Rushen hade kostat hårt och jag gled snabbt bakåt igen och rätt vad det var visade grafiken att jag var på 70 plats. Förbannade skit Zwift till att va jobbigt:-( Än mer irriterande var det när jag tittade på de runt mig i klungan och deras kraftsiffror. Jag låg konstant runt 330 w och 4,5 w / kg och runt mig visades siffror ofta under 4 w / kg ändå åkte jag inte ifrån dem snarare tvärtom. Varför är jag så långsam? Som nybörjare på Zwift har jag fått höra att man tydligen "levellar upp" och kan tjäna in snabbare hjul cykel mm ju mer man kört. Vet inte om det kan ha något med det att göra? Kände att stridslusten försvann lite i takt med stigande trötthet och några 45-50 minuter i det här tillståndet var jag inte sugen på. Bestämde mig för att hålla ut i 20 min och se det som en bra intervall. Tog mig fram en gång till i spets men grafiken visade nu 50 plats så den stora grupp jag nu åkte i var redan frånåkt av de snabbare framför. Trots stabilt över 300 w tappade jag nu även andra gruppen och de sista 4 minuterna fram till 20 min cyklade jag med 3 andra avhängda stackare. Kämpade hårt med 320-330 w när jag efter 20 min slog av stannade och pustade ut efter säsongens hårdaste insats. 332 w snitt under 20 min 4,5 w/k. Ordentligt slutkörd och avställd av 2 stora grupper och låg runt plats 70 när jag kastade in handduken. These guys are fast som sagt. Zwift tyckte ändå att jag gjort mig förtjänt av en ny FTP som tröst:-) i relation till mitt sparsamma Zwiftande förra våren och med tanke på både loppet och benträning på morgonen kände jag mig ändå väldigt nöjd med dagens träning.
En konstig grej jag inte riktigt får ihop är när jag ser resultatet för loppet sedan i appen. Där har vinnaren iofs 4.7 w/kg men sedan är det mängder med cyklister runt 4 w/kg i täten. Hur kan de åka så fort?

Jag får klassa mig i B klass framöver eller köra såna här öppna race för även om det står 4-5 w/ kg för A klass i kravspec så verkar ju det inte gälla i praktiken när man blir stenhårt frånåkt av 70 man med 4.5 w/kg under 20 min. Ja ja påt igen! Imorgon ska vi större delen av laget i nya Cellexir Cycling köra ett gemensamt Wattbike pass på fina nya cykelgymmet https://www.studiolechelon.com/studion lär bli en ganska svettig historia det med..

Trevlig helg!


4 kommentarer:

 1. Hej Jonas - anledningen till att vissa har lägre watt/kg men ändå presterar bra gissar jag beror på parametern vikt, där många lättviktare finns med och som då påverkar resultatet ganska kraftigt..

  SvaraRadera
 2. Hej Jonas, du har rätt i att du får bättre hoj o hjul efterhand men är lite osäker på hur mkt det spelar in. Det låter konstigt att du inte hänger med klart bättre på de watt du anger. En ren on/off fråga; du kör på linjecykel och inte tempocykel eller hur? För har du valt tempocykel får du ingen draft från de andra. Sen gäller det ju att ligga rätt i gruppen för att få just bra draft, men det låter ju som att du gjorde det den här gången. Ride on! Per F

  SvaraRadera
 3. Tack för bra input. Ja får träna på några gånger till med klungkörningen och se om det går lite bättre. Men lite mårkligt tycker jsg det är och även om ”lättviktare” har lägre absolutkraft så borde ju w/kg i Zwift algoritmen skapa ca lika fart kan man gissa?

  SvaraRadera
 4. w/kg algoritmen är nog rätt rimlig. Sen att jag tror att en hel del skarvar med sin vikt, men det är en annan sak. Men den w/kg som visas är ju vad den är. Det som då kan spela in är att den som har hög absolut watt är snabbare på platt och naturligtvis nerför. Precis som på riktigt. Fast du var ju stark både på absolut w och w/kg. Så du borde gå bra på platt och uppför. Kvar är då bara utrustning samt hur du använder dina watt, dvs ju mer man gömmer sig inne i klungan och varken är långt fram o får vind eller tappar och får slita ikapp bakifrån, ju bättre är det. Min egen känsla är att zwiftens algoritm totalt sett är hyggligt verklig, MEN det är ryckigare än i verkligheten. Trampar man på relativt lite extra så åker man fram som ett huj och ännu mer åker man raskt bak om man släpper av. Så det gäller att hitta sin plats inne i klungan och hitta ett sätt att försvara den. Man kan inte på samma sätt blockera bort andra cyklister som man kan i verklig klunga så jämn körning funkar bara till del. Här glider de om en ibland ändå. Jag har svårt att sätta ord på det man jag tycker att man lär sig. Om man tittar på Din placering så låter det mer som ngt jag skulle prestera i ett sådant lopp, och då har jag kanske 250-270 watt på mina ca 75 kilo. Funkar inget annat så prova att slå ovan på PC eller skärmen. Hårt och flera gånger. ;-)

  SvaraRadera