fredag 14 juni 2019

Följ Team Serneke och vårt rekordförsök på Vätternrundan med Race One och hur tränar eller vilar man inför ett lopp?

I morgon kl 12 går starten för rekordförsök Team Serneke Allebike med målet att cykla de 297 km runt Vättern på 6.29. Ett lite "småtufft" mål skulle nog de flesta hålla med om. 46.2 i snittfart som krav för att hinna tillbaka till Stadsparken i Motala helst någon liten ynka sekund innan 18.30. Följ mig och laget på Race One appen. Jag har startnr 29523 och du kan följa med hela vägen i appen, hoppas jag orkar hänga med nu, helst hela vägen förstås. Förutsättningarna vad gäller väder ser bra ut, för några timmar sedan nästa löjligt bra med först medvind ner och sen skulle vinden vända när vi är i Jönköping för medvind hem också, frågor på det? Men just nu säger prognosen att nordlig vind håller i sig och ökar lite vilket är mindre bra för hemresan. Men det kanske kan ändra sig igen om vi har tur? Verkar bli varmt och skönt i alla fall med 22-23 grader så det gäller att dricka mycket.Jag kan inte skylla på förberedelserna eller formen heller. Jag hade ett möte med Sveriges ledande idrottsfysiolog Dr Mikael Mattson häromdagen, Mikael forskar till vardags forskar på Stanford University / Karolinska Institutet och är också Senior Advisor till Cellexir - Vår historia. Vi kommer under året lansera en Performance Enhancer för uthållighetsidrott i et mycket spännande projekt där Mikael efter en idé jag haft tagit fram formulan baserat på ingredienser med starkt vetenskapligt stöd tillsammans med några ingredienser som har potentiellt stöd och ytterligare några som har långvarigt empiriskt stöd i olika kulturer i samband med mental och fysisk prestation i kombination med uthållighetsarbete. Nästa år kan ni köra Vätternrundan med Cellexir Endurance. Jag har gjort det med framgång under våren och gör det förstås imorgon som mitt lilla hemliga vapen:-).

Jag passade också på att fråga Mikael som är en svårslagen expert inom träningslära hur jag skulle träna nu de sista 3-4 dagarna innan VR? Han sa att väldigt många gör felet att vila alldeles för mycket de sista dagarna vilket gör bl.a blodvolym mindre och prestation sämre. Efter vi stämt av ingångsvärden och träningsbelastning fram till tisdagen när vi träffades (vilodag). Han tyckte jag skulle köra 4 x20 min Z 4 i onsdags, lätt pendling med 5 x30 sek spurter igår och en timme Z 4 idag. Oj det var rejält mycket mer än vad jag hade gissat / tänkt göra. Men ok vi kör på det. I onsdags blev det lite lätt modifierade intervaller i samband med skarvning på pendling. Två runt 20 minuter plus ett varv runt Fysingen på Smacktempobanan 19 km vid Upplands Väsby Rosersberg Almungevägen. 58 efforts säger Strava på det varvet så jag börjar kunna sträckan nu.. Körde varvet på 145 i snittpuls ca 85% av max och lite under tröskel i början och lite över mot slutet men grymt svar av kroppen en blåsig kall dag.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=12vmoH7yDS8RCMiRDh8QJKXP3QMpHJRGa

Det här gav mig ett bra självförtroende och är nog det bästa jag gjort vad gäller fart / kraft / ansträngning. Igår regnade det mest hela dagen så ställde in pendlingen och tog Wattbiken på kvällen för 15 lugna minuter + 5 30 sek spurter. Blir jobbigare än vad man tror även om det låter lite. Tog inte ut riktigt fullt 100% i spurterna då jag inte ville riskera att känna av dem på lördag. Men Mikael sa att de högintensiva spurterna främjar mitokondrietillväxten inför loppet och det låter ju bra. Idag pendling till stan 30 min i ok tempo sen samma resa hem i ännu lite högre tempo. Efter det ska jag vara all set inför imorgon. Hur svårt kan det va liksom? Vi är ju nära 40 st, nej jag bara skojar det är klart det är ett nästan utomjordiskt mål. Men Serneke laget är också på pappret ruggigt starkt. Så är det någon gång det ska klaras det så är det imorgon.

Nu är det väl lite sent att göra något åt er egen träningsbelastning om ni skall cykla Vättern ikväll, inatt eller imorgon? Men kan vara bra att ta med sig att hålla igång kroppen lite mer än vad ni kanske trott inför nästa stora lopp. Lycka till alla med era lopp och några av oss kanske ses i Motala? Och alla ni andra följ oss gärna på vägen!


1 kommentar:

  1. Hoppas det går bra! Hinner tyvärr inte gå in på Race One, men ni borde vara imål snart om allt gått enligt plan. Go for it!!

    SvaraRadera