onsdag 12 juni 2019

Rekordförsök 6.29 på Vätternrundan med Serneke Allebike Racing Team

30 mil på 6 timmar och 29 minuter. Är det ens möjligt att cykla så fort? Det blir en nätt snittfart av 46.2 kmh bara för att sätta lite siffror och perspektiv på det. Herregud sa kollegorna på jobbet idag, den hastigheten kan man ju inte ens komma upp i på platt mark som maxfart. Ska ni försöka köra 30 mil i den farten - INSANE!

Ja det är en lite galen känsla att ens tänka tanken, än mer så att jag en 52 årig gubbe som började cykla vid 43 nu ska få vara med i det här laget som består av gräddan av den absoluta svenska cykeleliten med namn som Tobias Ludvigsson (som var 12 sekunder från att vinna sista tempoetappen på Girot nyss) hans bror Fredrik, svenska mästare som Alexander Gingsjö, Michael Olsson, Richard Larsen och Alexander Wetterhall bara för att nämna några. Det är en extremt kapabel grupp om knappa 40 cyklister som Team Serneke Allebike har samlat ihop här för att sätta ordentlig press på nuvarande rekord 6.33 som en grupp på 8 starkingar till slut kom imål på (de var betydligt fler som startade) i Bianchi Tre Bergs rekordförsök från 2015. Målet är satt till 6.29 och är förstås oerhört tufft även om man cyklar på yppersta elitnivå. Det går absolut inte att göra på några få. Samarbetet måste fungera länge och klockrent i gruppen om chans skall finnas. Troligen behöver vindarna vara rimligt gynnsamma också, speciellt viktigt att det inte är längre partier av kantvind då det förstör all chans till återhämtning när cyklister inte är i front och bryter vind.



Jag är oerhört glad och peppad att få vara med om det här äventyret och går förstås in i det här med största respekt och ödmjukhet inför uppgiften. Hur det än går med både min egen insats och lagets så blir det här ett äventyr att minnas. Att få cykla i samma team som de här killarna är bara det mycket smickrande. Jag hoppas att jag även skall kunna bidra till gruppens framfart så länge som möjligt, helst hela vägen tillbaka till stadsparken i Motala förstås, och skulle inte det gå så ska jag kämpa till sista watten är ute ur mina ben och kropp, det kan jag lova.

https://sernekeallebikert.com/bakgrund/

Jag har cyklat i en handfull snabbgrupper runt Vättern. som snabbast 2017 på 6.52 vilket är ca 43 i snittfart. 6.30 eller 6.50 kanske inte låter som så stor skillnad men jag kan lova er att varje 10 minuters kapning i den farten är en stor och tydligt upplevd fartskillnad. Några av er har kanske varit med i andra subgrupper med mål mellan 7-9 timmar. Då har ni säkert känt hur stor skillnad en kvart till en halvtimme kan kännas i fart eller ansträngningsnivå. Den skillnaden är ännu mycket större i farter högt över 40. Det är en jäkla skillnad på 7.15 mot Sub 7 och tänk då 6.30 mot 7? Ja det är nästan svårt att ta in när man cyklar själv på en väg kanske lite nerför som idag på hempendlingen och når 46 en kort stund och känner fartkänslan och tänker 30 mil i den här farten? Nej det kan inte vara möjligt? Men humlan kan ju inte heller flyga, men gör det ändå. Allt går och går det inte så går det ändå som jag bruka säga.



Till skillnad från i år så tidigare år när jag cyklat Vättern i snabbgrupper har jag tillhört de starkare i laget. Jag har aldrig stått över en förning på någon Vätternrunda eller ens gruppträning tror jag och har alltid känt att jag skulle kunna cykla en bit fortare om laget haft mer total kraft i sig. Flera år har vi fått gå ned på ett led sista 5 milen och allt färre har stått för dragjobbet. Är det någon del av cykling som jag känt en relativ styrka i under de här åren med tävlingscykel så är det på Vätternrundans sista timme. Jag hoppas att den känslan är kvar på lördag. Nu är det ju som jag skrev en galen skillnad på att hålla 43 mot 46 och kanske fladdrar jag av redan efter någon mil? Men om man inte provar får man ju aldrig veta och jag är SÅ glad för att få chansen att göra det med landets bästa cyklister. Jag har ju också kört ett antal linjelopp i elitklass och vet att hänger jag bara med första timmen brukar jag göra det resten också. Men man kan ju bara göra sitt bästa och hoppas att man har dagen D. Jag är i bra form dock alldeles för få, ja inga faktiskt snabba gruppträningspass i år. Har däremot kört en del bra pass själv, men det är klart jämför jag med många killar i laget både tränar och tävlar jag ju mycket sparsamt. Men det är vad det är och jag får försöka hänga med på inspiration och vilja samt förstås Cellexir - Vår historia

Följ oss gärna på vägen runt sjön i år. Vi startar kl 12.00 på lördag som första snabbgrupp. 4 min efter oss startar Team Kjekkås från Norge som också satsar på rekordet så det kan bli riktigt tight och tufft runt Vättern på lördag. På vårt Mallorcaläger i april bodde det en av Kjekkås killarna på vårt hotell. Såg urstarkt ut och berättade att deras grupp kört Styrkepröven det kortare 19 mils loppet på en tuff bana med 47 snitt. Känn på det. Norrmän är ju absurt snabba på cykel och skidor, är det all astmaspray tror ni:-)


NU KÖR VI!




1 kommentar:

  1. Rekordet på långa styrkepröven är 12:56 på 56 mil, snitt på 43,6 i nästan dubbla distansen, så med det gänget skulle det kanske gå bra.

    SvaraRadera