onsdag 29 april 2020

Träningsinspiration för mig och kanske dig? I tuffa tider

Nu när alla event och tävlingar är inställda under många månader är det naturligt många som drabbas av Corona passivitet i varierande grad. Man dras lätt ner i ett göra ingenting och Netflix blir the go to place. Jag gör i o f s mina sessioner framför Netflix också, de senaste dagarna har jag sett hela dokumentärserien Sunderland Til I Die SÅ bra. Vi får följa Sunderland AFC under två svåra säsonger i en fantastisk skildring om laget i nordöstra arbetarklassengland där fotbollen verkligen betyder allt. Men det är betydligt skönare och mer tillfredsställande att gotta ner sig framför TV:n efter ett bra träningspass och då är inspiration en nyckel till att komma ut på vägen, inte minst när det återigen blivit så griskallt ute.

Så vad inspireras du av i träningsväg? Vad får dig att kliva upp från soffan, ge dig ut på cykeln i skitväder, gå till gymmet eller ut och springa när dina lopp eller mål för säsongen kanske är inställda?

Jag hade verkligen sett fram mot ett rekordförsök med Team Serneke på Vätternrundan nya sträckningen nu i juni. Jag hade sett fram mot tempolopp och tävlingar, linjelopp med mina grymma lagkamrater i Cellexir Cycling. Men dessa lopp får vänta. Tävlingar kanske kommer igång i augusti planeras det för nu och rekordförsöket på Vättern är redan bokat till nästa år så vad ger det om inte grym inspiration och tid att träna till. Nästa år blir jag H 55 tänk vilken grej om man skulle kunna fixa att bidra och hänga med på ett rekord runt Vättern då?

Andra som inspirerar mig är människor som gör prestationer och till synes helt galna utmaningar så långt bortom komfortzon som man kan tänka sig. Det får mig att känna att den här "kindergarten" träningen jag håller på med är ju verkligen inget att ens fundera över om den är jobbig eller rimlig att hålla på med? Ett par exempel på sådana extrem prestationer är norske Åge Bunde och den svenska ultralöparen Pernilla Otto som båda precis nyligen gjorde varsin helt makalös prestation.

Åge tog sig an den hårda utmaningen att göra en Everesting dvs klättra 8848 höjdmeter i ett svep. Inte så många galningar som tar sig an det. Ännu färre som skarvar 1200 höjdmeter till för att få över 10 000 höjdmeter i ett sträck. Åge gjorde det på trainer inne med Zwift och höll på i 12 timmar med  241 npw i kraftsnitt och 9000 kalorier bortcyklade. Det är INSANE stamina beslutsamhet och kapacitet. Frågar du mig är det lite galenskap också:-) För att sätta lite perspektiv på det så tar vi den klassiska Sa Calobra klättringen på Mallorca som referensjämförelse. Den lutar 7% och är ca 10 km lång. För att du skall göra 10 000 höjdmeter behöver du cykla den drygt 14 gånger. Blev du sugen att göra det i en stöt?Åge har också en helt otrolig historia och bakgrund. Han är nu 40 år och likt mig haft en serie av "förbrukade liv" och svåra olyckor bakom sig. 2008 hamnade han som fjällräddare under en lavin i ett snöskred och låg begravd i 21 minuter med sekunder på gränsen till att omkomma och med en svår hjärnskada lyckades han bli framgrävd och överleva. Han lyckades inte bara ta sig tillbaka som människa och idrottsman utan även prestera på absolut toppnivå i flera helt olika sporter.


Han hade vunnit VM i havspaddlingsmaraton i sin klass redan 2003. Åge började cykla mycket efter olyckan och redan 2011 och 2012 vinner han i lag det legendariska mountainbikeloppet Offroad Finnmark 300 km terräng. Börjar sedan med Classic Bodybuilding och blir både nordisk och världsmästare, ja helt galet 2016. Innan ett gästspel i Strongman året efter med seger i 90 kg klassen i Valdres han tog 300 kg i marklyft och på bilden där han springer med hantlarna väger de 110 kg st, frågor på det?:-) Nu är det återigen cykel för hela slanten han är nere på 77 kg och siktar på seger igen på Offroad Finnmark. Åge är en frälst Cellexir användare och som vår ambassadör var han och hälsade på mig i Stockholm för några veckor sedan. Galet inspirerande att träffa en sån naturkraft.

På Cellexir bloggen kan du läsa mer om Åges Everesting prestation och hur klarade det.
Åge Bunde 10000 höjdmeter på 12 timmar

2008 efter den svåra olyckan levande begravd i 21 minuter under en lavin
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1PgfaSNJ5LO6eDYQtFPAuSXgk_XFuDlz1

2017 Strongmanmästare med 110 kg på respektive "hantel"

https://drive.google.com/uc?export=view&id=16RHzgrkTVhlwvLeUWFSRoHwn6WwEpr8p

2019 toppcyklist

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1F0EEStN5pPoSgIKS7glVLhuJFAzNHfin

En annan prestation som inspirerat mig sista veckan är Pernilla Otto som förra helgen sprang runt Mälaren, ja du läste rätt sprang. Pernilla sprang 35,5 mil från fredag morgon till söndag kväll. Det blir ca 8,5 maraton på 66 timmar. Jag vet inte vad ni tycker är mycket eller hårt? Men Pernillas prestation visar ju att vi nog de flesta har lite mer HTFU potential i oss när vi gnäller över något vi tycker känns lite tungt eller övermäktigt. Way to go Pernilla! Du kan läsa mer om Pernillas "nätta" träningshelg runt Mälaren här: Pernilla Otto 66 timmar runt Mälaren

Pernilla slut men lycklig i mål på Gullmarsplan förra söndagenNär man stöter på såna här människor kan man inte annat än fascineras av vilken otrolig skapelse och maskin människan faktiskt är. Allt går och går det inte så går det ändå!

Vad inspirerar dig till att gå upp ur soffan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar