torsdag 23 april 2020

Social distancing - Solo Roslagstempot 13 mil på 3.07

I augusti 2017 så cyklade jag Roslagstempot 13 mil tillsammans med ett par av landets starkaste yngre age group triatleter Kristian Ek och Adam Stenman från Terrible Tuesday. Adam körde linjehoj och Kristian och jag TT så Kristian och jag turades om med dragjobbet med Adam på rulle. Adam tackade för skjutsen med att ta KOM på banan med någon sekund före oss. Ett härligt träningspass med ett rullsnitt av 41,3 kmh över de 130 km.

En månad senare anordnades ett solotempo över samma distans. Jag körde igen nu och lyckades ha snabbaste tid med 3.11 och 40,6 kmh. Sedan dess har den där rundan legat lite i bakhuvudet med tanken att det vore kul att solo försöka utmana Adams KOM på sträckan. Igår gjorde jag slag i saken och körde rundan i strålande sol med med stundtals ganska besvärande nord nord västliga vindar så ordentlig motvind upp till Almunge som nås efter 4 mil. Två mindre bra grejer hände tämligen omgående igår. Wattmätaren (Quarq D Zero) slutade fungera redan efter 500 m och visade sen runt 25 watt resten av rundan med 60 i snittkadens. Inte bra att wattmätaren lägger av den är ett toppenverktyg och feedback att följa under långcykling. Nu fick det bli enbart puls och känsla istället som feedback. Pulsen gick ganska snabbt upp i motvinden mot 140 och t om över. Några slag högt mot vad jag tänkt men kände att huvud och ben var bra så det blev fortsatt hög puls.

Men det som var riktig jobbigt var ett sittsår med troligen en inflammerad körtel eller hårsäck precis vid sittbenet på vänster sida. En svullen och svårt öm bula som gjorde sjukt ont första 2-3 milen och jag funderade på att vända redan i Långhundrarondellen efter 26 km men tog beslutet att försöka och HTFU jag kör till Almunge i alla fall för i övrigt kändes kroppen riktigt bra i motvinden och jag började se fram mot medvind så småningom.

Nådde Almunge med 38,5 i snittfart och svänger nordöst mot Knutby och Edsbro. Gick bra mycket fortare nu med blandat kant motvind och kant medvind. Från Knutby till Edsbro höjde jag intensiteten något ytterligare och med kant medvind framme i Edsbro efter halva sträckan var snittet 39.9. Nu är det medvind hem mestadels så kändes mycket lovande. Vägen från Edsbro till Rimbo kändes lite skum. Stundtals gick det tokfort i bra medvind och andra stunder kändes det besynnerligt trögt. Fastnade bakom en bil i Rimbo och fick klicka ur en sekund men snabbt igång igen och det blev rundans enda 3 sekunders paus.

Härlig fart sen från Roslagsstoppet mot Brottby med en mil där i 47 fart nu var det "bara" 2,5 mil kvar och fartsnittet hade höjts till 41,4 kan jag hålla det här hem nu så kan det gå att ensam slå vår partempotid och Adams KOM men det kommer bli på håret för sista 15 km blir vinden mer kant mot och nu börjar jag bli rätt sliten. Tar de sista klunkarna i Camelbakpåsen jag har utanpå magen mellan undertröjan och tempodräkten med 13 dl superblandning av Kajsas godaste vinbärssaft, en Maurten 320, två doser Endurance samt två Treo jag lagt i för sittsåret (hade nog blivit outhärdligt utan). Fungerande otroligt bra den kombon igår. Topphuvud hela vägen, en positiv tanke (im a fuc... machine tänker jag någon gång när benen drev på med extra kraft) en glädje av att vara ute på vägen och jämn bra energi. En känsla av runners high smått euforisk ackompanjerade av en gammal träningslista jag inte lyssnat på länge. Få saker kan ge mig en sån magisk känsla som att känna mig stark på en cykel i fint väder tillsammans med underbar musik.

I långa backen upp mot Vallentuna med slakmotan som följer innan rondellen är vinden tuff och det går inte fort fastnar sen utför bakom en långtradarbuss och känner sekunderna flyga iväg. Nu blir det verkligen på håret om det här ska gå. Mätaren visar 41.4 har för mig att Adams kom var 41.3 fart och en tuff kantvindsmil kvar till Väsby. Måste hålla samma fart. Den sträckan har jag ju kört hundratals gånger och biter ihop med en slutspurt sista milen där jag toppar 164 i puls och det är all out. Ser att mätaren tickar upp till 41,5 sista 3 km och YES det kommer gå! SÅ skönt att slå av och svänga av och rulla sakta sakta de sista 500 meterna på cykelbanan tillbaka till Vikskolan. Hade varit kul att se kraftdats från igår. Snittade 146 i puls vilket är 86% av max och högt i över 3 timmar.

Resultatet blir KOM med en minut rätt skön känsla i solen vid bilen på parkeringen efteråt. 3 år senare nu 53 år och lite snabbare lite starkare lite bättre än vid 50. Its never too late!

https://drive.google.com/uc?export=view&id=19rbRP310QLmPSmkmffv-Y8opHo4AXPh4
Med Adam Stenman tv och Kristian Ek 2017 Roslagstempo
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1OmD3P71qUlHd7MW_vk0Gj7CDkvhqMiqx

En vinnande fyrklöver igår ”Probably the best Endurance combo in the world”😉👊
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1zRoku5JCQzIKYR4b2kXIGlzCneHJv0Sd

På temat Social Distancing så la Usain Bolt ut en grym tweet eller vad säger ni. Underbart kaxigt!
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1i4lmynlYMF9hGGKXR9_T1TChC3qXFMk6


2 kommentarer: