måndag 29 mars 2021

9% ökning på 5 min max test efter 2 veckors VO2 max booster program

Fy fan vad jag bävade för sluttestet 5 min max på Wattbiken efter 2 veckors programmet med intervaller jag skrivit här om i tidigare inlägg Training 4 cyclists 14 day Vo 2 booster program. Även om det "bara" är 5 minuter så vet jag allför väl hur oerhört smärtsamt det är sista 2 minuter när hela kroppen och inte minst huvudet skriker SLUTA med ben som har högre volym mjölksyra än blod känns det som. Jag hade bestämt mig att göra sluttestet igår efter att kört sista intervallpasset i fredags och sen på lördagen ett 12 mil distans pass med klubbkamraterna i Cellexir Cycling samt Rocket killarna. Vi blev 11 som körde en trevlig 12 milare söderut Nynäshamn Södertälje mm. Mestadels lågpuls men gick ändå i 35 fart med några rejäla pulshöjarförningar så att säga att man var optimalt återhämtad kanske är att ta i men det kändes ändå rätt så ok i kroppen. Ja bortsett då från klumpen i magen av lätt ångest inför vad som väntade..

Nä sluta och gnäll nu och upp på cykeln gubbe.. 4 tabletter SKIP Beet Speed nitrat på morgonen och en dos Endurance en halvtimme innan jag satte mig på Wattbiken på eftermiddagen efter att först legat i soffan och tittat på Gent Wevelgem som inspiration. Wow vad hårda de är, helt galet när spurtaren Sam Bennett spydde två gånger på vägen och sen ändå hänger med en bra bit till i utbrytningen efter 23 mil innan han fick vika ner sig med sen knappt styrfart sista milen. Det är fan respekt alltså. Då ska väl jag klara 5 minuter om jag sen också ska behöva spy.. 

Uppvärmning 20 min kändes lite sådär lite högre puls än normalt men ben ok tror jag. Nej nu kör vi full volym på Tom Morellos (Rage Againt The Machine) magiska gitarrversion av Springsteens Ghost of Tom Joad på Musicares lika grymma hyllningskonsert till Bruce från 2013. Första minuten ca 450 w håll i andra ner till 445 kämpa, när jag kommer över 2,5 minut så lite mental fördel, mer än hälften gjort men nu vid 3,5 börjar det brinna i ben och kropp. Jag är fortfarande långt över målbild som är ca 430 och snittet är 446 in på sista minuten men nu går det inte längre hur mycket jag än vill, tappar kadensen och kraften gradvis ner mot först 420 sen 410 och sista 15 ännu lite mer sekunderna är evighetslånga nästan lika långa men stpr i direkt kontrast mot Tom Morellos gitarrspel. Det är heaven & hell på samma gång.. här en lysande version från 2009 med just Morello som gäst & Bruce själv. ENJOY https://www.youtube.com/watch?v=n-mq0uJ7rlM

Vet inte hur det går till sista 20 s är som ett töcken, men till slut är det över, jag är helt utpumpad men känner mitt i all smärta en extrem tillfredställelse och lycka. Yes i fuc... did it och resultatet är prick 440 w. En höjning med hela 9% från starttestet drygt 2 veckor tidigare på 404 w. Ingen dålig höjning oavsett bakgrund men än mer så med tanke på att jag var i stort sett var i toppform redan innan 2 veckors programmet. Det ger 6 w / kg 5 min och pb vid 54 och en absolut nivå jag är rätt stolt över att kunnat träna mig till som gammal silverpil.

Nu tror jag inte det är så att jag blivit 9% bättre vad gäller syreupptag eller bättre på att cykla snabbt ute långt. Man blir bra på det man tränar och nu har det varit korta hårda intervaller med hög belastning i 2 veckor då blir man bättre på just det. Innan i år och på vintersäsongen har jag mest optimerat sweetspot och aerob fart / uthållighet och det är den jag tror är viktigast för att lyckas med mina målsättningar. Men tror det är bra att lägga in ett sånt här block någon gång då och då och tipsar dig gärna att prova programmet. Passen under de två veckorna är faktiskt inte så galet blodiga, och det är inspirerande att ha ett så tydligt projekt under två veckor med mätbarhet genom förtest och sluttest och jag lovar det ger en suveränt skön tillfredsställelse när man har klarat av det. 

Men efteråt alltså, det kändes en bra stund med typ krupphosta i nästan en timme efter att vänt ut och in på lungorna. Nu blir det inget mer självplågeri av den här typen på ett tag.. det kan inte vara nyttigt att tömma sig så extremt. Jag vet att jag har en genetisk disposition eller självplågotalang att kunna köra mig till helt extrema mängder av mjölksyra och har flera gånger testat över 20 mmol med 23 som högsta tror det var nåt liknande igår vid målgång. Ni som har gjort fystester vet att mjölksyra börjar kännas ordentligt ofta redan vid 6-8 mmol tänk er då + 20.. Men jag spydde inte som stackars Sam Bennett i alla fall:-)

Kampen går vidare. Its never too late!


https://drive.google.com/uc?export=view&id=1-OTeL8Udj71oBekhFGZmIQOu8JhOusk3


Här kan du jämför din egen kraftkurva för olika tider vs proffs till nybörjare

https://drive.google.com/uc?export=view&id=155tTkpuOVvlX80yL_eaDVb3uz7Mr3vk1




2 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag skriver till dig för att jag hittade din blogg när jag googlade runt - verkligen uppfriskande att se hur aktiv du är.. Jag är också exakt 54 år - inte alls på din nivå men glad amatör på både gravel och MTB.

    Hur som helst - jag heter Torkel Hallander och är en av grundarna till Tooorch.com - en av Sveriges nyaste och snabbast växande e-handlare av cykeltillbehör. Vårt fokus är att vara nära kunderna med svenskt lager - och att hjälpa till med råd och val så att man alltid får rätt. Vi tycker att vi är ganska grymma och unika på det - att döma av våra reviews på trustpilot verkar vi göra något rätt :)

    Nyfiken på om du skulle vara intresserad av ett enkelt samarbete? Vi behöver få länkkraft till vår sajt och bästa sättet är att grymma bloggare med relevanta sidor länkar till oss. För det skulle vi ju kunna göra någon fin bytesaffär - jag gissar att du bränner av ett och annat däck under året :)

    Låt mig veta hur det låter, hör av dig till torkel@tooorch.com i så fall :)

    SvaraRadera
  2. VI HAR ETT LÅN TILL DIG ANSÖK OM ETT IDAG OCH VAR GLADA VI ÄR HELA FÖR DIG FR ALLA LÅNTYPER kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
    Hej Behöver du ett snabbt lång- eller korttidslån med en relativt låg ränta så låg som 2%? Vi erbjuder företagslån, personliga lån, bostadslån, autolån, studielån, skuldkonsolideringslån etc. oavsett din kreditvärdighet.
    Personliga lån (säkra och osäkra)
    Företagslån (säkra och osäkra)
    Konsolideringslån och många fler.
    Kontakta oss för mer information om låneerbjudande så löser vi ditt ekonomiska problem du har ditt lån inom 6 -12 timmar. kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
    Vi har ett lån till dig

    SvaraRadera