onsdag 20 februari 2013

När hjältarna ljuger del 2

Skrev igår om den finska dokumentären igår När hjältarna ljuger kolla in den på SVT play om ni missade. Visar med tydlighet att dopingen i topp skidåkningen har varit mer regel än undantag. Inte minst ett tragisk livsöde för Mika Myllälä som hade allt innan historien rämnade med dopingavstängning följt av missbruk och till slut självmord.

I programmet framgick bla att den ökände dopingexperten, läkaren och cykelprofilen Fransesco Conconi hade ett långvarigt samarbete med Finska och Italienska längdlandslagen under 90 talet (läs hela lagen tokdopade under många år). Starkt av "rena" svenskar och norrmän att kunna slå dom så ofta med det handikappet:-).


Nu kommer Uppdrag Granskning göra sitt program på det här temat nästa vecka. Janne Josefsson har utlovat en historia som kommer skaka en hel idrottsvärld lagom till längd VM. Min tro är att det är svenska och norska toppåkare som svettas nu och har svårt att sova på nätterna. en Janne J med blodvittring är inget och leka med..

Nu tror jag det kommer vändas mer och mer stenar i det här vilket är bra. Allt fler vill veta sanningen om toppidrottens villkor. Bra också om folk förstår att det inte är cykelspecifikt utan fanns / finns i all toppidrott till väsentligt högre grad än vad de flesta velat inse eller tro.

Personligen har jag i hela mitt liv haft en benägenhet att tro på idrottsmän som bedyrar och försäkrar att de är rena, inte minst de svenska. men börjar bli alltmer pragmatisk till det nu och tänk logiskt. Varför skulle svenska idrottare kunna göra så pass mycket bra resultat historiskt i konkurrens med dopade? När det enligt all expertis ger extrema prestationsfördelar? Och med dom fantastiska resultat vi haft längskidor? För att inte tala om norska åkarna?

Skrev några inlägg i dopingdebatten för några veckor som förutom cykel även belyser friidrott samt långdistanslöpning.

During the day we live to ride, and at night we ride stay alive
Singapore Everything is quite qlean
Not normal

Debatten fortsätter.
1 kommentar:

  1. Bra inlägg! Personligen tror jag att vi svenskar och även norrmän är lite väl naiva när vi tror att just de "våra" alltid varit och alltid kommer att vara rena. Jag är övertygad om att det förekommit och förekommer en hel del "micro" dopning i det svenska och norska längdskidlandslagen. På 90 talet var det ju i princip omöjligt att upptäcka och numera verkar det ju gå att göra på ett sånt sätt att det inte syns i kontrollerna. Jag är mycket skeptisk till att det norska "skidundret" enbart består av stenslipning, höghöjdshus och extrema träningsmängder... Det var ju i princip samma sak man sa om Lance, "Cancern ändrade hans kropp" osv osv

    SvaraRadera