tisdag 19 februari 2013

När hjältarna ljuger

Intressant dokumentär nu på tv 1 om finländska dopinghistorien från Lahtis 2001 och hela finska moderna idrottskulturen med systematisk doping från 70 talet och framåt. Det här kan bli riktigt stort när media slåt tänderna och gräver mer hur utbrett det varit i alla topp idrott i allmänhet och konditionsidrott i synnerhet. Blir man 10-15% bättre med bloddoping. Hur kunde då någon vinna utan?

Men inte våra svenska hjältar väl? Nästa vecka gör Janne Josefsson och uppdrag granskning ett reportage om ämnet som han sa kommer att skaka en hel idrottsvärd. Kommer bli mycket spännande med fortsättningen av det här.

2 kommentarer:

  1. Är det sant att det blir ett Uppdrag Granskning om det hela? Intressant, det var inte en dag för tidigt. I övrigt var det ju både tragiskt och intressant att se programmet om finnarna, så många som inte ville uttala sig eller skruvade sig. Det finns så mycket mer där bakom och det är förmodligen en lögn som får Armstrongs grejjor att framstå som småpotatis. Och ska man se ngt bra med att Armstrong-gate och cykel börjar rensa är faktiskt att det nu börjar röra sig i dom andra leden och folk vill ha svar. Pyttesmå steg mot en renare idrott och i det här fallet vill jag säga att cykelsporten bidrar i rätt riktning...

    SvaraRadera
  2. Ja Janne J ska tydligen avslöja något som skakar idrottsvärlden nästa vecka enligt hans egna ord i avslutningen av förra veckans program. Han nämnde att det lanseras lagom till längd skid VM. Min tro är att det är en spin off på dokumentären om finnarna igår fast nu riktat mot svenskarna och ev norrmän. Blir mycket intressant. Sen är det precis som du skriver riktigt bra att stenarna börjar vändas även i andra sporter. Inte minst skidåkningen så verkar ju EPO och annan bloddoping varit helt dominerande under 90 talet. Gissar att det är en hel del fd elitåkare som börjar sova lite oroligt nu om nätterna.

    SvaraRadera