lördag 21 februari 2015

Försökskanin ändå

För ett par veckor sen var jag på GIH och gjorde ett VO2 maxtest och uttagningsprov för en stor forskningsstudie de ska göra under våren. Studien pågår under 5-6 veckor med 3 stenhårda högintensiva intervallpass per vecka på GIH och utöver det några lättare distanspass per vecka i egen regi. Kontinuerligt görs en massa tester på syreupptagning, blodvärden, kroppsscanning och även muskelbiopsiprov som ska gröpas ur benet, aj. Syftet med studien är att se om elittränade idrottsmän som potentiellt "platåat" lite i sin utveckling kan ta sina värden till en högre nivå med den typen av träning. 

Jag hade värden bra nog att bli uttagen för studien bland många sökanden (trots att maxåldern egentligen var 40 år😀) men fick tacka nej då slutveckan krockade med vår årliga Mallorcavecka sista veckan av april med Klungan. 

Men så i veckan ringde den studieansvarige GIH professorn en trevlig man som talade egelska och sa "Jonas your numbers are great and we really would like you in this study. We can change our schedule to fit your agenda". Okey like most men i'm weak for flattering so i'm in sa jag. Så plötsligt och lustigt är man nu försökskanin. Den 9 mars börjar jag med ett nytt VO2 max test följt av en all out 20 min TT två dagar efter. Blir spännande (och jobbigt:-)

Idag blev det 8 blåsiga men rätt fina solomil Strava innan hela eftermiddagen spenderades framför Skiathhlon VM. Härligt brons av Kalla men hade kanske kunnat bli ännu ädlare medalj med lite "kallare" taktik.

3 kommentarer:

  1. Skall bli kul att se dina resultat i jämförelse med dom andra som går på kolhydrater? Är övertygad om att du har valt rätt väg!

    SvaraRadera
  2. Tack David! Ja det ska bli kul att se fortsättningen av det här. Jag har dock nu efter 6-7 veckor av lite olika "mixtrande" nu hittat en färdväg framåt jag ska försöka följa vad gäller kosten och som jag tror passar mig. Läste boken Paleo for Athletes och ungefär så tänker jag mig kring kost nu sen några veckor, känns så här långt klart bra. Här är en länk som sammanfattar strategin: Ät Paleo mat all tid utom innan under och efter träningspassen som är hårda och långa då kolhydrater tas in för att bibehålla glykogen nivåer förbättra fettbränning och återhämtning osv. http://home.trainingpeaks.com/blog/article/a-quick-guide-to-the-paleo-diet-for-athletes Mvh Jonas

    SvaraRadera