måndag 25 maj 2015

Ute på vägen igen - Hellyckat både på cykling och i Istanbul

Det där var förbannat skönt. Att få cykla ute på vägen igen efter 4 veckors uppehåll och rehab av nyckelbensbrott och skadade revben. Pendlade till stan i morse, hur skönt som helst och det kändes klart bättre än förväntat. Inte läge att stå och "bryta" eller spurta än på ett tag men smärta ändå under hygglig kontroll. Efter hempendligen till Sollentuna tog jag en lång extrasväng på 6 mil för dryga 9 idag. De sista 6 gick oförskämt bra och snabbt med grym inspiration så t.o.m regnet var njutbart. Körde CX med skärmar som kom väl till pass då det kom några hyggliga skurar. Att jag hade välfyllda glykogendepåer efter 4 dagars med massor av god mat och dryck i Istanbul förstod jag men kunde aldrig drömma om såna pigga och starka ben som idag. Även hjärta och lungor långt bättre än förväntat.

Siktar på att vara med på Siljan Runt om knappa två veckor. Att hänga med och bidra i ett tempo runt 44 kmh i ca 3.40 för de 16 milen runt kan blir en tuff uppgift, men dagens premiär lovar gott och ser fram mot mitt första Siljan Runt och ser hur långt det räcker.

Kom hem igår efter en långhelg med Kajsa i Istanbul. Vilken kanonstad! Fantastisk läge och vacket med Bosporen som skiljer europeiska och asiatiska sidan. Härlig mix av gammalt och toppmodernt och fullt med vackra hus i bra skick. Rent och välordnat och ett enormt utbud i den gigantiska 20 miljioners staden. Vi hittade några kanonställen att äta på varav Ulus 29 förtjänas extra att nämnas. Toppklass rakt igenom med en svårslagen vy utöver Bosporen.
På det all kultur, vacker båtresa på Bosporen och alla otroliga kultursymboler de har med Hagia Sofia, Blå Moskén 

Dolmabahcepalatset, Topkapipalatset och andra. Hagia Sofia är den bysantinska arkitekturens mästerverk och byggdes under endast 6 år mellan 532-537 fattar ni snart 1500 år sen, helt galet hur det kunde byggas så fort på den tiden. Det stod i kyrkan att det var 1000 master craftsmen och 10 000 "unskilled" workers som byggde det. Vilken logistik de måste haft. Imponerande vad människor kan åstadkomma. Inuti mäktiga Hagia Sofia.
Blå Mosken

Måste även nämna Dolmabahcepalatset 
Dolmabahce från båttur på Bosporen

Det byggdes på mittan av 1800 talet som sultanens bo och administration. Nätta 45 000 m2 och 285 rum där den magiskt vackra Grand Hall var bland det häftigaste jag sett. Ett rum på 2500 kvadrat 36 meter i takhöjd, takkupolen var 25 meter i diameter. Guld och otroliga utsmyckningar överallt en "vanlig matta" på 125 kvadrat i mitten och en kristallkrona på nätta 4,5 ton. Thats what i call a living room.

På tal om matta så köpte vi en ny vardagsrumsmatta lite på volley (eller helt om jag ska vara ärlig) sista kvällen. Lite modern i stilen i en fantastisk angoraull / silke. Kul att ha med hem, inte så lätt att kånka på dock med 23 kilo. Tur att Kajsa är stark nu när jag inte kan bära så bra:-). Blev ursnyggt på plats hemma om än en bit kvar till Dolmabahce:-)

Av elände såg vi nästan ingenting och staden känns väldigt säker för turister. Och precis när vi talade om det Kajsa och jag får vi reda på att en svenska blivit skjuten till döds på en nattklubb i lördags. Så ofattbart tragiskt hon kanske var med på samma plan som oss ned till Istanbul i torsdags. De var ett tjejgäng som firade en möhippa, flera av dem säkert på sitt livs resa och nu är hon död. Träffad av slump med en kula ämnad för vakter till en nattklubb hon befann sig på och gick ut för att ta luft. På fel plats vid fel tillfälle med livet som pris. Sorgligt. Och ännu en gång påminns man om hur bräckligt allt är och hur snabbt det kan ta slut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar