fredag 30 oktober 2015

Ur askan i elden. Från bruten höft till prostatit

Som Morran säger "Bubben! Saker funkar inte här". Ja så är det med min kropp nu. Var hos en urolog igår har länge haft problem med dåligt ihållande nattsömn och vaknar alltid flera gånger per natt för att gå upp och kissa. Har väl trott att det är väl så det är när man börjar närma sig 50. Nu med bruten höft har jag ju tvingats att ha kissflaska och har då märkt att jag ofta kissar mer än 1 liter totalt under natten. Något måste vara fel tänkte jag och bokade tid hos specialist. Stolpade dit med kryckan igår och fick domen. Du har prostatit en kraftig inflammation på prostatan sa doktorn. "Äh va fan amen va fan (Johan Falk) "Ska det va på det här viset? Menar du det menar du det"? (Sverker Olofsson). Vilket jäkla skit. Inte det också nu när jag precis börjat se ljuset i tunneln och återhämta mig från jättesmällen med bruten höft för 5 veckor sedan. Då är det tåget som kommer i tunneln. Varför? Det räcker nu.

Doktorn säger att mer eller mindre alla män som cyklar mycket förr eller senare får förstorad eller inflammerad prostata pga trycket från sadeln. När man tittar på nätet och läser om prostatit så verkar det vara en hemsk åkomma med extremt stora smärtor och många olika problem som ofta leder till depressioner. Som tur är har jag inga av dessa problem annat än att jag får kissa onormalt ofta och mycket på nätterna. I alla fall än så länge. Huvudorsaken ofta till prostatit är annars kyla och doktorn säger att det sannolikt är för jag blev så nedkyld där i tunneln när jag låg lerig och blöt och väntade på ambulansen (35 i temp när jag kom i ambulansen) som jag fått mer problem nu.

Själva undersökningen var ju inte heller direkt "the time of my life". Efter lite ultraljud och tryck och kläm på de ädlare delarna sa doktorn åt mig att ställa mig upp, armbågarna på britsen och bend over. Lite vimmelkantig efter tryckandet skojade jag lite med honom och sa att den här ställningen är jag van vid när jag cyklar tempo. En sekund senare tryckte han i fingret långt upp i mig och tryckte på prostatan. Jag skrek som en gris "DET HÄR ÄR JAG INTE LIKA VAN VID" Helv... vad ont det gjorde. Om bryta höftbenet är bland den värsta smärta du kan uppleva så platsar nog den här också i första femman.

Nu är det 3 veckor penicillin och inflammationsdämpande stolpiller (har ju vanan nu:-) som gäller. Efter det flera livstilsförändringar som måste till och det tar ofta upp till 18 månader att vända det här enligt doktorn. Måste jag sluta cykla nu? I så fall vill jag inte vara med längre sa jag. Doktorn fattade vilken junkie han hade att göra med och föreslog att jag hittar en sadel som avlastar så mycket som möjligt. Utöver det ett väldig fokus på att man ALDRIG får bli kall. Så det det låter som flossade cykelbyxor framöver. Du ska inte ha jeans alltid ullbyxor, får inte sitta på kalla bilsäten, helst inte sitta mer än en timme i sträck och aldrig sitta på kanten utan rätt upp med så mycket tryck på låren som möjligt. Försiktigt med öl, vin kaffe och te (allt som jag tycker är gott). Inga bastubad som ger stora tempskillnader osv. Ja helt enkelt en väldigt massa no no:s. Nu ska jag försöka inrätta mig till min nya verklighet och om 5 veckor ny koll och ny tempoställning och bendover. Då ska han gräva ur prov från prostatan. Hade han gjort det igår hade jag svimmat av smärta sa han. Alltid något kul att se fram mot..

Efter besöket visste jag inte riktigt hur jag ställde mig till nyheten. Först blev jag lite ledsen och tyckte synd om mig själv. Efter en stund kom jag på ljusare tankar.  Lyckas jag vända det det här till ett bättre läge kanske jag äntligen kan få en bättre nattsömn. Då borde jag ju kunna bli ännu starkare och snabbare med den ökade återhämtningen bra sömn ger. Plus förstås genom att bli av med med inflammationen. God nattsömn är ju den enskilt viktigaste återhämtningsfaktorn och att jag haft så här pass bra resultat med störd sömn och med inflammation i kroppen är egentligen i sig ganska märkligt.

Ingen tid att spilla nu måste jag hitta en bra sadel. Lite snabb research och ISM Adamo verkar kunna vara något på spåren. Kollade runt med ett par affärer och kunde glädjande hitta ex ett av ISA Adamo Podium hos Roger på Cykelhuset i Väsby som jag åkte och köpte igår eftermiddag. Stor tack för snabb och bra service Roger. Den är nu monterad på Monarken och jag har precis invigt den med 40 minuters cykling. Kändes kanon speciellt i bock eller tempoställning där det verkligen tydligt känns att trycket är borta på mjukdelar. Sadelns konstruktion gör att kroppstyngden hamnar helt på sittbenen. Kändes efter en stund men blev inte värre sista 20 och tror det handlar om en inkörningsperiod. Kul!

Min räddare i nöden?

Det här med prostata problem är en mycket vanlig åkomma och sjukdom som drabbar en stor del män och säkerligen ännu mer för oss som cyklar mycket. Det är sannolikt också ett otroligt stort mörkertal då många liksom jag kanske inte ens vet om vad vi har. Många lider också i det tysta och inte vill skylta med problemen, motsatt mig här. Men jag tror det kan vara bra att bringa lite ljus på området och har aldrig känt mig speciellt privat kring vare sig med eller motgångar. Nej en strid i taget. Eller som nu två på en gång. Allt går och går det inte så går det ändå. Så måste det va. Trevlig helg!3 kommentarer:

  1. Jadu JB en olycka kommer sällan ensam! Jag har samma problem som du och har smakat på undersökningen ett par gånger. Om det är någon tröst ska du vara glad att man inte ska in med en kamera via urinvägarna..... Bedövad med salva och benen brett isär blir man uppmanad att slappna av! Efter pissade jag taggtråd. Jag kör merinoull direkt det blir kyligt numer :-) /Robban

    SvaraRadera
  2. Jag var nyligen och tog ett PSA-prov, just för prostataproblem, men allt OK enl läkaren. Dock ska man nog vara lite vaksam och snäll mot baken hälsar Bosse-Diesel.

    SvaraRadera
  3. Google inte "Kronisk bäckenbottensmärta"...

    SvaraRadera