måndag 30 januari 2017

Utbredd mekanisk doping i Tour De France?

Det har ju figurerat misstankar om systematisk mekanisk doping i TDF och andra stora lopp en längre tid, och att tro att belgiska U23  tjejen som åkte fast för mekanisk doping i Cyclocross skulle vara den enda som använt sig av det här känns ju lite naivt. Men det är ändå ganska häpnadsväckande information som kommer i inslaget från CBS 60 minutes igår. Mycket tyder på systematiskt användande av motorer under många år i delar av proklungan.

Här är länk till inslaget i CBS 60 minutes från igår, missa inte att titta på inslaget om 13 min där reportern besöker uppfinnaren till tekniken Stefano Varjas i Ungern. Det finns också en video där tekniken med elektormagnetiskt bakhjul beskrivs övergripande.
 

http://www.cbsnews.com/news/60-minutes-investigates-hidden-motors-and-pro-cycling/Artikel i Aftonbladet idag om mekanisk doping

Nedan också en podcast med intervju med både Lance Armstrong (vill inte kännas vid någon känndeom om motorer på sin tid, lyssna..) och en annan intervju med Varjas. Varjas tog emot 2 miljoner dollar på slutet av 90 talet för att vara helt tyst om det här i 10 år och hålla tekniken  hemlig med exklusiv kännedom för den anonyme köparen. (som en hemlig agenfilm..)
http://www.newstalk.com/podcasts/Off_The_Ball/Highlights_from_Off_The_Ball/161645/The_man_behind_hidden_bike_motors_speaks_to_OTB

Alltså det här är ju bara för sjukt om det är sant (vilket mycket tyder på). Att systematiskt via ett proffsteams ledning sätta motorer på cyklar i en av världens största sporter i världens största publika evenemang Tour De France? Hur tusan tänker man då? Eller är det så historiskt sjuk kultur i teamledningarna i arvet från den "klassiska" dopingkulturen att man skyr inga medel för att vinna och kan man fuska med EPO kan man väl använda motorer också, eller? Det är ju ändå rätt mycket pengar på spel, och gör inte vi det gör någon annan?

Nej det är helt bortom förståelse. Jag har faktiskt lättare att "förstå" fysisk doping än det här. Tänk i andra sporter? Sara Sjöström anlitar en it tekniker som hackar sig in i datorerna och manipulerar tidtagningen för handisättning vid målgångarna i tighta lopp. Inte helt given som Jerringpriskandidat efter det..

Blir spännande att se vad som kommer ut av det här. Nej nu måste jag ut och leta rätt på ett sånt där elektromagnetiskt bakhjul, verkar ju sjukt coola och snabba:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar