tisdag 10 juli 2018

The Incredible Hulk - Stefan Ljungberg

En stor anledning till att jag skriver på den här bloggen är den feedbacken jag ofta får om inspiration. Folk som läser och känner sig lite mer sugna på att själva ta ett steg uppåt mot nya personliga mål. Vad de än må vara. Det skänker stor glädje att kunna bidra till inspiration. Människor ser och känner "kan du kan jag". För det är precis så det är. Allt går och går det inte så går det ändå som jag brukar säga. Idag tänkte jag skriva om en kille som inspirerar mig stort. Min kompis och lagkamrat i Cykloteket Racing Team Stefan Ljungberg. Eller som vi lagkamrater kallar honom - Hulken. Efter det han presterade igår på U6 första etapp passar den fulla filmtiteln ännu bättre. The Incredible Hulk.

Stefan är en stor kille. Nu ordentligt cykeldeffad väger han in på ca 95 kg. Igår inleddes etapploppet U6 i Tidaholm det går över 6 etapper på lika många dagar och startade med en kort backprolog igår på 3.1 km som avslutas med en gruvlig backe på 6-700 meter med lutning runt 6% snitt med ett väldigt brant parti runt 15% som max. Som ni förstår en ganska stor nackdel med nära 100 pannor uppför den backen. Cykloteket RT ställer upp med ett 4 manna lag i seniorklass i detta tuffa etapplopp. Målen är högt satta för teamet som förutom Stefan innehåller Fredrik Wikström Richard Lööw (som leder Sverigecupen stort i H 40) och Niclas Näslund. De går för seger som lag och beroende på hur etapperna utvecklar sig läggar upp taktiken med ett klart syfte. Att sätta en CRT cyklist högst upp på pallen varje etapp och framförallt sammanlagt och som lag. Förhandstippad igår på den korta prologen var nog av väldigt många inklusive jag själv Niclas "slaktarn" Näslund mannen utan smärttröskel som krossade alla mastersåkare på VSM för ett par veckor sedan med att åka tempoloppet 3 mil i stark vind out & back med en snittfart om 47.1 kmh. Insane. Han slaktade även mig rejält där på partempot, ingen rolig historia kan jag lova.. Året innan hade Stefan Ljungberg blivit slaktad som parkamrat. Undrar vem som får det utomjordiskt smärtfyllda "nöjet" att som en trasa försöka haka på hans hjul nästa år:-). Niclas form håller i sig han åkte mycket starkt och kom 2.a igår på prologen. Grymt Niclas. Slagen bara av? Du gissade det Stefan Ljungberg. Stefan körde de 3.16 km på 4.50 och var 5 sekunder före Niclas och hela 11 före  3:an

an.

Som ni ser på banprofilen så förstår ni att det krävs lite kraft för 95 kg att ta sig snabbast upp för den där backen. Sista 2.15 1,3 km med 3.6% snittlut fram till mållinjen håller Stefan 645 watt i snitt. Ja du läste rätt 645 watt i 2.15 och kör den sträckan 6 sekunder från KOM och lika snabbt som Alexander Wetterhall tid när han kom 2:a i elitklass förra året. På de 4.50 han är ute är snittwatten 528 npw 566 watt och maxwatt 1392. The Incredible Hulk. 

3 snabbast igår uppför endast med norska elitåkare framför. 9 snabbaste tid genom tiderna i sida motvind på en bana som attraherar många elitåkare från Norge t ex. Helt ok för en bankanställd nybliven 2 barns far på 43 år..För att sätta lite perspektiv kring hur mycket det här är för dig som kanske inte är så bevandrad i wattens värld så kan nämnas att mannen med världens största cykelben velodromvärldsmästaren tysken Robert Förstemann blev viralkändis när han "rostade" bröd med hjälp av en Monarkcykel och producerade då en effekt av ca 700 watt i två minuter. Kolla in hans ben och kraft här: https://www.youtube.com/watch?v=S4O5voOCqAQ 

    Alltså ungefär vad Stefan gjorde de sista 2 minuterna igår efter att "värmt upp" nära 3 minuter mellan 4-500 w. På Tour De France häromdagen var det en close upp på nya spurtfantomen Fernando Gaviria som vann första etappen, fler lär komma. Lite av hans data presenterades och som toppwatt i spurt angavs 1400 w. Nu väger Gaviria "bara" 71 kg på sina 180 cm men när Stefan trycker till 1392 w i uppförsbacken utan att ens spurta förstår ni att det finns lite urkraft där. Som toppsiffra har han gjort 2000 watt som den spurtfantom han är. En siffra som kanske bara en handfull av de största och starkaste bancyklisterna i världen kommer upp till. The Incredible Hulk.

Det galna är att Stefan nästan är nybörjare i cykel jag kommer ihåg för ca 4 år sedan när han glad som alltid kom fram och morsade på mig och berättade att han börjat cykla, läser min blogg och var sugen på att utvecklas. Min första tanke var shit vilken stor (och trevlig:-) kille. Men jag fick snabbt se att det fanns något alldeles extra där i de 100 kg muskler som nu bestämt sig för att ta reda på "hur bra kan jag bli på cykel"? Samma fråga jag själv ställde mig runt 2011-12. Innan desss hade han "testat" basket som hårt satsande i många år och tog 2 SM guld med Plannja. Respekt. Efter det kom han på iden att Supermotard Bike Racing är det nya svarta och lyckades trots sitt stora vikthandikapp snabbt köra sig in i toppen och blev kontraktsförare för Husqvarna. Frågor på det? Sedan dess har Stefan inte lämnat något åt slumpen vad gäller cykling. Han är vetgirig, noggrann, analytisk och målmedveten. Han vänder på alla stenar för att söka sin perfektion och nå sin egen toppnivå. En egenskap han delar med många i Cykloteket RT. Det är verkligen en ynnest att ha såna lagkamrater som jag har i CRT. Det är inte bara individuella prestationer i toppklass. Än mer en stor vilja hos alla att hjälpa varandra till utveckling och välmående med tips och sparring för att lyfta varandra. Man skulle kunna tro att det här är en samling egon som bara tänker på att vinna själva, eftersom det så ofta är vad som händer. Men det är precis tvärtom, det är laget före jaget. Många gånger en större prestation att kunna bidra med kunskap och input tips och ideer än att själv utföra prestationen. Men Stefan har en egenskap som nästan imponerar ännu mer på mig än alla hans fysiska out of this world kvaliteer. Hans sätt att tackla motgångar. Aldrig en sur min. Gick det inte som han hoppats eller trott. Grattis till de som lyckades. Hem analysera och kommer tillbaka med ännu större motivation, kunskap och driv. Ett exempel på VNM i Danmark förra året. Stefan var i utbrytning och åkte urstarkt. Fick då tyvärr punktering på de i regn galet punkteringsbenägna danska vägarna. Mirakulöst hade han fått ett nytt hjul på plats och var nu starkt på väg tillbaka och såg chansen till en medalj. På sista varvet får han punktering igen. Ridå. I bilen hem sen lika positiv som alltid och gladdes åt lagkamraternas Torbjörn De Jager och Stefan Kuhls silver istället för att deppa över sin egen missade medalj när han hade sitt livs dag. Han gladdes åt sin egen kraftdata som var på ny personlig topp mer än vad han grämde sig för punkteringarna. Nästa gång.. Thats the spirit. Där är vi många inklusive jag själv som har något att inspireras av. När jag själv råkade ut för svåra olyckor för några år sedan kommer Stefan på besök, stöttar och sparrar till motivation och vägen tillbaka. En stor man på många sätt <3.

Nu blir det mycket spännande att följa den fortsatta utvecklingen för teamet på U6. Något säger mig att det är fler pallplatser på ingång inom kort. Kör hårt grabbar!

U6 passade tyvärr inte in i familjeplanerna för mig i år. Men mycket cykel hinner jag med här ute på Smidö och Stefans och killarnas framfart inspirerar. Idag får det bli backintervaller i Kalmarsandsbacken kombinerat med spurtträning. Kan du kan jag kompis!

Edit 18.04 Seger på etapp 2 också klungspurt efter att hela CRT laget kört in soloutbrytning Peter Carlsson Bure sista 4 milen. Stefan vinner spurte och har båda tröjorna. Niclas kör i poängtröjan imorgon. Härligt grabbar!

2 kommentarer:

  1. Stefan verkar ju nästan omänskligt stark. Kommer ihåg ett inlägg du hade om styrketräning och "Stefan tror inte på tiokilosvikter". Det var väldigt kul läsning. Tror också att mycket cykelstyrka kan hittas på gymmet. Jag kör ju lite sim, lite cykel och lite löpning så blir aldrig riktigt stark i någon av disciplinerna. Men de (få) gånger jag känner att min förmåga inom ngn av dem klivit upp en nivå är oftast efter en period med mer styrketräning. Trevlig sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Reine det var en rätt kul grej. Stefan har en riktig viktställning fullastad med röda 50 kg och blå 20 kg hemma. Mindre med 10 kgs dock. Han kör 10 or i benböj + 200 kg och i ett samtal när någon kommenterade avsaknaden av 10 kgs vikter kom den underbara kommentaren ”jag tror inte på 10 kgs vikter”. Trevlig sommar!

      Radera