söndag 16 juni 2013

VR <7 Nej det gick inte


Vårt Team Conti fick aldrig den fart och flytet i klungkörningen som behövs för att köra 42-43 kmh runt Vättern och en sluttid under 7 h. Vädret var soligt och fint, perfekt cykeltemp runt 17 grader. Men vinden! Det blåste på hårt ner mot Jönköping från väst sydväst. Låg ju i prognosen så vi var ju förberedda på det och siktade på ca 40 fart dit. Vi hade 39.5 dit och fortfarande ett 20 tal kvar av de dryga 30 i laget som snurrade runt. Tyckte väl själv att vi tappade någon minut i onödan mycket ner. Men vi hade gott hopp om att vinden skulle hjälpa oss flyga upp på västsidan mot Fagerhult och Karlsborg i farter på och över 50. Men precis som förra året så blev sträckan Bankeryd vårt planerade vattenstopp i Fagerhult en riktig lagdödare. Visst gick det rätt fort, men vinden gav oss inte alls den hjälp vi trodde de 3 milen så en hel del i laget fick vika ner sig och t.o.m släppa svansen. Där framme var det också precis som förra året nere på 6-7 pers innan depåstoppet. Frustrerad fyllde jag en flaska vatten och försökte mana på "kom igen nu, upp i kedjan så kör vi". Men det var förstås inte av ovilja det blev så få framme i dragjobbet. Laget räckte helt enkelt inte till i den tuffa vinden. 

Vi lyckades väl öka snittfarten till 41.5 eller så upp mot 25 mils markering, oftast mellan 7-12 pers som snurrade. med 5 mil kvar visade kl 5.59 då var det förstås kört sen länge. Jag skrek då i ett försök att lätta upp stämningen. "Kör vi 50 sista 5 så går vi in på 6.59! Hur svårt kan det va?"Ja det var bara att försöka skratta åt situationen. Men det blev sen tystare o tystare i klungan som slog av på takten sista 5 milen. Vi var ca 20 kvar som rullade in på 7.17.

Personligen gick cyklingen kanonbra. Missade inte ett varv i kedjan första 25 milen så länge vi försökte hålla fart. Snittpuls 142 så inte mycket på rött fysiskt. Lite jobbigare mentalt att tvingas inse rätt tidigt. Det här kommer inte gå, vi räcker inte till. Hade också svår värk i båda fötterna redan från mil 10 och ända in i mål så speciellt sista 5 var svåra att njuta av. Vet inte om jag spänt skorna för hårt. Men hade kramper under på yttersidorna som bara blev värre. På pluskontot jätteglad att inte jag eller annan i laget varken drabbades av vurpor eller punkteringar. Ännu gladare att min onda tand höll sig lugn.

Vad kunde vi gjort annorlunda? Ja vad sägs om att träna lite bättre:-) Skämt åsido. Vi hade så pass många starka cyklister att vi borde kunnat klara det. Men 1 svåra vindförhållanden och kanske framför allt 2, ryckig och energislösande kedja där vi slösar mycket energi och tyvärr även ställde av stora delar av "grindvakterna" genom allför snabba tempoväxlingar utfrån rondeller och korsningar. Men frågan är om vi inte skulle tjänat mest på att ge upp kedjetaktiken med 2 led och ständig rotation efter Jönköping och hemåt. Och istället tagit så långa förningar man orkar i 45-50 och sedan vila i vingen bakom. Då kan folk våga tömma sig några minuter för att sen få en 30-40 min "vila". Tror farten blivit högre då.

Det här var mitt tredje Vättern 7.53 2011 7.08 förra året (bättre vind) och så nu 7.17. Tveksam om det blir något nästa år. Ville under 7 but you cant have it all. Bara att ta nya tag mot nya mål.

1 kommentar:

  1. Tack för en tuff runda i lördags. Det var riktigt roligt på nåt märkligt sätt. Håller med dig om att köra ett led och ta egna förningar på västsidan. Det hade nog kunnat höja farten lite. Det var många som brändes i onödan. Och om man hamnar i svansen bakom kedjan som snurrar så är det svårt att komma upp igen.
    För min egen del kan jag bara skylla på dålig träning under våren.
    /J

    SvaraRadera