lördag 24 augusti 2013

Mitt Annus Horribilis

Ibland tar livet fel väg. Hälsa, familjesituation, jobb, träning, skador, pengar eller allt detta samtidigt som verkar med starka motkrafter, drar isär dig och får dig att tvivla på om livet någonsin kan vändas på rätt köl igen. Som ett bevis och kanske inspiration till att du kan vända tillvaron tillbaka igen om du eller någon i din omgivning har en tyngre period delar jag nedan min berättelse från ett inlägg jag skrev på DI:s forum Börssnack dec 2007 när jag "firade" årsdagen av mitt Annus Horribilis. 


Det här var ett par år innan jag började cykelpendla till jobbet som 43 åring och fann passionen i cyklingen. Det sägs ju att man ska ner i botten innan det vänder. Rock bottom, as low as you go, var i juni 2007 när jag vaknade upp på Karolinska efter ett hjärtstillestånd. Där kom vändningen. Knappt en sjukdag sedan dess och nu nått bättre fysisk status än någonsin. It's never too late. It ain't over until the fat lady sings.

Trevlig helg!

Annus Horribilis! [0]Länka hit
Tigermoth  07-12-14 21:23:13Anmäl inlägget 
För några år sedan så myntade Queen Elisabeth ”Annus Horribilis” i ett klassiskt tal efter ett ”mindre bra år”. Här kommer min version.

För exakt ett år sedan fredagen den 15 december 2006 fyllde jag 40 år och hade hyrt ett stort slott i norrort Stockholm för att fira med familj och ett 80 tal gäster. Jag var i ”the primetime of my life”, framgångsrik i jobbet, lyckligt gift, tre fantastiska döttrar mellan i åldrar från knappa 1-8 år. Jag hade vit smoking och ingenting fattades, kvalité rakt igenom med ledande standup comedy, liveband, proffsdj, bra mat och god dryck.

Om jag då vetat vad som väntade mig under mitt 40:e levnadsår hade jag varit ”lätt brydd”.

I januari åkte familjen till Thailand för ett par sköna veckor för återhämtning efter en tuff höst med mycket barnsjukdomar och tuffa agendor, som ni i Stockholmsområdet med jobb och flera barn känner igen er i. Hade dagarna innan resan fått en molande värk i en testikel, det blev värre under resan och tiden i Thailand.

Som kille räknar man då lätt in diagnosen testikelcancer, inget snack om saken, jag kommer dö. Detta tillsammans med att alla fem i familjen fick halsfluss lade en lätt sordin på resan.

Väl hemma igen slapp jag diagnosen cancer och kunde pusta ut med en bistestikelinflammation som satt i under de närmaste 7 månaderna med 6 månaders rak penicillin behandling. Halsflussen släppte inte heller greppet på familjen, jag hade 10 st under tiden jan-juni, så penicillin av dubbla orsaker hela perioden.

Jobbade så gott det gick under tiden, åkte till Schweiz på skidåkning i mars med några kunder, flög offpist i störtloppsfart första förmiddagen ut i ett stenparti och såg livet passera revy upp och ner i luften på väg ner i ett stenparti. Av ren tur landade jag en halvmeter ifrån berget och kom undan med en bruten hand. Hemma på Arlanda (efter ännu ett tragiskt SAS debakel, har nästan aldrig varit med om en resa som funkar med SAS, måste vara världens sämsta bolag alla kategorier)
mitt i natten utan bagage, bruten hand, halsfluss, testikelinflammation och rejält bakis, kanske inte bästa setupen för att komma hem till familjen och ta hand om barnen.

På den vägen fortsatte sedan hela våren med kronisk halsfluss för 4 av fem i familjen. Nu har vi opererat bort halsmandlar och tagit bort polyper allihop. Det var efter denna operation nästa stjärnsmäll kom. I juni en vecka efter operationen när jag starkt drogad med morfin (ni som opererat bort mandlar i vuxen ålder vet vilken smärta jag talar om) vaknar upp så är munnen full med blod och det blöder rätt kraftigt inifrån halsen.

Ringer akuten som ber mig snarast komma in. Det visar sig att jag har hela magen full med blod som runnit ner under natten. Kaskadkräks blod hemma, i bilen in till Karolinska fyller jag två hela plastpåsar med blod och känner under viss panik livet rinna ur mig. På akuten när de fått in mig i en sal efter att splashat ner en hel korridor (såg ut som en krigsscen) så får jag hjärtstillestånd. Min fru ser sin man dö under ett 20 tal sekunder. Jag såg det vita ljuset som många i liknande situationer refererar till med känslan av att lämna kroppen, högst märklig upplevelse. De fick som tur var snabbt liv i mig igen och efter 4 dagar med dropp kunde jag börja min väg tillbaks.

Jag var nere på botten och lättad över att ”bara leva”. Kom hyggligt fort igen i någorlunda shape med en del golf på Bro Hof, (vilket privilegium att få ha en sån hemmabana). Barnen blev ocskå under några månader mindre drabbade av infektioner. Sedan var det ner i ”gruvan” igen. Vi påbörjade under våren (det får ju inte gärna vara för lite bollar i luften) ett omfattande tillbygge av vårt hus. I september gick det inte att bo kvar längre, vi fick flytta ut på landet 5 mil väster om Stockholm (i närheten av BroHof som tur var). Bygget är inte klart än och har förutom dubbla tiden som det var tänkt även nu kostat dubbla budgeten.

I kombination med diverse implikationer av typen alltid ett av barnen sjukt, bilåkande 4 timmar om dagen mellan land, dagis, skola, stan och barnens fritidsaktiviteter så har denna period varit så långt ifrån önskvärd som jag kan tänka mig.

Aktieplaceringarna under samma tid har om möjligt varit ännu mörkare, jag har en stor del av mina enskilda aktieplaceringar i Kanada i mycket riskabla papper. Att det finns gravitation i dessa aktier är det fler än jag i detta forum som fått uppleva. Efter att gjort mycket fina resultat perioden 05-våren 07 sprang vi rejält in i väggen ”The wall of worry” aj vad ont det gör att se skiten ramla ned nära nog undantagslöst, dagligen med enorma tal både i summor och procent. Var relativt ekonomiskt oberoende i våras. Efter att ha blivit uppäten från två håll nu både av bygget samt portföljtappet så är jag inte det längre.

På något konstigt sätt har det alltid känts som att jag får uppleva extremer, söker mig säkert dit också. Men som exempel kan jag nämna en 6 veckorsperiod när min första dotter föddes. Drabbades då av tre av varandra potentiellt dödande händelser. Gick igenom isen vid en tur på långfärdsskridskor (min fru var en vecka över tiden), lyckades efter dramatik ta mig upp för att få allvarlig salmonella tre veckor senare. Ytterligare tre veckor senare blev jag träffad av blixten på Holms golfklubb utanför Halmstad. Överlevde även det , men det var ingen av mina polare som ville boarda samma plan hem från Halmstad.

Det sägs att katter har nio liv, jag nog snart gjort slut på dem (tur man inte är katt), jag har blivit testad av gud, men jag lever!

Fick inatt en värdig avslutning på mitt Annus Horribilis när min yngsta dotter snart två år kräktes på mig och min fru fyra ggr. Förutom det så har hon inte sovit en enda hel natt sedan hon föddes. Om någon av er upplevt två år utan mer en tre timmars sammanhängande sömn vet ni att det tar en del på krafterna.

Har sammantaget ändå haft extrem framgång i familjelivet, yrekslivet samt socialt. Nu för första gången fått uppleva en längre tid (ett helt år med total avsaknad av flow). Men det som inte dödar en människa stärker.

Mitt ”Annus Horribilis”är nu om några timmar slut. Jag fyller 41 och gör då mentalt bokslut. Nästa år kommer att bli återkomstens år. Jag och min familj åker till Thailand nu igen i januari, vi kommer att vara friska, jag kommer att spela grym golf, aktierna kommer att tripplas i värde –MINST!

”Vi går mot bättre tider tro mig tro mig, det här är inget skämt, och inte heller är det tro mig tro mig någonting som jag själv har bestämt.

Vi går mot öst, vi går mot väst, vi går mot ljus, vi går mot liv vi går mot fest. Vi går mot bättre tider tro mig tro mig, för det har tiderna själva bestämt!” Ulf Lundell

Skål på er!


Annus Horribilis! [1]Länka hit
cbr600  07-12-14 21:31:39Anmäl inlägget 
Fy fan vad bra skrivet Tigermoth. En applåd för ett gripande och fantastiskt skrivande! Helt otroligt vad man kan vara med om...

Och ett hjärtligt tack att du kan bjuda på dig själv såhär.
Annus Horribilis! [2]Länka hit
der LS  07-12-14 21:31:55Anmäl inlägget 
0#

Intressant och fascinerande...

...tråkigt med allt skit bara.

Du kanske skulle byta "ytan" i ditt (fd ?) liv mot något "djupare" med mer mening i ?

Lycka till med bokslutet och jag hoppas du får ett bättre (djupare) nytt räkenskapsår.
Annus Horribilis! [3]Länka hit
Tycho Brahe  07-12-14 21:34:36Anmäl inlägget 
Grattis på födelsedagen. Hoppas du får ett bättre år nästa år ( det kan ju iofs inte gå så mycket sämre).
Annus Horribilis! [4]Länka hit
cbr600  07-12-14 21:34:46Anmäl inlägget 
0
ska tillägga att jag sitter och tittar tillbaka på gruppen Noice på Youtube, där två grabbar fick avsluta sina liv alldeles för tidigt.

Hasse Carlsson och Freddie Hansson lämnade oss både i början av 2000-talet. Båda i sviterna av missbruk.
Annus Horribilis! [5]Länka hit
guldus  07-12-14 21:37:14Anmäl inlägget 
Otroligt hur det kan bli! Håller tummarna för att nästa år blir "normalt". Grattis på födelsedagen.
Annus Horribilis! [6]Länka hit
Gheorghe  07-12-14 21:37:39Anmäl inlägget 
Hoppas verkligen att nästa år blir bättre. Golfen och aktierna känns inte riktigt som det spelar någon roll, det viktigaste är att ha familj och hälsa i behåll.
Annus Horribilis! [7]Länka hit
Robbiss  07-12-14 21:39:44Anmäl inlägget 
Det var ett annorlunda år helt klart, tack för en mycket bra berättelse, och låt ditt 41 år bli mycket bättre, och stort GRATTIS!
Annus Horribilis! [8]Länka hit
Tigermoth  07-12-14 21:41:42Anmäl inlägget 
Tack allihop! Jo det är klart att all "yta" bara kan ta en sekundär part jämfört med kärnvärden som en hel och frisk familj.

Nästa år tickar vi in kryss i alla rutorna!
Annus Horribilis! [9]Länka hit
cbr600  07-12-14 21:53:20Anmäl inlägget 
8
En fråga bara Tigermoth..

menar du allvar med det där ljuset, eller är det "bara" ett uttryck som passar in på situationen? Menar du faktiskt att du såg nåt ljus?

kanske okänslig fråga, men aldrig träffat nån som sagt det...
Annus Horribilis! [10]Länka hit
Tigermoth  07-12-14 22:00:14Anmäl inlägget 
8 Helt allvarligt, det är ett mycket starkt vitt sken som lyser upp rummet och jag liksom är med och observerar skeendet "utan att vara med".

Det är svårt att beskriva men en häftig upplevelse om man skall försöka se det "från den ljusa sidan", ha ha!
Annus Horribilis! [11]Länka hit
Flexus  07-12-14 22:00:15Anmäl inlägget 
Hehe, fantastisk historia, tack för den!

Och jag skulle ju ovillkorligen föreställa mig att nu är det färdigt med eländen - så njut. För det kan bara gå uppåt om man varit med om allt detta.
Annus Horribilis! [12]Länka hit
krakker  07-12-14 22:14:26Anmäl inlägget 
herregud.. jag får omvärdera vad jag upplevt som jobbigt...

ingenting mot detta.
Annus Horribilis! [13]Länka hit
Erikslust  07-12-14 22:20:59Anmäl inlägget 
Tigermoth

Tack för en intressant historia.

Kan bara önska dig och de dina ett bättre 2008!
Annus Horribilis! [14]Länka hit
cbr600  07-12-14 22:27:30Anmäl inlägget 
10

tack för att du delar med dig!

mvh
cbr
Annus Horribilis! [15]Länka hit
michael55  07-12-14 23:19:19Anmäl inlägget 
0#

Trodde först det var en bok eller manus av Stephen King jag läste.
Det som inte fäller en stärker en.
Må väl och jag hoppas lyckan är med dig i framtiden.
Annus Horribilis! [16]Länka hit
jinxa  07-12-14 23:23:38Anmäl inlägget 
0#
Jösses....
Hoppas allt ordnar sig för dig och din familj.
mvh
Annus Horribilis! [17]Länka hit
M.Guru  07-12-14 23:40:40Anmäl inlägget 
så har vi det där med fablernas värld också
Annus Horribilis! [18]Länka hit
swedplugg  07-12-15 00:05:04Anmäl inlägget 
Fråga: är det Ulf Lundell som skrivit detta?
Annus Horribilis! [19]Länka hit
mördarsnigeln  07-12-15 04:17:29Anmäl inlägget 
#0
Riktigt bra skrivet! Men varför var ni tvugna att flytta från huset fem mil ut på landet? Är huset obeboeligt? Och hur var det att bli träffad av blixten? Åkte du in på sjukhus då också?

Stort grattis på födelsedagen, med förhoppning om ett mera lyckosamt år!
Annus Horribilis! [20]Länka hit
svenivan  07-12-15 06:21:23Anmäl inlägget 
Tack för att du delade med dig av detta fantastiska år!

Lycka till med fortsättningen av livet och ha en bra tid med familjen i Thailand!

mvh
Annus Horribilis! [21]Länka hit
Brazil  07-12-15 11:30:15Anmäl inlägget 
0# Grattis på födelsedagen.

Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser om ditt 2007....
Helt otroligt.

"men det var ingen av mina polare som ville boarda samma plan hem från Halmstad." :))
Annus Horribilis! [22]Länka hit
Ulvsby  07-12-16 23:44:28Anmäl inlägget 
Härligt att du ändå har tid och ork att tänka på dina aktieplaceringar.

Redigerad 2007-12-16
Annus Horribilis! [23]Länka hit
malibu,ca  07-12-17 23:59:13Anmäl inlägget 
Tack, och fantastiskt bra skrivet!
Varför inte skriva en bok?!

Det mesta brukar ju "jämna ut sig", så jag hoppas verkligen att det kommande året väger över åt det andra hållet.

Du är favorit hos mig, minns faktiskt inte exakt varför, men detta ger dig fortsatt förtroende.

Grattis och god fortsättning!


Kan ju nämna för skoj skull att mitt förra år var på motsvarande sätt minst sagt turbulent, men åt det positiva hållet.
Skulle aldrig kunnat drömma om att få uppleva det jag nu gjort.
Inte minst pga att jag varit lycklig och mått bra för första gången i mitt liv.

Omständigheterna är dessutom fascinerande och minst sagt underliga, men jag har å andra sidan aldrig tvekat att följa min intuition och känsla, och definitivt inte "följt strömmen" eller brytt mig om vad som förväntas.

Hade verkligen gett upp hoppet om meningen med livet efter, inte bara sju svåra år utan ett helt liv - typ 40.
Jaja, hoppas och planerar i alla fall själv att få skriva en bok någon gång.

(Är ju också "väldigt mycket Fisk och definitivt född i Ormens år", på gott och ont.)
Annus Horribilis! [24]Länka hit
Freddan1973  07-12-18 09:11:34Anmäl inlägget 
Från botten av mitt hjärta, -Detta var nog det bästa inlägget jag läst på BS.

Hoppas sannerligen att ditt -08 blir av bättre snitt.

//Freddan
Annus Horribilis! [25]Länka hit
r.sjöberg  08-09-08 11:37:02Anmäl inlägget 
Tack för mycket underhållande läsning! Hoppas att livet leker för dig o din familj nu!

/Robert
KommenteraMarkera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar