torsdag 19 september 2013

Pigga ben på CX

Det blev hela TRE dagars totalvila (årets längsta tror jag) efter Roslagshösten som blev årets sista lopp för mig. Men idag var kroppen sugen på cykling igen, så jag trotsade grisvädret med mycket regn i morse och pendlade in mina 17 km till stan. Efter vilan kändes benen starkare än på länge. Så på hemvägen när det också slutat regna så tog jag en extra sväng. Den vanliga träningsrundan från Sollentuna Vattentorn - Hagby - Täby Kyrkbyavfarten. Varvet är 15 k och rätt kuperat med den "fruktade" Frestaväggen 700 m med 4%, ja det är inte direkt någon Angliru som Chris Horner dansade upp ståendes hela vägen. men jag lovar det går att bli trött i Frestabacken också.

Jag tog två varv runt 90%. Körde med tung CX så hade väl inte räknat med någon höjdarfart, men benen var verkligen på hugget efter vilan och kunde hålla 37 fart utan att gå helt in i väggen på de tre milen vilket kändes grymt skönt. Det här med att träna rätt mängd för optimal prestation är ingen lätt match. Tror på tesen att träna så lite som möjligt så länge man har kontinuerlig förbättring. Stannar man länge på en platå eller får en tillbakagång tränar man antingen för mycket eller för lite. Ganska ofta för mycket i många fall tror jag för de som tar sin träning seriöst och söker förbättring. Har känt lite av en platå senaste veckorna även om resultaten varit bra. Kan vara så att kroppen behövde några dagars sammanhängande vila. Inte lätt det där men kul när kroppen svarar bra igen och man får den där "invincible" känslan. Körde med Avicii:s nya i lurarna så det var bra groove i passet. Strava

Passade också på att boka ett fystest på Sport Support Center som jag ska göra den 1 oktober. Ett cykeltest med 4 min intervaller a 40 w ökning varje intervall till utmattning, med blodprov i varje intervall. Körde 3 såna under hösten 11 och våren 12. Blir spännande att mäta mot de tidigare. I alla tidigare kom jag lika långt klarade på håret att köra klart 360 watt sen helt utmattad. Kom upp i 19 mmol mjölksyra sista gången. När man kommer över 4 mmol börjar många gå över sin tröskel och blir anaerobt beroende (utan syre) istället för mer uthålligt aerobt (med syre). Testledaren sa att han inte sett så mycket mjölksyra nån gång tidigare. Det gjorde ONT, hoppas den kommer något senare nästa gång. Det är nog en klar fördel i slutet av ett lopp, spurt eller lång backe att tåla mycket mjölksyra men det viktigaste är förstås att flytta trösklarna uppåt i kraft innan mjölksyran börjar dra iväg. För när man kommer upp på riktigt höga mjölksyrenivåer är det ändå bara en fråga om sekunder innan man dör helt. Men det är klart det kan ju räcka långt ibland med en sekunds extra liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar