tisdag 1 oktober 2013

Fystest Sport Support Center GIH

Ikväll gjorde jag ett s.k "submaximal" fitness test hos Sport Support Center som flyttat in till GIH vid stadion. Ja så värst mycket "sub" och under max blev det inte för mig då jag liksom de andra tre gångerna jag gjort testet tagit ut mig så mjölksyran bokstavligen sprutar från benen. Den som är insatt i fikonspråk som mmol (laktat mjölksyrenivå i blod) kan nog intyga att om man kör till 17-18 mmol/l så har man passerat sina trösklar för länge sen och har inte många sekunder kvar innan kollaps. Det är så galet jobbigt.. Testet går till så att man cyklar i 4 min intervaller med 40 w höjning och start för mig på 200 w sen 240, 280 osv tills man inte orkar längre. Det tas ett blodprov i "farten" i slutet av varje intervall för att kunna se vid vilket motstånd laktatnivåerna börjar gå upp till kritiska nivåer. Någonstans vid 4-5 mmol/l börjar det bli gränsvärde för långsiktigt hållbara nivåer, ibland kallat Lactat Treshold eller bara tröskel.

De tre tidigare gångerna jag gjort det sept 2011 jan 2012 och mars 2012 kom jag lika långt. Klarade 4 minuter på 360 w med en nära döden upplevelse sista minuten och mmol uppe på 18 som högst. VO2 max nivåer på de tidigare testen var 70, 70,8 resp 69,3 ml/kg/min. Jämna resultat alltså. Med tanke på >1100 mil utecykling i år och 150 till på trainer och en massa bra resultat på tävlingar och ökade fart på vägarna hade jag nu hoppats på en liten höjning av watt, sänkning av av mmol och höjning av VO2 max. Men det bidde inte mycket med det. Hur tunga är watten på den där jäkla Monarken:-). Kändes bra i benen tidigt i testet men andningen gick upp relativt fort. Vid 320 w nivån började det kännas ordentligt och även om inte 360 var lika absurt tungt på slutet som förra gångerna var det inte att tänka på att börja en intervall på 400 w. Slutade alltså på samma nivå som för 2 år sen då jag bara tränat cykling i ett drygt år. Glädjande dock så blev det persrekord i VO2 Max med 72.6 ml/kg/min så det var ju kul. Normalt tappar man någon % på VO2 Max per år när man kommer upp i veteranålder, så träningen ger nog resultat trots allt. Hade också lite lägre mmol vid 280 w 3.9 nu mot 4.1 förra gången så den tröskeln verkar också gå åt rätt håll.


Både nöjd och missnöjd. VO2 maxnivån är grym för min ålder, eller egentligen för vilken ålder som helst. Min mjölksyretålighet är också lysande, bra förmåga att ha i slutet av lopp. Men hur i he.... ska jag kunna komma högre än de 360 w jag nu fastnat på alla 4 gångerna under 2 års tid. Känns tufft och nästan lite oöverstigligt. Upplever också som Monarkwatten är tyngre än vad Ibike visar ute. Men egentligen spelar det mindre roll. Den verkliga farten ute har ju helt klart ökat sista året och det är ju resultaten i r l ute på vägen som i min värld känns viktigast när man tränar och tävlar. Kul det här i alla fall att skaffa sig benchmark och bra utvärderingsunderlag. Blir nog bra det här till jag fyller 50 eller så.2 kommentarer:

 1. Oj, blir faktiskt lite förvånad när jag ser de siffrorna på dig. Din mjölksyretålighet måste vara väldigt imponerande hög med tanke på vilka watt (och vilken fart) du brukar köra på tempoloppen.

  Jag skulle behöva göra ett nytt test för jag har bara ett ifrån slutet av 2006 att gå på, men jämför man våra värden strikt på watt vs. laktat så blir jag förvånad. Jag var uppe i 2,8mmol vid 295w, varför utnyttjar jag inte mina värden lika bra som dig? ;-)

  Kanske har det med Vo2 max att göra för där är du ljuslängder ifrån mig. Men mer är det troligen mjölksyretålighet. På GiH sa man till mig att 4mmol egentligen bara är ett riktvärde men att ens egentligen tröskel kan ligga vid olika nivåer, beroende på hur ens kropp klarar hantera millimolen och jag har konstaterat att jag är dålig på att klara av det, maxade bara på 13,1 mmol på det testet också. (och det var inte för att jag gav mig någonstanns under max! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det kan helt klart vara så att jag relativt har bra mjölksyretålighet och kan gå länge på höga mmol nivåer och på så sätt komma upp i höga wattnivåer under tävling / träning etc. Datan pekar ju på det. Sedan har jag nu också förstått att Monarkwatt visar ca 8% lägre än andra SRM etc och jag gissar Ibike som jag har också. Så det förklarar ju också lite av de lägre värden vad gäller watt i testet mot vad jag trampar ute. Men faktum kvarstår på dessa 4 test är från sept 11 till nu har jag i Monarkwatt egentligen inte blivit något bättre alls:-( även om resultaten på vägen säger något helt annat. Får fundera lite kring träningsupplägg framöver och försöka komma fram till ett bra angreppssätt. Kör hårt!

   Radera