torsdag 15 maj 2014

RR Smacktempo Skällsta Bro

"Jag får liksom ingen ordning på mitt liv" sjunger Lasse Winnerbäck. Riktigt så illa är det väl kanske inte men för tempocyklingen känns det en bit från hundra. Trodde verkligen på ett starkt lopp igår och förutsättningarna var goda med svaga vindar och uppehåll. Även om det som vanligt var bra kyligt och även regnade en stund när man stod och huttrade alldeles för lång tid vid kön till inskrivningen.

Varvet går på vägar jag känner bra då det är nära vårt landställe på Smidö. Ett rätt lättåkt varv på 22,6 km med två längre sega backar men annars snabb bana. Efter rekordstark linjecykling i helgen och vila några dagar så trodde jag på fart mellan 44-45 låg inom räckhåll och gick ut i högt tempo. Efter de första snabba 6 km bort mot Bålsta nerför Kalmarsandbacken vid rondellen hade jag 47 i snittfart och fick lite ökat självförtroende. Kanske det ändå skulle vara min dag? Nähe inte det, tappade mycket kraft och fart uppför den långa backen på vägen tillbaka mot 269:an. Snittfarten går ju ner skrämmande fort i en lång uppförsbacke och i takt med vikande tryck i benen och hög puls känner man sig inte direkt som Bradley Wiggins på tempocykeln. Körde ändå om rätt många som startat före så det hjälpte från kollaps i motvinden på vägen, i kroppen och huvudet.

Ute på 269 an så är det sen en 5-6 km kvar tillbaka till målet i Bro. En ganska seg och lång uppförsbacke som gick bedrövligt, följt av några snabba kilometer först utför sen plant. Den sträckan går att cykla vansinnigt fort om man har ben och kropp med sig, dessutom var vinden lite med hem men det fanns inget kvar att spurta med och kom helt slut i mål på 31.11 och 43,48 i snittfart. Lyckades i alla fall ta ut mig bra med 160 snittpuls och högsta 166. Men är verkligen inte kul vare fysiskt eller psykiskt att gå lite för hårt i början av ett tempolopp. Trodde jag skulle kunna hålla ihop det men krafterna tog slut. Av förväntade "marginal gains" med helvila i tre dagar, rödbetsjuice, speedsuit och aerogloves bidde just ingenting. Strava Smacktempo
Ungefär lika snabb som på den här minimotionscykeln en gränd i Bangkok 

Även om farten var lite högre än tidigare tempolopp i år så var den det för "alla andra" också och placeringsmässigt mitt sämsta lopp i år med en 6 plats när jag var övertygad om ett starkt lopp innan är en klar besvikelse. Helt klart så kör jag tempo hittills i år sämre än förra året, både i absoluta tal och i relativa mot konkurrensen. Begriper inte heller varför. På linjecykeln känns det tvärtom både snabbare och starkare än förra året. Snabbast inte helt oväntat Alexander Gingsjö med 28.34 och smått absurda 47,47 kmh i snittfart. Efter loppet läste Alex wattmätaren till snitt 440 w! A men hallå, vilka världsklasssiffror. 2 a Edvard Wendelin som återigen gör ett grymt lopp med 29.19 och över 46 fart. 3 plats  Gustav Dejert som prickat samma tid som mig och slagit mig med 1 sekund i de två senaste loppen vi kört. Igår var han före med "rekordmarginal" 15 sekunder. Snacka om jämna på tempo. Resultat Smack

Som grädde på moset så gick min svindyra (och lika långsamma:-) Castelli Speedsuit sönder i dragkedjan när jag skulle försöka kränga av mig den hemma på kvällen. Fick bara ner den halvvägs, en liten tand i dragkedjan har gått sönder så det var omöjligt och få av sig. Var nära att riva sönder skiten innan jag med Kajsas hjälp till slut lyckades kränga av den utan att slita den i stycken, reklamationsdags. Nej bryt ihop och kom igen nu.
Sönder

4 kommentarer:

 1. Trist att du inte lyckas på tempo! En sak som slog mig är, värmer du upp ordentligt innan loppen? Som du själv skriver får du ofta stå och frysa innan du startar. Att sen sätta sig dåligt klädd (ur värmesynpunkt) och försöka prestera max måste bli en rätt stor chock för kroppen och det måste vara rätt lätt att gå ut för hårt. Det är ju inte för inte som proffsen sitter länge på trainers innan dom kör tempo...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det där har varit ett stort problem under våren när det varit så kallt och tagit lång tid med incheckningen. Tror definitivt det gör en klar påverkan då jag helt klart brukar prestera bäst efter "någon timme". Nu kanske jag har hunnit värma upp 15-30 minuter, men helt klart otillräckligt för att bli varm. Ska se till att få mer tid nästa gång och nu är förhoppningsvis kylan slut också. Trevlig helg!

   Radera
 2. Tempo kan vara en fruktansvärt frustrerande gren när man inte hittar in i det. Kräver tålamod och att våga nöta på och tro på sig själv för att få det vända. Jag har också haft en rätt tung tempohöst men kändes bättre och mer som mig själv i onsdags. Det kommer för dig snart också och då troligen med en vändning till en ännu högre nivå (skrämmande tanke ;-)

  SvaraRadera
 3. Ja det är på pricken Peter.Kul att du är tillbaka och snyggt kört i onsdags.

  SvaraRadera