lördag 24 maj 2014

STHLM GRAN FONDO RR - Under attack

Ja herregud inte hade jag bettat på att ett motionslopp skulle bli det tuffaste jag upplevt i cykelväg. Anledningen stavas Team Argon 18 Scandinavia som var där med sitt elitlag på på sponsororder istället för att cykla i Kinnekulle. Laget har vad jag (nu) förstått några riktiga toppkillar med bla Marcus Svensson som för att par veckor sedan kom 2 i Scandinavian Race i Uppsala (landets kanske hårdaste och mest prestigefulla lopp). Marcus kom även 3 i går på Götene GP. Jag hade ju trott på en fin dag i solen med lite hårdkörning sista halvan i konkurrens mot elitmotionärer. En fin dag i solen blev det, och även ett rätt ok lugnt första varv, men andra varvet, vilken resa! Förutom 6 semipros från Argon i dryga 20 års åldern var det jag, min klubbkompis Andre' Prtic och Andreas Lindqvist som hakade på dom i starten. Det gick som sagt fint första halvan men efter ca 10 mil av dom 15 som skulle köras började dom ladda en serie av attacker en efter den andra för att köra av oss tre.

Hade ingen toppendag i kroppen men det blev faktiskt bättre och bättre så jag var med rätt bra på noterna. Men efter en stunds grillning hade Andre' och Andreas släppt och även ett par deras egna. Nu var det fyra Argon mot mig. Ja ni fattar vad som hände, attack på attack, men jag blev så peppad när jag kände att jag kunde brygga gång på gång och såg även i uppförsbackarna att flera av dom kämpade med hög puls, vilket jag förstås gjorde också. Efter ännu en attack som jag kom ifatt slog dom av och jag kom först in i en rondell en bit innan vändning i Upplands Väsby. Kör då fel när en stor buss kommer in samtidigt och får ta ett extra varv i rondellen. Argon killarna kör in i en uppförsbacke men utnyttjar inte min miss gentlemannamässigt. Tack för ni inte attackerade när jag körde fel flämtar jag med maxpuls när jag kommer ifatt dom. Ingen orsak jag attackerar nu istället sa Marcus och drog iväg en monsterattack, så där höll det på. Efter en liten stund hade två av dom tappat mark och nu var det Marcus Svensson och Isac Lundgren som turades om att stöta, och varje gång jag slet mig ifatt stack han bakom mitt hjul i ny attack. Det var en period om ca 15 km som var helt absurd. När jag laddat upp Ibike med data på eftermiddagen räknade jag till 18 attacker mellan 600-1080 watt snitteffekt på 10 sekunder. 10 st av dom var över 800 w. Men jag vägrade ge mig och märkte att det var fler än jag som var trötta. Det lugnade sig lite och tre av deras lagkamrater kom ifatt när vi svängde in tillbaka mot Sandavägen och Gudbyrondellen. Dom slutade attackera och som tack hjälpte jag till i lagtempokörning som faktisk gav lite återhämtning. Så pass att när vi kom till. Frestabacken körde jag hårdare igen och bara Marcus och Isac är med över krönet. Men efter en attack till bytte dom taktik och bara tog mitt hjul. Jag blev ju tvungen att hålla fart annars var dom andra tre ifatt på direkten. Fångad igen, nu dessutom i rätt stark motvind. Försökte få dom att byta av några gånger, men dom var inte ett dugg intresserade. Fattade vart åt det barkade. Men jag var jäkligt nöjd så länge luckan till dom bakom var betryggande. 

Argon på rulle uppför Strandvägen Edsviken

När jag dragit upp dom till Silverdal så stack Marcus på krönet enligt skolboken, kände direkt this is it och även om det inte blev någon stor lucka så bara gick det inte en gång till. Isac la sig förstås bakom mig igen och lät mig dra honom upp till nedfarten innan Friends Arena då han tog sats i ett krön och seglade iväg. Men det gjorde mig faktisk ingenting var så sjukt nöjd att jag gett dom en sån match trots det hopplösa läget. Rullade SÅ NÖJD solo i mål som 3:a. Extra kul med credden jag fick från Marcus och Isac efteråt som starkast av oss idag.
Nöjd och trött trio imål på Friends

Gran Fondo har ju fått mycket kritik, mycket av den berättigad, bansträckningen var ju inte på nåt sätt hundra och det blev ingen tävlingsklass som det var tänkt. Men det arrangemang som idag genomfördes var förstklassigt. 100 tals funktionärer på banan som säkert och effektivt stoppade all trafik där vi kom. Mycket depåer och en massa mellantidsstationer. Proffsigt även inne på Friends Arena, med liveband, en massa utställare etc. Drygt 2800 körde tydligen loppet som blev en riktig cykelpropaganda. Ser redan fram mot nästa år, ja kanske inte ensam mot attacksoldater från Team Argon då förstås:-)

Resultatlista Gran Fondo    Strava med 6 nya KOM

1 kommentar:

  1. Fasiken Jonas du är ju glödhet! Ligga och kriga mot "semi-porffs" som det inte fanns någon morgondag... Hatten av. Själv missade jag loppet pga klämd nerv i höften fast jag hade aldrig sett till dig ändå. Keep it up!

    SvaraRadera