torsdag 2 oktober 2014

Fitness Test Pro kul och bra app

För den som likt mig tycker det är kul med siffror och gillar att löpande utvärdera sin status och nivå för cykling eller löpning så är appen Fitness Test Pro ett bra, smidigt och kul hjälpmedel.

Det finns ett gäng olika löp och cykeltester. Cykeltesterna görs med fördel på Monark eller trainer med någorlunda korrekt wattmätare. Lättförståeliga instruktioner, tester sparas och följs smidigt upp. 

Häromdagen gjorde jag ett Åstrand test och idag efter jobbpendlingen hem ikväll ett snabbt 10 minuters "Two stage test". 5 minuter vardera på först ett motstånd som du tror ger stabiliserad puls i intervallet 120-140 efter 5 minuters cykling. Sen ett tyngre som ger puls mellan 140-170 efter 5 minuter. 

Satte Monarken på 3 kg och 90 kadens alltså 270 w första 5 min. Puls ökade från låg nivå för att stabiliseras på 130-132 sista 2 minuter. Höjde sen till 4 kg a 90-92 kadens och drygt 360 w. Gick förvånansvärt lätt även om pulsen ökade sakta hela tiden så gick den aldrig högre än 156 efter 5 min. Vilket gav fin fina 73.8 i uppskattad VO2 Max

Nästan samma värde som Åstrand testet häromdagen


Vet inte hur akkuranta de värden är men korrelerar bra med det sista "riktiga" testet jag gjorde på GIH och Sport Support Center i våras som då visade 73 ml/kg/min. Trampar helt klart starkare nu på Monark än då så det kan nog stämma rätt bra för min cykel VO2 Max.

Men löpning ger för mig helt andra och mer "normala" värden. Om jag knappar in min tid på 5 k häromveckan i Duathlon tävlingen på 19.39 får jag 59.2.


För att komma upp i samma VO2 Max i löpning skulle jag behöva springa 5 k på 15 minuter blankt. Känns ju lite avlägset om man säger så..

Nu till slut en fråga om det är någon idrottsfysiologisk kunnig som har en tes om den stora skillnaden enbart eller till största del beror på energieffektivitet och bättre teknik i cykling än löpning? Känns ju logiskt i och med att jag cyklat ca 4000 mil sista tre åren och kanske sprungit 10-15 mil totalt under samma period.

Men i så fall så kan man väl inte ha en absolut VO2 Max nivå? Utan beroende på i vilken disciplin man mäter och hur van och tränad man är på den får man olika resultat, eller?

Skulle det också då betyda givet lika mycket tid nedlagt på löpträning att jag kan springa 5 km på 15 min om tre år? Men tror jag avstår, låter rätt jobbigt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar