torsdag 23 juli 2015

Froome powerdata och kan han verkligen vara ren?

Det har varit stor debatt senaste dagarna och misstänksamhet kring Froome och hans relativa överlägsenhet hittills i TDF. Kan han verkligen vara ren? Belackarna säger självklart NEJ. Klart han är dopad det är ju alla bra cyklister?

Låt oss titta lite på data och fakta kring den etapp nr 10 när han attackerade och gick ifrån Quintana och konkurrenterna. Sen var debatten igång och för den prestationen fick Froome sen en mugg med kiss hälld över sig. Det är ju bara för vedervärdigt att bli behandlad så. Helt utan bevis eller indikation på doping annat än att "han är bäst alltså är han dopad, det är sen gammalt i cykling" 

Vad säger datan? Här är siffrorna från Team SKY Froome powerdata stage 10

Oerhört imponerande siffror men långt ifrån siffror som Lance kallade "Not normal" när han misstänkte att konkurrenter var lika bra dopade som han själv. Värden runt 6.4 w/kg eller över menar experter är nivåer som tyder på doping. Bilden nedan är från attacken och det är verkligen galet starka 8 minuter och 24 sekunder men ligger de bortom sannolikhetens gräns för vad som kan uppnås ren? Jag tror inte det.

Jag tror att det är möjligt att göra det som Froome gör ren. Nu är han dessutom riktigt vass utför. Extremt imponerande igår när han ganska lätt hängde en Nibali och Valverde som försökte gå ifrån den långa utförslöpan innan sista backen. I datan ovan från SKY från klättringen etapp 10 där någon "specialist" hävdat att han hade 7.1 w/kg verklighetens SRM visade ett snitt sista 41 min klättring på 414 w som ska justeras ner 6% enligt SKY för Osymetric klingor. Det ger 5.7 w/ kg. Not normal? Jag tror inte det. Froome är ett unikum på många plan och personligen tror jag på honom och SKY fullt ut. UTAN att vara naiv till sportens stora drog och dopingproblem i övrigt. Han är fortfarande bra mycket långsammare uppför alla berg än på Armstrongs och Pantanis tid. En tid när ett dussin åkare skulle kört åttor även runt Froome. En "fullpreppad" Froome tror jag satt rekord i Pantani klass i alla backar. Det talar för att sporten till väsentligt större del är renare idag även om förstås tråkiga historier finns och säkert alltid kommer finnas. Liksom i all toppidrott.

Jag tycker väldigt synd om Christopher Froome. En av världens absolut bästa idrottare som personligen får ta så mycket skit och misstänkliggörs för cyklingens solkiga dopinghistoria. Froome är inte min personliga favorit med sin yviga stil och ibland tokiga beslut. Som häromdagen när han ganska osnyggt attackerade Quintana i spurten för att öka sitt försprång med 1 sekund från 3.09 till 3.10 efter att legat på hans hjul sista kilometerarna. Sånt ökar ju inte direkt  hans popularitetspoäng. Men jag tycker han ger ett ödmjukt och sympatiskt intryck i övrigt, och framförallt vilken extrem fysik han har och vilken cyklist han är. Inte bara bäst uppför. Världklass på tempo och nu även grym utför. Han ser för hemsk ut närmast undernärd.  Men det är nog priset och en av de kostnader för de "marginal gains"
som han och Team SKY så detaljerat jobbat efter senaste 4-5 åren där inget lämnas åt slumpen för att bli bäst.

Slutligen en print från en fb tråd där en journalist jämför Armstrong mot Froome och indikationer kring doping. Ganska talande.

2 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet Jonas! Håller med dig till 100% Jag är också så dj..la trött på alla som påstår att Froome "måste vara dopad" efter attacken på etapp 10! Kul att du orkat gräva i detta och kommit fram med lite fakta istället för allt tyckande. Keep up the good work!

    SvaraRadera
  2. Fattar inte varför de (SKY) inte går ut mer officiellt och jämför Froomes tider mot gamla dopade tider uppför vissa stigningar. En 100 meters löpare som nu vinner ett lopp på historiskt mediokra 10,05 blir sällan dopingbeskylld bara för att han vinner.
    Håller med annars, bra skrivet.

    SvaraRadera