fredag 14 augusti 2015

Odensala Smacktempo - En sekund snabbare per 300 mil

För två år sedan i augusti 2013 cyklade jag Odensala tempobana 30 km för första gången på 41.14.  Jag hade då tränat cykling någorlunda ordentligt i ca 2 1/2 år och haft en snabb utvecklingskurva och på kort tid blivit ganska bra i cykling. Då 46 år ung såg jag inget stopp i sikte och tänkte att nog kan jag ta ett par rejäla steg till i utvecklingstrappan. Jag hade viljan och motivationen, hur långt kan jag nå? Träna träna träna så får vi se.  Och det var precis det jag gjorde. Nu har det gått två år hur gick det?

Sedan augusti 2013 har jag cyklat över 3000 mil och tränat långt över 1000 timmar. Har jag blivit något bättre? Nja.. förra året kapade jag fyra sekunder till 41.10 och igår HELA 5 sekunder till och nytt personligt rekord med 41.05. WOW! Det sägs ju att träning ger färdighet. Här i mitt fall senaste två åren ca 1 sekund i tidsvinst på Odensala banan var 300 mil jag tränar. Med den takten är jag under 40 minuter om 18000 mil. Staffan Arvidssons nya grymma banrekord från igår på 38.07 och 47 kmh i snittfart tar jag om 53400 mil:-) You go girl! Run Forrest Run!

Nu är det förstås lite förenklad jämförelse.   Dagsform väder och vind skiljer sig förstås men både förra året och i onsdags var väderförutsättningarna kanon. Det är nästan kusligt hur lika jag cyklat banan nu tre år i rad.

Nej tusan det är nog bara att inse att det där med cykling det var inte lika spikrakt uppåt framåt som jag trodde för ett par år sedan. Jag måste träna stenhårt bara för att hålla nivån jag har för att motverka det naturliga tappet åldern ger. Det har sags till mig att man mellan 30-50 år får räkna med att tappa 1% syreupptagning per år. Det låter ju inte farligt men det är klart snart 49 år och 19% sämre kapacitet mot en 30 åring allt annat lika är ju tuffa odds. Det finns fortfarande stunder då jag tror det är möjligt att utvecklas lite till och det känns fortfarande motiverande. Framför allt taktiskt och erfarenhetsmässigt. När dagen "its all downhill from here" kommer och jag känner att jag passerat min fysiska peak tar jag nog ner ambitionen ganska mycket. Kanske kan hitta en ny sport istället? Men inte än, Citius Altius Fortius. Jag kan bättre. Är ju inte ens 50 år fyllda än, bara barnet för tusan.

Start vid Odensala kyrka en underbar sommarkväll

I onsdags kändes det faktiskt ganska bra, oväntat bra. Är inne i en volymperiod nu någon vecka till inför linjeloppet i amatör VM i Danmark 6 september. Cyklat över 200 mil senaste månaden och både många och ganska snabba mil sista veckorna så jag hade inga stora förhoppningar om ett bra lopp. Därför en kul överaskning när benen var helt ok och jag kunde trycka upp mig på årshögsta pulssnitt 157 över loppet för en helt ok 5 plats och bara stort slagen av Staffan som cyklade i en egen division i det rekordstora fältet med 87 cyklister. Loppet hade även DM status för Uppland. Började och slutade helt ok men hade problem med milen i mitten som är förbannat kuperad, totalt 250 höjdmeter. Gjorde ett riktigt rookiemisstag och den enda gång jag drack var precis i början av en stor nerförsbacke så jag missade all fart man behöver ner för att komma fort uppför sen igen. Förutom det klart nöjd med dagen ÄVEN om tiden nästan på sekunden varit samma 3 år i rad.
Trots ganska svag vind tog jag smalare framhjulet. Lite lättare i backarna tänkte jag.

Vilket underbart cykelväder vi haft nu senaste veckorna. Det är så vackert och skönt att man nästan får nypa sig i armen. Sverige! Jag är ganska ofta missnöjd med vad du levererar i väderväg  och jag har många gånger umgåtts med tanken att vinteremigrera så småningom när döttrarna flygit ut Men så plötsligt vänder det, och händer det efter en kass maj-juli så blir augusti kanon. Tack Sverige allt är förlåtet. Jag älskar dig igen. just nu i alla fall..

Så ut på cykeln och njut. Igår 11 mil på lågpuls på vackra småvägar runt Närtuna och Frösunda och i förmiddags 85 km till lite blandat med ett Markimvarv 31 km ganska nära maxfart. Sen vackra Skålhamravägen hem.

2 kommentarer:

  1. Det känns ju ändå som om du blivit betydligt starkare på dessa två år. Det kan inte ha att göra med cykeln, olika fas i träningsperioden etc? Visst har du en annan tempohoj nu?

    SvaraRadera
  2. Tack Junne! Ja ibland i alla fall känns det så och det är klart det skiljer mycket hur fräsch man är vilken träningsbelastning osv och inte bara väder och vind. Har ju ny tempocykel i år men tror inte den gör vare sig till eller från mot den förra, förutom att den är snyggare:-) Men helt klart tufft att bli snabbare / starkare nu, men jag kämpar..

    SvaraRadera