torsdag 7 april 2016

Smack Odensala tempo och omtag hos kiropraktorn

Efter den häftiga upplevelsen hos kiropraktorn som jag skrev om igår så var det med positiva känslor jag gav mig ut till Odensala i skitväder för att cykla tempolopp dryga 16 km. Det var första gången med nummerlapp sedan skadan och lite speciell känsla. Hade talat lite med Bäckstedt på kvällen om lite tweakning av sittställning och var också pga av det lite extrataggad av att få reda på hur dessa förändringar skulle kännas. Sänkt sadel, lite längre fram med händerna och ner med huvudet. Blev som vanligt lite sen och uppvärmningen blev väsentligt kortare än jag tänkt mig och jag hann precis med 12 km. Uppvärmningen kändes väldigt bra med någon slags nygammal kraftkänsla som jag inte känt sedan skadan. Höll över 39 snitt utan att förta mig på medelpuls trots kraftig sida med ut och stentuff vind hem. Så jag hade goda förhoppningar om att dessa förändringar i sittställning och höftböjare i funktion tillsammans skulle göra en bra prestation. Hann tillbaka med 1 minut tillgodo och slängde av mig väst och buff och sen snabbt iväg.

Bild från en kylslagen och blåsig uppvärmning foto Jimmie Håkansson

Satte av med hög kadens och det gick snabbt i medvinden. Fick lika snabbt upp pulsen nära 160 slag där låg den sen peggad resten av loppet. Lite upp och ned men strax innan vändning var snittet 46.3 kmh då fick jag lite självförtroende men tyvärr försvann det i uppförslutet mot vändning och där var snittet nere i 44.5 och nu tung motvind hem och den där känslan av att vara stark i benen som vid uppvärmningen var nu som bortblåst i den starka vinden. Fick en tung hemresa och kunde inte hålla tryck, tappade farten helt i uppförbackarna och på vindutsatta ställen. Såg snittfarten rasa och de 43-44 jag trodde var inom räckhåll på uppvärmningen blåste all världens väg i samma takt som mjölksyran ackumulerades i benen. Höll ändå ihop huvudet och kämpade så gott jag kunde och rullade till slut över linjen. Placeringsmässigt blev det en 13 plats vilket är mitt i särklass sämsta resultat på ett Smacktempolopp sedan jag började tävla 2012. Tror inte jag varit sämre än 7:a någon gång innan. Från det kan man dra flera slutsatser många andra har blivit mycket bättre och jag har blivit sämre är väl de två tydligaste. Nu var det väldigt tight igår. Jag hade "bara" 39 sek upp till snabbaste tid Gustav Dejert. Så sett ur tidsperspektiv vs konkurrensen är jag rätt nöjd ändå givet mitt utgångsläge i år.  Resultat Smack Odensala

Kan notera att min ambition att lära mig trampa med högre kadens i alla fall verkar gå bra. Lite för bra kanske t om. Hade 100 i snittkadens igår.


Känslan efteråt var ändå märklig på något sätt. Det kändes som något hände efter den grymma känslan på uppvärmningen som sedan tydligt försämras under loppet. Jag tror jag fick förklaringen idag. Idag var det som om gårdagens totala förvandling i benet var borta och jag hade åter ont när jag gick. Hade tid hos min grymma kiropraktor Thomas Östling på Kan Kliniken Wallingatan i eftermiddags och när han såg mig halta in sa han jag ser att kopplingen till höftböjaren är av igen. Han testade på britsen att trycka ner benet igen och det var lika svagt som innan gårdagens behandling. Efter lite tryck, masage och akupunktur behandling var det "lagat" igen. Thomas säger att min kropp är så van att vara sjuk och i obalans att att den söker sig tillbaka till det läget som ett normalläge. Troligtvis hände det igår redan i slutet av uppvärmningen eller en bit in i loppet eftrsom skillnaden i kraft var så uppenbar. Högerbenet är också tydligt mer illa däran än jag uppfattat det. Benet är hårt, vävnad och muskulatur måste mjukas upp kraftigt och cirkulation komma igång. Jag känner att jag haft fel approach till min återkomst. Har trott att det är bara att träna på så kommer läkningen succesivt. Men jag inser nu att jag sannolikt bara förstärker obalanser genom felaktiga kompensationer i kroppen. Att jag ändå kunnat cykla så pass mycket och stundtals rätt fort är kanske mer en funktion av min envishet och vilja att komma tillbaka. Nu blir fokus att hitta balans och bra kroppsfunktion före träningsvolym. Jag är övertygad om relativt snabba stora förbättringar, Thomas likaså. Nu ska vi köra på med laser för att skicka in energi i cellerna och ladda mitokondrierna, massage och akupunktur för att mjuka upp och få igång cirkulationen. Ser verkligen fram mot en ny vår och starka ben igen utan värk. Både att kunna cykla fort med, gå utan att halta och utan värk och kanske t om en liten joggingrunda så småningom. Det har funnits tider då jag trott att jag kan konkurrera bland de främsta i världen i min åldersklass. Det känslan har jag inte haft sedan skadan nu. Men jag ska tillbaka till den känslan. Ja så måste det bli.

Vad lär vi oss av det här? Lyssna på din kropp, du känner den bäst. Har du känslan att något inte ligger rätt till eller fungerar som det gjort tidigare eller borde göra. Kör inte bara på och hoppas att det löser sig. Ompröva, gå till någon sakkunnig och analysera läget. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar