fredag 3 juni 2016

Testade kraftbalansen på Wattbike

Var hemma hos min kompis Thomas E på eftermiddagen. Thomas gillar bra grejer och har skaffat sig en Wattbike, premiummodell av testcyklar. Inte testat Wattbike förut men gillade känslan mycket bra i den. Anledningen till testet var för att se om jag hade obalans i rundtrampet efter höftbensbrottet i höstas. Sjukgymnasten mätte upp högerbenet 2 cm mindre i muskelmassa och omkrets strax ovan knät förra veckanså jag misstänkte att vänsterben var dominerande och med Wattbike kan man bl.a göra trampeffektivitetstest med mätning vänster höger och hur rundtrampet är.

Gjorde 3 st 3 minuters test på lite olika motstånd. 2 av dem tittade jag på displayen och kanske kompenserar något mentalt för att närma mig 50/50i kraft. De två testen visade 52/48 samt 51/49 i kraftprocent vänster höger så lite övervikt vänster, men mindre än jag trott. Det andra körde jag riktigt hårt med 356 w snitt 3 min. Inte så tokigt alls med tanke på 11 benbrott och punkterad lunga 30 april.

Den sista intervallen lugnare och helt blind med handduk över displayen för att försöka hitta ett normaltramp och känsla. Den gav också 52/48 så det verkar vara mitt grundläge just nu. För försöka jobba lite extra med högerbenet framåt. Slutade med 5 hårda minuter kring 300 w. Kort och bra Wattbikepass som följdes upp av en kall Estrella och en Espresso i solen på Thompas balkong. 


Nu ska jag åka ut till Arlanda Test Track och kolla cykelrace ikväll. Soligt och kanonvarmt fortfarande men oj vad mörkt det blev nu västerut från Edsviken. Kanske blir en rejäl skur med blixtar och dunder? Lets hope not!


3 kommentarer:

 1. Tjena! Har också liknande obalans mellan vänster/höger ben (52/48 oftast). Trodde så klart att jag skulle ta i mer med höger men efter att ha gjort bikefit på Veloposition i Göteborg så visade det sig att jag låg och bromsade med höger ben aningen medan vänster matade på. Därav obalansen. Det kan alltså vara värt att analysera olika faser i pedalvarvet för att förstå sig på obalansen. Bara ett litet tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra input. Ja det kan kanske vara en kombination av muskulära effekter (svagare sedan höftskadan vilket känns logiskt) men även en sämre rörelseeffektivitet. Ska träna lite enbenstramp och fortsätta försöka bygga upp nervbanor och muskler till bättre pedalvarv i högerben. På min tempocykel har jag nu Infocrank wattmätare den mäter både höger / vänster samt effektivitet tror jag. Blir kul att testa snart. Kör hårt!

   Radera
  2. Tack detsamma! Lycka till :)

   Radera