måndag 6 februari 2017

Blodtest ala grande med Werlabs Colting Performancepaket

På träningsresan i Thailand i november så talade jag en del träning och annat med Jonas Colting. Kul att tala med Jonas engagerad, intresserad och kunnig. Vi talade bl. a om biokemisk blodanalys för att få en bra bild över status och kunna upptäcka ev. avvikelser i blodvärden, hormon eller vitaminnivåer samt inte minst säkerställa att PSA värden inte påvisar risk för prostatacancer (något jag aldrig kollat).

Har aldrig gjort något utförligt blodprov och tänkte det kunde vara en bra idé. Som av en händelse så saluför Werlabs ett test framtaget för idrottare som söker lite mer information än de mer grundläggande i samarbete med Colting. Så jag beställde det förra veckan. Smidigt upplägg man beställer och betalar på nätet och sedan går till en av hur många provtagningsställen som helst. Tar ett blodprov på en kvart och senare samma dag hade jag nästan alla svaren fint presnterade i en journal på hemsidan. Ytterligare någon dag senare var alla svaren på plats utförligt presenterade vad var och en av alla markörer visar och betyder tillsammans med ett övergripande läkarutlåtande. Förstklassig tjänst.

1995 kr är ju en slant (det finns billigare varianter med lite mindre markörer) men i min värld känns det som en rimlig investering för en kroppslig besiktning om man jämför med te x att besiktiga nästan nya bilar. Det borde vara blodkontroll som är lagstadgat att göra årligen istället för bilar om du frågar mig. Samhället skulle tjäna STORT på det i minskade sjukvårdskotnader och utvecklade cancerfall, diabetes 2 och andra livsstilssjukdomar som upptäcks i tid som resultat av en bristfällig kost eller livsföring. Ett blodtest ger otroligt mycket information om din status och hur din kropp mår.

Blodvärden, Hemoglobin hur mycket röda blodkroppar du har? Blodfetter, förmågan att transportera syre i blodet? Hematokritnivå (välbekant term för intresserade cyklister..) Bara de här värden är ju högintressant för alla konditionsidrottare. Lägg till alla hormonnivåer, Testosteron, Kortisol (stresshormon), blodsocker, sköldkörtel, njurvärden, vitaminer och mineraler så får du en lysande check och status och ett framtida referensvärde till nästa gång du tar det.

Alla mina värden hamnade glädjande i grön zon och inom referensintervallet. Ja annars hade jag faktiskt blivit lite besviken givet den allmänhälsa jag har med starkt immunförsvar, fysiskt aktivt liv i kombination med hygglig kosthållning. Hade jag haft högriskvärden nu så hade jag blivit bra besviken på mina föräldrar:-) och utfallet av min genuppsättning.

https://werlabs.se/halsotester/jonas-colting-s-performance-paket


Mina värden, grekiska för de flesta kanske..

  
Några reflektioner. Jag har ganska låga blodvärden i termer av röda blodkroppar, inte optimalt för en cyklist eller konditionsidrottare. Hade "bara" 138 i Hemoglobin och 0.42 i EVF / Hematokrit (hur stor % andel är röda blodkroppar). En bra bit från Mr 60% Bjarne Riis.. Normalvärden för icke fuskande med EPO eller annan bloddoping enligt ref listan är 134-170 för Hemoglobin och 0.39-0.50 för EVF. Det hade ju känts lite mer potentiellt utvecklingsbart om jag hade haft högre nivåer. Samtidigt får man kanske vara glad att det gått så pass bra som det har trots "halvrisiga" blodförutsättningar för effektiv syretransport. Ekvationen för bra cykling verkar innehålla mer saker än bara blodvärden. 

Det var som när jag gjorde gentest för ett år sen. Det visade också på halvrisiga förutsättningar för konditionssport och stor skaderisk. Skaderisken har ju iofs materialiserats om man uttrycker sig milt. Men inte genom skador vad gäller förslitning, inflammation eller belastning som gentestet indikerade. Har inte haft ont eller varit skadad på det sättet någon gång sedan jag började cykla. Innan det däremot i 40-43 års åldern hade jag ALLTID ont eller inflammation någonstans i kroppen. Sedan jag började äta lite bättre och träna bra har all värk och problem bara försvunnit. Förr kunde jag inte ens gå eller stå barfota på hårda golv längre än 5 minuter. Fick sån jäkla värk i fötterna. Bättre livsföring och bra tillskott som tex gurkmeja curcumin (grymt mot inflammationer) och D Vitamin har givit en extrem skillnad på livskvalite och har nu aldrig värk eller ont någonstan med inflammationer som går runt.

Skrev då förra året till en amerikansk specialist på området celler, gener och åldrande Dr Marcus Gitterle ( numer min partner i Cellexir projektet som vi snart lanserar) angående gentestet om det här med genetisk disposition arv och miljöpåverkan. Han svarade då att vi först nu börjar ana eller förstå hur mycket epigenetics spelar in och att gener kan aktiveras eller deaktiveras beroende på hur du lever. Man kan likna generna vid tangenterna på ett piano. Det finns många tangenter och det kan uppstå den ljuvaste musik från dem om du spelar dem rätt. Likt så är det med våra gener. Genom rätt livsföring kan du aktivera, spela på rätt tangenter i rätt ordning med rätt känsla. Eller bomba på med stress och press och det blir mest skit av musiken och i värsta fall livet.

Jag ser ett mönster här. Jag är lite som humlan som inte kan flyga men gör det ändå. Halvrisig oldboy med mediokra gener och blodvärden. Men på något sätt går det ganska bra ändå. Jag kanske är för dum för att fatta att jag inte kan flyga? 

Eller också är det som Thomas min kiropraktor sa i lördags när jag var där med Alice min äldsta dotter som haft ont i ryggen. Han sa "din pappa borde inte kunna vara där han är när jag tittar på honom rent fysisikt. Det handlar om energinivåer jag känner dem starkt". 

Allt går och går det inte så går det ändå som jag brukar säga. Och fortsätter man med det så flyger humlan till slut..

Intressant på blodtestet kan också vara att notera att mitt D Vitamin värde ligger bra i intervallet men ändå inte jättehögt. Jag tar sedan 5 år ordentligt med D Vitamin tillskott f.n 2000 iu per dag och gjort hela höst / vinter. Gissar VÄLDIGT många har på tok för låga D Vitamin nivåer. D Vitamin är otroligt viktig för vår allmänhälsa det har du redan läst många gånger. Se till att få i dig ordentligt, speciellt i det solsvaga Sverige.

I journalen man får på nätet från Werlabs följer det med en läkarkommentar overall och om något sticker ut. Alla värden var bra men mitt dåliga kolesterol HDL lite högt i relation till det bra LDL enligt en kvot dem emellan Apo B/ Apo A. Det förvånade mig lite så jag skickade ett mail till Dr Gitterle idag med frågan om hans syn på det samt om han trodde det var möjligt och såg en naturlig väg att kunna påverka EVF / Hematokrit nivåer? Fick ganska omgående tillbaka svaret nedan. Det kändes genast bättre och det ska bli spännande att se om Marcus hittar "The Holy Grail" of cycling?
"I don’t use cholesterol levels as an independent biomarker anymore. Your HDL is not bad, and your LDL is just fine. What is more important is that because of your dietary practices, you probable have very large LDL particles, which standard testing does not disclose, but which is much more important than the LDL level per se. In fact, people who eat an abundance of dietary cholesterol, fish, and other healthy fats, tend to have LDL particles that are so large that they effectively behave like HDL; they are not atherogenic (they don’t deposit in artery walls). The most important thing is lowering systemic inflammation, which you are also doing, because cholesterol can’t deposit at all in arteries, without pre-existing endothelial inflammation.

Here is a nice article by Kris Kresser that exemplifies the much bigger picture of cholesterol as a biomarker:

I am going to look into natural means for improving Hemoglobin and Hematocrit. That would be veritably a “Holy Grail” for cycling!
På www.cellexir.se kan du registrera dig för förhandsinformation om vårt snart kommande kosttillskott för "lyckliga celler" med naturliga säkra tillskott i en fomula av Dr Gitterle. Inte många veckor kvar till lansering nu. Spännande tider. Stay tuned!6 kommentarer:

 1. Du ska nog ta ditt förhöjda kolesterol på allvar ändå tror jag. Stora kolesterolpartiklar är mindre skadliga än små men de är fortfarande skadliga. Kolla in videon på denna länk för mer info och bilda din egna uppfattning. http://nutritionfacts.org/video/does-cholesterol-size-matter/.
  Ett tips för att få upp hemoglobinvärdena är att sluta med mjölkprodukter. Det höga kalciuminnehållet hämmar upptaget av järn vilket är känt sedan länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen Stefan! Nu var ju inte det dåliga kolestorolet högt i sig så jag tror inte det är någon större fara. Äter iofs mycket ägg som jag uppfattat som kanonföda (motsatt infon i videon) ska fråga Dr Gitterle vad han säger om det. Mvh Jonas

   Radera
  2. Hej igen Stefan! Jag skickade din länk till Dr Gitterle och frågade om hans vy om ägg och videon. Fick följande tillbaka. Känner mig rätt säker på vem jag sätter tilltro här:-) "Nutrition Facts" and Dr. Gregar are a complete fraud. He is a vegan activist with absolutely no objectivity whatsoever. Eggs are a fantastic superfood😊.
   https://www.humanewatch.org/hsus_doc_exposed_as_schlock/

   Radera
 2. Hej Jonas, det är svårt att veta vem man ska tro på. Jag har ingen aning om vem Dr Gitterle är och vad han baserar sin kunskap på men jag kan ju bara tipsa dig om att läsa Michael Gregers bok som finns översatt till svenska nu och som heter "Konsten att inte dö". Då kan du bilda dig en egen uppfattning om honom och se vad han har kommit fram till. Tror du skulle tycka den var intressant.

  Tack för din inspirerande blogg och bra träningstips. Har börjat med norska intervaller som jag svarar bra på hittills. Mvh Stefan


  SvaraRadera
 3. Tack Stefan! Vad kul att höra att du gillar min blogg. Ja de norska intervallerna tror jag hårt på att köra i block då och då. Var bara vaksam på att perioder däremellan inte belastar anaeroba systemet så du håller basen intakt. Mvh Jonas

  SvaraRadera
 4. Tänkte testa en blodanalys och har utöver werlab hittat https://medisera.se/ Någon som testat?

  SvaraRadera