onsdag 8 februari 2017

Filmtips A Sunday In Hell Paris Roubaix 1976


Året är 1976. Det är en fin vårdag i Paris. Cykelmatadorerna ska ge sig iväg på den 26 mil långa färden över de fruktade pave sträckorna på vägen till målet och 1.5 varv på velodromen i Roubaix nära belgiska gränsen.

Samtidigt i Västervik spelar en sporttokig 9 åring pingis vaje dag och drömmer om att bli nästa Stellan Bengtsson eller Kjell "hammaren" Johansson. Han kan det mesta om sport redan och är galen i sportböcker och plöjer alla uppslagsverk som finns men cykel har han ingen större koll på än. Om några månader ska det ändra sig och han får en ny idol när Bernt Johansson vinner linjeloppet i Montreal OS. Men Bernt är fortfarande amatör när proffsens giganter ska göra upp på kullerstenarna. Och det ska dröja ytterligare 35 år innan 9 åringen själv fastnar snabbt och hårt i cykelsporten.

Men åter till april 76. Alla legender är på plats, belgaren och storfavoriten i Brooklynstallet Roger De Vlaeminck, den franska legenden 40 åriga Raymond Poulidor, Italiens hopp Francesco Moser, Bernard Thevenet, Freddy Maertens och den störste genom alla tider Eddy Merckx. De Vlaemink och Merckx har 3 segrar var och förhandstipsen handlar om vem som ska få sin 4 inteckning. Men i Paris - Roubaix åker man inte bara runt och hämtar en inteckning hur som helst inte ens de största belgarna Merckx och De Vlaeminck.

Se den snyggt 70 tals långsamt berättande filmen A Sunday in Hell från helvetet i norr som det brukar kallas. Se hur den stilsäkre Merckx glider ur bilen dagen innan loppet i en för jäk..  skön ljusblå 70 tals kostym. Se hur han pedantiskt mixtrar med sadeln och alla inställningar fram till 5 min innan start. Se hur cyklister ligger blodiga på kullerstenarna och se den spännande upplösningen in mot velodromen.

Det gjorde jag ikväll i vinterstudion när jag tramapde på Monarken framför cykelbion. 1.5 timme kändes lite kortare än vanligt. Allt var nog inte bättre förr men det var fan så mycket coolare..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar