måndag 25 september 2017

Reflektioner från Cykel VM - Rum för förbättring i Cykel TV sändningar

Vad tror ni de sändningsansvariga på NRK sa till varandra igår eftermiddag när tekniken kollapsade helt och hela världen missade tre av de fyra sista kilometerna i herrarnas linjelopp? "Nej de gick väl akkurat icke helt morsomt kjempegreit i finalen det må vi medge, men vi hade en skicklit goy tur runt Bergen innan det". 

Vilken mardröm för de stackars norrmännen att fallera helt under upplösningen med Alaphilippe i liten ledning in mot finalen. När bilden kom tillbaka sista kilometern kom de in samlat och Sagan positionerade sig perfekt i sista kurvan på Kristoffs hjul. Kristoff gick från spets lite för tidigt. Close call, hade varit kul för norrmännen med guld på hemmaplan men Sagan är ju bara KUNG. Han var tydligen på 80 plats in på sista klättringen i "Laxebacken" och enligt egen utsaga hade han helt givit upp hoppet om att vara med i finalen med 5 km kvar. Allt måste gått rätt för honom under de kilometerna vi inte fick se. Se förresten? Var det någon som ens visste om Sagan var med i loppet sista tre timmarna? Såg eller hörde inget om honom innan han dök upp där på tredje hjul i sista kurvan. Han hade säkert lite tur där också med hur de splittrade smågrupperna körde och att det gick ihop, men som golflegenden Arnold Palmer en gång sa "Its a funny thing the more i practice the luckier i get".


Loppet igår, förutom sändningskollapsen blev en riktig turismpropaganda för det annars så regniga Bergen och Norge. Det har inte varit så bra väder där på 400 år skrev någon:-). Otroligt vacker stad och kul varvbana med hundratusentals åskådare överallt. I ett så långt lopp som 26,5 mil blir det nästan alltid riktig hårdkörning först mot slutet och de sista varven och det kan vara svårt för åskådare och kommentatorer att hitta spänning eller meningsfull information de många timmarna av stiltje, trots de fantastiskt vackra bilderna. Tycker Emma Johansson sköter sin roll ändå med bravur. Engagerad, lustfylld och blandar på ett lite charmigt sätt okunskap med extremt mycket egna upplevda och förvärvade kunskaper från alla år som proffscyklist. Inte så lätt heller att steppa upp och matcha Vacchi & Adamsson som vi alla intresserade jämför med.

Sändningen och produktionen däremot lämnnar i min tycke väldigt mycket att önska. Nu tänker jag inte på teknikstrulet, den mänskliga faktorn finns alltid där och något tekniskt kan fallera. Det jag tänker på att hela sändningen är så totalt i avsaknad av kompletterande information och data kring loppet, cyklisterna, fart, kraft, position i klungan osv. Igår visades inte ens snittfart vid varvpasseringarna. Det här gäller inte bara igår på VM utan de flesta cykelsändningar. De är 25 år efter i tiden. Tänk om det hade varit NBA , NHL eller NFL? Då hade vi vetat exakt vilken fart och kraft Julian Alaphilippe hade under sin attack i Laxebacken sista varvet när han fick lucka. Då hade vi vetat att Sagan var på 80 plats när han gick in i backen sista varvet. Då hade vi fått se hur lång tid Laxebacken tog varje varv i vilken fart den cyklades och med vilken kraft av olika cyklister. Vi hade fått se vilken effekt, puls och fart killarna längst fram hade näst sista och sista varvet och bättre förstått vad som krävdes för att vara med i finalen. Vi hade fått se Kristoffs, Sagans och Matthews spurtdata osv.

Det är 2017 nu och det är tittarna som är konsumenter och bestämmer. Det är vi som betalar deras löner. All data finns ju där. Alla cyklister har gps sändare på cyklarna. Bara att införa standard så att all teamdata vad gäller puls och kraft som nu bara är hos cyklisten och teambilarna också delas till sändningsledningen. Snack om taktiska hemligheter och vi vill inte avslöja våra åkares data är ju bara löjligt. Då kanske ni inte vill ha våra och sponsorernas pengar heller eller?

Nej cykling är mycket "a numbers game" och det finns otroligt mycket utvecklingspotential där inte bara för de stackars norrmännen på NRK utan för alla tv sända cykeltävlingar som skulle göra det mycket intressantare att titta på. Eller är jag bara "ute och cyklar"? Som vanligt:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar