torsdag 15 februari 2018

Framsteg på Concept 2 och bragdguldet klart för Hanna Öberg?

Så fantastiskt härligt att se Hanna Öbergs bragd och OS guld nyss. Alla gråter av lycka efteråt och själv sitter jag med tårarna i ögonvrån nu. 22 år charmig och glad. Sverige har fått en ny älskling idag. Likt när Kalla vann Tour de Ski för 10 år sedan. Vad ska ske för att Hanna inte ska få bragdguldet nu? Sverige vinner fotbolls VM?

Talade om det häromdagen. Det låg i luften för hela skidskyttelandslaget. Ett stort gäng svenska killar och tjejer runt 20 år, ledda av guru Pichler som vet hur man gör vinnare som ingen annan. Med vi tränar stenhårt. Vi tror. Vi kan. Vi vågar och vi vill mentalitet har Pichler skapat en hot spot där framgång nu föder framgång och lagen stortrivs med varandra, mer lär komma. Kan Samuelsson ta silver kan jag ta guld såg det ut som Hanna Öberg tänkte när hon sköt fullt och åker skidor som få. Makalöst imponerande Hanna!

När man själv ägnat så mycket tid till träning och att försöka nå resultat och vet vilket jobb det ligger bakom alla idrottares framgångar så är det lätt att glädjas med extra i framgången och det ger även inspiration till nästa träningspass att ta i det lilla extra. Kan du kan jag.. För egen del är jag nu inspirerad att lära mig och utvecklas i en ny kompletterande träningsform till cykeln med Concept 2 roddmaskin som jag köpte för tre veckor sedan. När jag cyklade in till stan i morse kändes det lätt och starkt i kroppen efter ett stenhårt roddpass på 5 km igår kväll. Efter tre veckor med roddmaskinsträning ca varannan dag känns det som en suverän träningsform för i stort sett hela kroppen. Med relativt frekvent styrketräning nu under vintermånaderna plus mycket rodd nu på slutet känner jag mig starkare i kroppen än någonsin och det känns på ett annat sätt även på cykeln. En lite starkare känsla muskulärt. Cykeln liksom väger lite mindre under mig när jag ställer mig upp.

Det är för jäkla roligt när man är resultatorienterad att se så snabba förbättringar som jag nu haft på roddmaskinen bara på några veckor. Lite samma känsla som när jag började cykla 2010-2011. Snabbare och snabbare. Kul sport det här vad hette den sa du? Det är ju lite tuffare (minst sagt) med cyklingen nu för tiden att förbättra sig. Igår rodde jag 5 k för tredje gången. Började med 19.33 nästa gång 19.08 och igår 18.34 vilket ger split tid på 1.51.3 per 500 m. Körde på 8:ans motstånd vilket enligt de som kan ger "lite hög" dragfactor igår 176 önskvärt är tydligen runt 120-130 som mer ska motsvara vattenmotstånd så jag labbar lite med olika motstånd och strokerate / kadens vilken igår blev 29. En snitteffekt av 253 watt skrämmer ju ingen cyklist. Lite märkligt ändå relativt sett hur mycket kraft man kan utveckla i cykel vs rodd. Trots att man sliter med hela kroppen i rodd är man inte ens i närheten av att producera i närheten av den kraft man gör enbart med benen på en cykel. Man kanske borde ha trambåtar istället för roddbåtar:-)?


Concept 2 en ny favorit i VinterstudionHar inte någon grenvana och säkert en hel del övrigt att önska gällande tekniken. Enligt skolboken ska man ro med ben först sedan ryg från kl 11-13 i ca vinkel och sist armar. I början drog jag med allt samtidigt, men har fått något bättre kläm på det nu, även om jag har mycket att lära. Helgrym träning och kul. Igår kändes det bra hela vägen och pulsen skenade inte upp över 90% förr än de sista 1500 meter och kunde lätt euforisk höja farten sista km till 1.49 fart i ett bra disponerat lopp. När jag reggat tiden via appen Erg Data (väldigt bra app) hamnar jag nästan lite svårbegripligt på 8 plats verifierade tider säsongen 17/18 i age group 50-59 lightweight <75 kg. Nu finns det förstås mängder av bättre roddare som inte registrerar sina tider på Concept 2 men tidsavstånden till toppen kanske stämmer ganska bra i och med att nr 1 på listan även har världsrekord på Concept 2.Nu 1.02 upp till världsettan tysken Arwed Egger som nämnt har världsrekord H50 från 2015 på 17.07. Till säsongstvåan en britt är det "bara" 42 sekunder. Det kanske inte låter så mycket men i rodd är varje sekund i 500 m splitfart stor skillnad i upplevd ansträngning. Men om jag på tre veckor kommit hit så borde det ju finnas lite fortsatt utvecklingspotential. Under 18 min får bli nästa mål på 5 km. Är ju i ordets alla bemärkelser nybörjare. Har förstås stor nytta av många års bra cykelträning för hjärta lungor och ben. Armar rygg och axlar är dock mer otränade men tror att min kroppsgenetik nog nästan kan vara bättre för rodd än för cykel. Dock inte för inomhusrodd då jag väger alldeles för lätt för att kunna jämföra med tunga killar. Det finns bara fördelar med att väga mycket i roddmaskin (ute i vatten vägs det delvis bort av ökad dragfactor med djupare vattenläge) men inomhus krossar en 90-100 kg kille en tunnis som mig. I lättvikt sub 75 kg kan jag kanske konkurrera med lite mer träning och mina 72-73 kg. Som referens är världsrekord för tungvikt 14.55. Vår egen tungsviktare och roddarlegend Lassi Karonen har rott nära världsrekord på fantastiska 15.05 vilket ger en splittid på 1.30.5 en fart jag inte ens når upp till på tre maxtag. Med 196 cm 105 kg och 7,2 liter syreupptag, högst uppmätta någonsin i Sverige är Lassi Karonen pretty impressive stuff.

Men idag var det Hanna Öberg som både var mest PRETTY & IMPRESIVE!

2 kommentarer:

  1. Finns säkert något division två-lag i fotboll som gör mål på inkast i någon fotbollstävling, och då försvinner nog Hannas chanser till ett Bragdguld, tyvärr.
    Nu måste jag gå ner och testa 5km rodd på jobbgymmet. Men kommer inte tala om resultatet ;)

    SvaraRadera