tisdag 6 november 2018

MAF test Wattbike - Dr Mattsson & Interlagos here i come!

Pendlade hem från stan i milt men mörkt och blött väder ikväll. Bra med energi stärkt av intag och sluttest av några olika smakalternativ för vår kommande storsatsning i Cellexir med en produkt speciellt framtagen för konditionsidrottare i samarbete med Dr Mikael Mattsson till vardags forskare inom idrottsfysiologi och sports medicine på Stanford University och en ledande aktör inom området både i Sverige och i världen. Blir väldigt spännande att presentera förhoppningsvis Q1 nästa år. Längst ned kan du läsa mer om Mikael och hans forskning.

Precis när jag kom hem en bil med släp det var en trevlig kille och cyklist från Sala som skulle hämta Monarken han köpt av mig när det blivit vaktbyte i Vinterstudion till en Wattbike. Tack kära Monark för alla tuffa duster vi haft tillsammans och hoppas din nya ägare blir lika nöjd som jag varit. För att fira det körde jag ett MAF test på Wattbiken sen för att göra någon form av mental reset inför inomhussäsongen och hitta ett startläge efter en 6-7 veckor av mer sparsam träning. 

MAF testet lätt modifierat kör jag 30 min efter uppvärmning dryga 10 min och peggar pulsen så nära 140 jag kan hela vägen (80%) av pulsmaxoch läser sen av medelkraft och hur kraftkurvan ser ut. I bra form blir driften och krafttappet mycket lite under 30 min. Idag sjönk kraften dock kontinuerligt från 300 w första 5 min ned mot 240 på slutet för att hamna på snitt 260 w under 30 min med prick 140 snittpuls. Tycker ändå det kändes rätt ok trots tappet sista kvarten. Inte tungt bara pulsen som ville upp lite så jag fick slå av lite kontinuerligt.

Fallande kraftkurva


Kul grejer på g i veckan hastigt och lustigt har jag blivit inbokad på en flight till Sao Paolo torsdag- måndag för att kolla på F1 och Brasiliens GP på klassiska Interlagos. Såg en hel del F1 lopp åren 07-11 innan jag började cykla då en bank vi jobbade med då sponsrade  Williams stallet. Härliga upplevelser med depåbesök flera möten och middagar med förarna och Sir Jackie Stewart som var stallets ambassadör. 27 segrar på 99 lopp och 3 VM titlar larger than life legend. Om ni inte sett  filmen Superswede om Ronnie Peterson se den, otroligt bra där bl.a Jackie berättar om racingen på 70 talet Ronnies liv och öde till autentiska foton och filmklipp. Jackie berättade oerhört fängslande en gång på en middag om de närmast ofattbara frekventa dödsfallen under sin karriär då två av tre dog som körde mitten 60 till mitten 70 talet. Han sa lakoniskt "when i was racing, racing was dangerous sex was not now its the opposite.." 

Men nu var det många år sen jag var på F1 så det blir superkul. Kul också att besöka Brasilien för första gången även om jag hört att Sao Paolo är en "skitstad". Får väl se hur vi uppfattar Sao Paolo gissar att vi mest håller till i någon av de röda boxarna på bilden nedan hela lördag o söndag.


Nedan intervju med Dr Mikael Mattsson

Cellexir är stolta att kunna presentera Dr Mikael Mattsson som Senior Advisor i Cellexir. Varmt välkommen Mikael! Vill du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Jag började min forskarbana 2005 och har en doktorsgrad i medicinsk vetenskap med inriktning mot idrottsfysiologi. Sedan 1997 har jag varit tränare för ett väldigt brett spektra idrottare, från cyklister och längdskidåkare till handbollsspelare och balettdansare. Nu delar jag min tid mellan Stockholm och Californien med uppdrag på Karolinska Institutet, RISE (Research Institutes of Sweden), Stanford University, samt Silicon Valley Exercise Analytics. Jag spelade fotboll och bandy i ungdomsåren (fotboll upp till pojkallsvenskan), men mestadels har jag varit aktiv inom konditionsidrotter, som löpning, längdskidor, och skridsko. Jag försöker hålla mig någorlunda aktiv, och tävlar fortfarande i Adventure Racing.

Vad arbetar du med för inriktning och forskning nu och vad hoppas du den kan leda till?

Jag befinner mig i gränslandet mellan forskning och praktik, mellan fysiologi, genetik och teknologi. Den övergripande inriktningen är att försöka optimera och individanpassa, oavsett om det handlar om fysisk aktivitet för patientgrupper, elitidrottare som kämpar mot VM-medaljer, eller för motionärer som vill få ut så mycket som möjligt av de timmar de lägger på sin träning. Förhoppningen är att det ska gå att räkna fram vad som är optimal träningsbelastning för varje individ vid varje specifikt tillfälle.

Vad ser du skulle kunna komma ut från ett samarbete med Cellexir? Nya produkter på ritbordet t ex?

De första ca 7 åren av min forskning var inriktade på ultrauthållighetsidrott, och med fokus på att förklara hur det ens var möjligt att klara av flerdygnsrace i de hastigheter som eliten håller. Då försökte vi täcka in så många forskningsområden som möjligt, och givetvis var saker som energibalans, energiintag, näringssammansättningar, och proteinprofiler av intresse. Det är intressant att notera att de flesta preparaten på marknaden antingen är inriktade på energi, eller är vitamintillskott som eventuellt funkar för äldre men direkt motverkar träningssvaret. Av erfarenhet vet vi att många av de som tävlar i konditions- och uthållighetsidrott har testat fram olika blandningar av tillskott som de känner passar för dem, och jag skulle säga att det finns ett tomrum att fylla med en produkt som är inriktad mot prestation inom längre distanser av konditionsidrott. Jag hoppas kunna medverka till att Cellexir kan lägga ihop de substanser som det finns vetenskapligt stöd för i en enda produkt.

C.Mikael Mattsson, PhD

CEO Silicon Valley Exercise Analytics

Department of Physiology and Pharmacology, 

Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden

& Department of Cardiovascular Medicine

Stanford University, CA, US





 

 

1 kommentar:

  1. Blir klart avis på Interlagos! Hoppas Kimi kan glänsa. Är väl enda banan som går motsols har jag för mig?

    SvaraRadera