söndag 2 december 2012

Styrketräning eller inte?


Har varit lite ambivalent huruvida jag ska köra kompletterande styrketräning med vikter, lite benböj och utfall etc. Gjorde det till och från förra vintersäsongen men det finns ju så mycket olika teorier 
om optimal performance med eller utan styrketräning "off the bike". En skola som säger träna det du vill bli bra på, styrketräna på cykeln med mycket tungtramp och backträning. Och en som förespråkar kompletterande vikträning primärt under uppbyggnadsfasen. Har nu bestämt mig för att köra lite med skivstång under några månader. Kommer starta med 3x3-4 veckor fördelat, anpassning del 1 med mycket lätta vikter och många reps, del 2 medeltunga vikter ca 10 reps samt del 3 max styrka tunga vikter ca 5 reps. Benböj, utfall och lite tåhävningar för vader. Utöver det core mage samt armhävningar och en och annan chins för att hålla självförtroendet som en hygglig överkropp ger, även om det i sig är en belastning på cykeln. När basträningen är gjord blir det mest underhållsträning med kanske ett pass styrka per vecka är tanken.

Premiär idag för ett lätt styrkepass, skojar du vilken färskvara det är, körde 2 set benböj och 2 set utfall på löjligt lätta vikter och blir ändå lite skakis i benen och på den följande trainertimmen så kände jag helt klart av även den lilla träningen och det lär väl bli rejäl träningsverk imorgon. Körde sen 4 mil med jämn fart och puls runt 140, blandade kadensen i 5 km intervaller med några högt runt 105 kadens och några på tyngsta växeln med ca 80 kadens. Tål att tränas framåt på högre kadenstal, känner att jag producerar mest watt / puls på tunga växlar och lågkadens nu runt 85 gissar jag att min peak performance är. Siktar på att få upp tekniken så pass att jag kan ligga över 100 kadens på ett bekvämt sätt. Sedan man kanske ändå mest ligger på 85 på träning / tävling men det är nog inte fel att ha en växel till när det drar ihop sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar