måndag 25 augusti 2014

Löpning cykling löpning

Mycket löpning och cykel nu. Efter hempendlingen bytte jag om till ett "snabbt" gammalt i stort sett oanvänt Nike löparset från tidigt 90 tal. Korta löparbyxor med hög slits, love it!
Började spöregna på hemvägen men det är ju lite trevligare än när man sitter på cykeln. 

Joggade bort 5 minuter till min nya favvoplats Sollentunavallen för ett kort högintensivt 3 km pass nära max. .Stum i benen från MAF test igår, mer om det nedan. Men det kändes ändå helt ok efter ett par varv. Nöjde mig med 3 km och hade ett mål om 12 min och 4 min/ km snitt. Garmin klockan visade tempo på 3.50 och kunde även öka lite på slutet för totalt 3.47 snitt. Om det nu var så långt? Jag får inte riktigt ihop det om varvet är 400 m så borde ju rimligtvis 3 km vara prick 7,5 varv. Men jag stannade bra trött efter typ 7,4 varv då visade Garmin klockan ändå 3.,07km. Borde ju vara drygt 100 meter mindre. Kan den mäta så mycket fel, eller är inte varvet prick 400 m? Hur som helst jättenöjd med resultatet. Det är verkligen kul att springa lite fortare och inte minst på en riktig löparbana. Ser fram mot att få sträcka ut max på vallen efter bra träning en månad eller två. 
Kvällens pass

Det var andra dagen i rad på Vallen igår gjorde jag ett MAF test. Har ju skrivit några gånger om hur bra dessa test är för att följa utveckling och framsteg. Har tänkt att träna löpning nu kontinuerligt en knapp månad innan ett duathlon race 20 september i stentuff konkurrens och då blir det ju bra att få ett ingångsvärde nu och sedan följa upp det om några veckor för att förhoppningsvis kunna se en förbättring.

Jag peggar pulsen så nära runt 140 som möjligt, springer i 30 minuter kollar hur långt jag kom och fartförändring på vägen dit. Igår kom jag 6,66 km, vilket ger 4,31 / km med 141 snittpuls STRAVA MAF. Är nöjd med resultatet och det kändes relativt ok större delen av tiden. Är ju verkligen ingen snabblöpare ÄN och sista 2 km började löpovana ben stumna. Det som visade sig i testet jämfört mot när jag cyklar samma test är hur snabbt jag tappar fart och gör det hela tiden kontinuerligt. Första km på 4,07 fart för att tappa hela tiden ner till 4,50 fart sista 600 meter. Där visar sig löpovanan oerhört tydligt. När jag gjorde cykeltestet i förrgår märks ingen kraftskillnad alls under de 30 minuterna. Hoppas jag får en jämnare fart och lite mindre tapp med några fler pass i benen.

Följde upp löpningen direkt igår med ett kortare pass på tempocykeln, knappa 4 mil men 17 stenhårda kilometer mellan Fresta- Vallentuna t.o.r klarade prick 44 kmh i rätt så mycket kantvind. GARMIN Klart över förväntan direkt efter löpningen. Hoppas jag kan få till onsdagens Smacktempo knappa 2 mil nu på onsdag med en negativ split, dvs prestera mer kraft eller köra hårdare under andra halvan och inte knäcka mig för hårt i början. Det är så fruktansvärt vidrigt fysiskt och psykiskt att gå ut hårt och tappa mot slutet som jag gjort i nästan alla tempotävlingar. Nu träningsfritt till Smackracet onsdag kväll. Men desto mer golf. Tävling på Ullna imorgon och Drottningholm onsdag. Fore!

Vera och jag gjorde om Vinterstudion ikväll till pingisstudio med Idol som sällskap. Monarken och Roddmaskinen får vänta någon månad till. Vera behöver träna sin forehand lite först..

2 kommentarer:

  1. Sollentunavallen är garanterat 400 meter runt, det är dom flesta löparbanor, med några få undantag. Typ Sundbyberg, Lidingövallen... Garmin klarar inte av att hantera banlöpning... Under min löparkarriär använde jag bara vanlig pulsklocka på alla banpass och använde mig av markeringarna för att hålla farten... Bana är ju fantastiskt just för att det alltid är exakt! Kör hårt! Kul att följa framfarten i löparskor oxå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Johan så måste det ju förstås vara. Garmin hittar inte helt rätt bland satelliterna på löparbanan. Det betyder att jag "tappade" ca 10 sekunder per kilometer och att jag har lite längre kvar än vad jag först trodde till <20 på 5 km. Blir tufft men hoppas på ytterligare framsteg närmaste veckorna. Kör hårt!

      Radera