torsdag 19 maj 2016

15000 kalorier på 3 dl / Monarkcomeback / Högintensiv träning / Sci Fi doping / Svensk damidrotts nästa superstjärna

Ljuset i tunneln?Är det det jag ser och känner idag? Eller är det tåget som kommer? Hoppas och tror på det förstnämnda. Haft ett par dagar med stort bakslag nu sedan jag kom hem från sjukhuset i Palma i lördags. Ännu värre värk av de 9 brutna revbenen och framförallt en katastrofal nattsömn med max 30-40 min sömn åt gången och mer än halva natten vaken. Nätterna blir vidriga och evighetslånga när man inte kan röra sig eller sova och man tror man ska bli galen till slut. Var hos doktorn igår på Sabbatsberg och gjorde uppföljningsröntgen på det opererade nyckelbenet. Metallbiten och de 6 skruvarna satt på rätt ställe och det såg bra ut. Fick lite sömntabletter utskrivna och det gav direkt hygglig sömn inatt (vaknade bara 4 ggr:-) stor framgång, inte minst mentalt mår jag mycket bättre idag. Så pass mycket bättre att jag testade lite rehabcykling på Monarken. Gick över förväntan även om alla brutna revbenen gör att man måste röra sig lite försiktigt. Trampade 20 min och det kändes otroligt skönt att få lite rörelse i benen. Har märkt att höftskadan blir mycket sämre nu när jag inte tränat något på några veckor, mer ont och mer haltande. Blir bättre direkt av cykelträningen.

Monarkcomeback idag 19 dagar efter olyckan.

Måste berätta lite om den danske läkaren som flög hem med mig. Han var en spännande bekantskap. Han jobbade som traumaspecialist och hade alla tänkbara examer, indiskt ursprung och forskade på idrottsfysik och var extremt kunnig inom allt som har med idrottsprestation att göra och förstås med sin profession som traumaläkare kunde han allt om kroppen. Vi hann tala om det mesta under hemresan och hade väldigt trevligt. Jag behövde inte använda syrgasen eller andra medicinska supplement han hade med sig på planet utan klarade mig riktigt bra på två miniflaskor champagne och en öl till maten:-).

Gällande hans specialistkunskaper delger jag här lite av hans info / synpunkter som jag tyckte var extra intressanta. Han berättade t ex att de kommit långt i att utveckla en kolhydratsubstans som var EXTREMT energität med en helt unik molekyluppsättning vilket kan göra det möjligt att få i sig 15 000 kalorier på endast 3 dl stärkelsemix. Ja du läste rätt 15 000 kalorier på 3 dl. Det är helt galet. I och med molekylstrukturen så skulle kroppen kunna tillgodogöra sig denna energi med ett jämnt flöde och man skulle i princip kunna dra i sig i sån dryck / gel och sedan ha energi så det räcker och blir över för en Ironman med endast vatten under loppet eller cykla Vätternrundan på bara några liter vatten osv. Svindlande tanke och kommer förstås revolutionera hela energi och sportdrycksbranschen om de når hela vägen med forskning, utveckling produktion. Nu var det mycket en utmaning att få det drick / ätbart om jag förstod rätt, smakade tydligen inte så tilltalande än. Spännande.

Vi talade mycket om träningsprogram effekter av olika upplägg, hög, lågintensitet osv. Doktorn var av den bestämda uppfattning att givet du har en bra utvecklad aerobisk bas och god teknik / rörelseekonomi för t ex löpning och cykel så är det högintensitet som gäller och han var t om av åsikten att man helt kunde eliminera LSD (long slow distance) tillför ingenting och tar bara tid med sämre återhämtning som effekt enligt doktorn. Kör högintensivt måndag torsdag och söndag var hans recept, speciellt för masters atleter då man då får 2 x 2 vilodagar i veckan. Allt handlar om att höja VO2 max och det gör man bäst på belastning  över 90% av maxpuls. Trösklar och sånt därunder max är linjära. Höjer man VO2 max höjer man trösklarna med dem. Vilka intervaller du kör spelar ingen roll, det är tiden över 90% som gäller, så lång som möjligt. Den typen av träning sliter galet mycket. Något jag själv fick erfara förra året då jag gjorde precis det här med 7 veckors stenhård intervallträning på GIH. Totalt 50 intervaller på max intensitet. Dessutom med några kompletterande distanspass i veckan. Var sliten under denna period men tror jag var på väg mot en kanon formtopp på Mallorca dit jag åkte direkt efter testet. Tyvärr bröt jag nyckelbenet då på Mallorca 312 förra året redan andra dagen men oj vad det kändes bra fram till dess. 

Berättade om vårt test och om de värden jag hade i laktat ml/ mmol efter varje intervall av mellan 15-20 mmol. De siffrorna tyckte doktorn var av outlier karaktär och det kan vara en genetisk sällsynt disposition till att tåla höga mjölksyrenivåer. Kanske det som gör att jag ofta klarat mig relativt bra mot slutet av lopp snarare än högre absoluta trösklar och maxkraft än andra. Han sa att de flesta lägger av vid 9-14 ml/mmol. Det kanske bara är en förmåga att tåla smärta bra? Har ju fått en del bra träning nu på det sista året..

Jag tyckte den här diskussionen var mycket intressant och kommer nog försöka införliva lite mer högintensivt när jag väl blivit frisk. Har ju nästan glömt bort hur vidigt jobbigt det är och hur ont det kan göra:-) Sedan så är det ju så, specialister, doktorer eller andra. Alla är saliga på sin tro och vad som fungerar på en kanske inte är bäst för en annan osv. Men intressant kille med bestämda åsikter som delvis går emot konsensus. Alla talar väl iofs mer eller mindre om högintensivt idag som den heliga graal men nästan alla andra gör det med kombon en massa LSD också (ja inte knarket LSD då, den kombon vore lite udda:-) utan long slow distance.

Men träning och cykel ska ju vara kul också och cykel är ju enligt mitt tycke allra roligast och skönast i zon 3 när det kan gå rätt fort utan att det gör ont. För egen del blir det nog ändå med lite mer inslag av högintensivt framöver.

Sedan kom vi förstås in på doping. Det var väldigt intressant att höra hur han talade om bla EPO som 25 år gammal teknologi och att det idag finns så sofistikerad hi tech doping som inte testarna är i närheten av att kunna avslöja. Läkemedel och produktutveckling går så fort framåt och det är så stora pengar i omlopp och intresset av att fuska med doping drivs av kapitalet (läs sponsorerna). " They got their doctors and we got ours. Ours are better paid" som Tyler Hamilton en gång uttryckte det. Doktorn var övertygad om att det fortfarande var mycket vanligt förekommande i alla stora sporter. T om hemligt ibland utan att idrotttsmannen / kvinnan ens kände till att den är dopad, hemska tanke.Han talade om att det nu ryktas om teknik att externt via bluetooth aktivera överproduktion av röda blodkroppar och sedan kunna stänga av och återställa inför dopingkontroller. Låter ju helt absurt och på science fiction nivå. Det finns ett fåtal hemliga agenter kanske en handfull sa han som har direktaccess till den senaste teknologin och in i pharmabolagens hjärta. Dessa agenter är sen mellanmän in mot sponsorer och toppidrottare. Vilken värld vi lever i om det är sant, ja eller egentligen klart det kan vara sant. Strictly business och money talks helt enkelt.

Vi hann också tala om åldrande och sjukdomar som cancer. Doktorns vy var att cancergåtan är löst och all cancer är botbar inom 20 år sedan trodde han precis som jag att vi kommer att kunna leva bra mycket längre redan inom några decennier och att blivande 150-200 åringar redan är födda. Gäller att hålla sig någorlunda fräsch nu något decennie till innan tekniken finns där..

Sedan slutligen måste jag berätta om något helt annat när jag såg svensk damidrotts nästa världsstjärna häromdagen. Två av mina döttrar spelar ungdomsvolley och Kajsa är aktiv som ledare i Sollentuna Volley. Jag följde med tjejerna och tittade på Volleybollandskamp damer Sverige mot Bosninen Hercegovina i tisdags. Isabella Haak är född 1999 och är 16 år ung. Hon är 195 cm lång och redan i en helt egen division i svensk volleyboll. SÅ häftigt att se hur hon smashar och hoppservar (ingen annan på plan i dessa 2 landslag som klarar). Som en häst sparkar. Hon har timing, spänst och bollkänsla. Oerhört imponerande att se hur hon dominerade och gjorde så att Sverige kunde vinna 3-2 i set. För ett tag glömde jag nästan bort hur ont jag hade. Sportnytt var där och gjorde ett reportage som visades igår kväll och att se henne live var riktigt häftigt. Hon kan bli i Sörensatm och Sjöström klass. Nu ska hon bli proffs i Frankrike redan nästa år. Hon är av typen "en på hundra år" och ska bli kul att följa. Hon tyckte själv att svenska elitserien inte var så mycket sparring längre. 16 år! Tänk när hon är 20-25! Hoppas hon får vara hel och håller motivationen. Tog ett par bilder i tisdags.

Hygglig höjd i hoppserven
Inget fel på spänsten i smashen heller..

2 kommentarer:

  1. Du vill inte släppa vad läkaren hette? Alternativt studier/avhandlingar på detta tema som han nämnde?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Thomas! Har tyvärr inte hans namn. Vad gäller studier på högintensivs träning fördelar om det var det du syftade på finns det en uppsjö av info på nätet. Lycka till!

      Radera