tisdag 24 maj 2016

Olika stora lår är nog olika starka

Ja sannolikt så är de olika starka nu mitt vänster och högerben. Började jobba igår efter olyckan och hann med ett styrelsemöte samt ett besök hos en hjärtspecialist och ett hos en sjukgymnast på Balance Gym.

Blev orolig för lungan i förrgår natt att den ev har fått mer vätska i sig. Vaknade på natten och hörde ett "klonkande" knäppljud vid varje hjärtslag inifrån kroppen. Blev nojig och tänkte att nu är något fel. Sov dåligt förstås resten av natten men på morgonen var ljudet borta. Bokade ändå en snabb tid för undersökning på fm. Hjärtläkaren lyssnade runt på andning, lungljud och hjärta med stetoskop och sa att det låter hyggligt normalt men kan vara en vätskeansamling i den skadade vänsterlungan. Fick en remiss och ska gå och röntga den imorgon. Hoppas nu det gått åt rätt håll och att det inte ansamlats vätska i lungan.Mer problem är jag svårt osugen på just nu.

På eftermiddagen hade jag tid hos en sjukgymnast och fick några bra tänjövningar för vänster axel / nyckelben. En schysst och kunnig sjukgymnast som även kände på höftskadan i högerbenet med en del sträck och rörlighetstest. Han tyckte den var helt ok i funktion och rörlighet, skönt. Däremot tyckte han höger lår och muskulatur ovan knät såg mindre ut än på vänsterben så han mätte  och det skiljde hela 2 cm med spänd muskel ovanför knät, 40 cm mot 38.

Märkligt nog har jag inte riktigt reflekterat över det här efter brutna höften i höstas. Klart den var mycket svagare och mindre efter skadan. Men har väl tänkt att all cykelträning som jag gjort sedan skadan >700 mil på 7 månader hade balanserat upp ojämnheten. Tydligen inte, i alla fall inte i muskelvolym. Sannolikt har jag utan att känna det nu när jag cyklat en klart sned kraftbalans i vänster / högerben. Känner ju fortfarande stor obalans och har ont av att gå. Cykla har inte gjort ont men det kan ju vara så att obalansen förstärkts och att jag kompenserat med mer vänsterben hela tiden även om jag upplevt och trott att jag trampat jämnt.

När jag blir tillräckligt frisk ska jag testa att cykla på testcykel med separat kraftmätning vänster / höger för att se. Tror det kan vara rätt stor skillnad och kanske en av förklaringarna till att jag tyckte de där sista % var svåra att få tillbaka i fart och kraft nu senaste månaderna trots hård träning. Sen gäller det att få balans på benen i volym och styrka.

De ojämnt stora benen njuter vid poolsidan nu på eftermiddagen. Igår blev poolbygget passande klart med fylld pool och värmesystemet i gång. De säger att det tar kanske 3 dagar att få upp till 28-29 grader men idag stor hjälp av solen denna underbara sommardag så det blir nog premiärdopp om någon timme. Temp har gått från 14 i morse till 19 nu. Vid 21 eller 22 går jag försiktigt i. Tjejerna hoppar nog i så fort de är hemma från skolan tror jag. Ser fram mot en härlig sommar vid poolen.
1 kommentar: