onsdag 7 juni 2017

Nationaldagsloppet final STHLM 4 dagars - Med guds försyn

Som Gud gett mig fria händer att utforma dagen precis som jag vill. Du får designa dagen exakt enligt önskemål idag Jonas. I'll make it happen sa Gud. Oh tack vad snäll du är Gud. Då väljer jag härligt soligt varmt väder, en lång skön frukost på altanen med familjen, en stund i solstolen sedan avfärd bort till Lindholmens IP och lite lugna förberedelser inför sista delsträckan i STHLM 4 dagars 62 km linje två varv runt mitt älskade Markim varv. Ett kul kuperat varv jag både tränat och racat otaliga gånger, alltid med gott resultat. En favoritbana jag kan varenda meter på.

Jag hinner tala med många av mina klubbkompisar som gjorde det grymmaste jobb som heldagsfunktionärer då det är min klubb Stockholm CK som arrangerar, och som de arrangerade. Top notch rakt igenom och fullt med flaggvakter, professionell och säkert arr hela vägen. Alla ni som var med och hjälpte till så att en del av oss medlemmar kunde tävla. Ni är hjältarna.

Hur vill du ha loppet då sa Gud? Jag tänker mig att vara aktiv idag sa jag. Köra riktigt hårt och attackera mycket och ofta, idag ska vi bli trötta. Kommer nog bli svårt att komma loss då jag kommer vara hårt bevakad med en 2 plats inom totalen i cupen i nuläget. Kommer vi samlat mot mål vore ju drömscenariot att få slå den "omöjlige" superspurtaren Torbjörn De Jager som vunnit samtliga spurter i H50 de senaste två säsongerna på tävlingar runt om i landet. Okej det är inte lite du ber om sa Gud men jag ska se vad jag kan göra.

En grej Gud och jag glömde stämma av var att hålla ordning på drickaflaskan. Precis innan start lyfter jag flaskan i locket för att ta en klunk, hela locket lossnar 75% av min hemmagjorda energidryck åker ut på mig och marken. Ett par vänliga själar runt mig ger mig några slattar var att fylla upp i flaskan och vi kan utan större missöde rulla iväg. Supertack för det.

Det går på relativt omgående i ganska hög fart. Känns helt ok i kroppen men inte riktigt attacklägen än den första milen känner jag. Behöver bli lite varmare först. Kommer ändå snabbt in i bra race mood och känner att idag är det bara kul att cykla. Ingen rädsla eller oro som dagen innan i de blöta kurvorna på Arlanda. Cykling när den är som bäst. Soligt, roliga böljande vägar, aktiv körning och ett högt tempo.

Börjar att attackera några gånger för att känna på benen. Klungan med De Jager & totalledaren Roger Claesson och andra är på sin vakt och täcker försöken snabbt. Någon gång bort efter Lunda i medvinden har jag kört hårt, är lite trött och när de kommer ifatt och går direkt i en kontraattack. Jag går på rött där en stund för att täppa tillbaka. A men hallå Gud! Det där var ju inte enligt vår ök? Skoja bara lite med dig sa Gud. Du ville ju ha det jobbigt sa du ju:-)

Hittar snabbt tillbaka med fin återhämtning och lämnar nu inte de 5-7 första platserna i klungan på resten av loppet. I fronten är det nu mycket vi fyra som toppar totalen. Roger C Tobbe, Thommy Flognfeldt och jag. Jag startar en serie av många attacker på andra varvet. Torbjörn täcker istort sett varje gång. Inser att det kommer inte gå att komma loss och hålla hela vägen hem i motvind sista milen. Men jag har bra ben och snabb återhämtning och tänker att alla attacker kanske kan ta lite på Tobbes spurtben i bästa fall. Han kommer nämligen gå om mig i totalen om han vinner och får 30 bonussekunder om jag samtidigt inte är topp 3 vilket ger bonussekunder. Så raffinerat läge.

Får en lucka en gång med Pär Carling Rocket men vi blir ganska fort inhämtade strax innan Lunda Livs halvvägs in på varv 2. Vid Lunda står Håkan och är flaggvakt. Håkan är med i mitt "gamla" cykelgäng och vi var nere på träningsläger i Estepona i april och hade många sköna garv både på cyklarna samt på de långa after bikes med någon GT och betydligt fler Cervezas. Kul att se alltid glada Håkan och jag vinkar till honom från min position långt fram båda varven. Vilket jobb ni gjorde igår alla funktionärer många av er runt 8-9 timmar utposterade på samma plats. Men ni hade ju i alla fall en fin dag i solen..

Jag fortsätter attackera på vägen bort från Lunda, igen igen och igen. Tobbe och de andra täcker hela tiden. Jag hämtar mig fort mellan attackerna och hinner tänka. Hur det än går idag så har det här varit ett väldigt kul race. Blir trygg i det och fortsätter att attackera några gånger till just for the sake of it. Cykling när den är som bäst, aktiv, hög fart och ideliga händelser och attacker.

Fattar ju sedan länge att det här kommer bli en stor klungspurt, lugnar ner mig sista 5 km innan det och börjar fundera över position inför spurten. Det blåser ganska mycket sida mot på det långa vindutsatta upploppet från vänster. Tänker att jag söker mig ut till höger för att hitta en lucka innanför fältet på vägen och kunna sprinta något mer i lä. Bara ett problem med den taktiken, jag var långt ifrån ensam om den. Med 400 meter kvar blir det bra trångt in mot högersidan. Det 5-6 hjul jag ligger på blir snabbt 10 och jag inser att här är jag körd och instängd. Kom igen nu Gud! Överge mig inte nu 350 meter från mål? Det gör Gud inte, det är ju min önskedag. Han tar mig bakåt och letar mig ut på vänstersidan istället. Visserligen utsatt för vinden med med fri lejd framåt. Jag kommer framåt och noterar att Tobbe inte dragit igång sin patenterade långspurt än. Den som ingen har rått på under ett par säsonger nu i H 50. Nu säger Gud till mig "You go now girl det här är din dag". Jag borrar ner huvet mot bocken och ger precis allt vad jag har i en rasande långpurt. Jag känner att jag får en bra kick, överaskar fältet får hög fart. fortsätt tryck fortsätt tryck, ser sedan på min Garmin att jag nådde 59,8 kmh där i motvinden och med 172 pulsslag årshögsta och 100% av max. Nu bara 150 meter kvar. Ingen aning var de andra är men får en förnimmelse av att jag har en klar lucka. Är på väg att brinna upp sista 50 men lyckas hålla farten någorlunda och med en total euforisk känsla kan jag korsa mållinjen några cykellängder före Torbjörn och Carl Johan Paulin Valhall på tredje. Kommer aldrig glömma känslan inombords strax efter mållinjen. Yes där satt den. Efter allt som hänt. Allt går och går det inte så går det ändå! 

Mycket stoj och grattis från hejande klubbkamrater och andra och kan nu efter en mängd pallplatser för SCK i stort sett i alla klasser under 4 dagars nu äntligen få ta den där efterlängatde etappsegern för klubben. Det är dessutom Mr SCK David Schwielers födelsedag så grattis David, en liten present från mig:-)

Skär mållinjen 
25 meter kvar vet inte om hur stor lucka jag har och pressar ut det allra sista in över linjen

En så underbart skön seger på så många plan. Att lyckas komma tillbaka på topp efter de oerhört svåra olyckor som drabbade mig hösten 15 och våren 16 har inte varit en enkel match. Att nu lyckas så bra hela 4 dagars med serien 2-7-2-1 och en total andra plats cupen i konkurrens med de främsta av landets bästa H 50 cyklister känns otroligt skönt, med eller utan guds försyn:-).  Resultat här: Sammandrag resultat Stockholm 4 dagars Att också lyckas vinna en stentuff linjeetapp i en spurt där jag var så aktiv och offensiv fullbordar en riktig femetta en dag där precis allt gick på bästa sätt. Vi cylister fick en fantastiska nationaldag i otroligt vackert väder (ÄNTLIGEN:-) i skogarna mellan Vallentuna och Upplands Väsby på det fin fina och tuffa Markimvarvet. Stockholms Cykelförbund med Oskar Ekman och Thomas Backteman i spetsen kan inte hyllas nog för sina otroliga insatser för cyklingen i regionen. DN var på plats och skrev en dubbelsidig bra och läsvärd artikel i dagens nr här: http://www.dn.se/sport/damerna-bast-men-mannen-saljer-sporten/

Myste och njöt i solen och värmen efteråt med många glada miner och gratulationer bland klubbkompisar och andra cykelvänner. Gud hjälpte mig ytterligare en gång precis efter loppet. Precis efter loppet när vi stod ett gäng vid korsningen én bit efter målet så stod jag lutad mot cykeln som då gled ner på marken samtidigt som en gammal SAAB 96 med en ännu äldre farbror i sakta skulle passera förbi. Han kör upp med sitt framhjul på mitt bakhjul och folk börjar skrika STANNA BACKA. Mitt bakhjul är inkilat gummi mot bildäckets gummi. Jag tänker ajdå där gick det hjulet, den stackars förvirrade farbrorn lyckas med hjäp förstå att han behöver backa om inte mitt fina Vision Metron 55 bakhjul snart ska hamna i de sälla jaktmarkerna. Han lyckas backa från hjulet som mirakulöst klarade sig. Tack igen Gud!

Med Tobbe och likaså grymma CRT Stefan Kuhl efter racet
Prispallen H 50 linje Nationaldagsloppet

Prisutdelning och ett par koppar kaffe senare hem till tjejerna och ett underbart poolhäng i den makalösa sommareftermiddagen och kvällen. 

Några öl och bad senare en underbar utemiddag med grillspett och fin Amarone och pokalen på bordet.

Till kaffet en Japansk utmärkt whisky jag fick i 50 års present som passande invigdes igår. 

En mycket priviligerad man i sina bästa år och sitt livs form kunde nöjt summera en av livets bästa dagar. Tack för den önskedagen GUD! Och allra mest tack till mina kära fru och döttrar som låter mig hålla på och leka idrottsman så här. Idag är det "som vanligt" igen ute, spöregn och svinkallt men gårdagen var som en saga och den lever jag länge på. 

Jag är inte religös men tror på Karma. Tror också på korrelation mellan input och output. Förr eller senare får du tillbaka efter vad du stoppat in. Allt blir bra till slut och är det inte bra så är det inte slut.


 

4 kommentarer:

 1. Grattis! Imponerande och verkligen din dag. Bra självförtroende inför fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tomas! Och stort grattis själv till grym 2 plats i totalen.

   Radera
 2. Helt underbar läsning, det är inte svårt att unna dig det här trots att jag aldrig träffat dig. Tack för inspirationen! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Jonathan! Det glädjer mig att höra:-)

   Radera