fredag 17 maj 2013

Watt och farttest med Ibike

I det underbara vädret hem på pendlingen körde jag någrra extra mil och gjorde ett nära maxtest 15 km på sträckan Sollentuna Vattentorn- Täby Kyrkby strax innan rondellen och tillbaka. Brukar köra den sträckan rätt ofta, kuperad och rätt rolig sträcka med lite svängar som ofta går att hålla hygglig fart i. Och så den "fruktade" Frestabacken på 700 meter med snitt 4%.

Körde samma sträcka fast 2 varv i måndags och höll då 36,7 fart men då inte max utan på medelpuls 138 och aldrig över 147 mao inte hårt i Frestabacken. Ville testa ett varv nära max idag och se vad skillnaden blev på Ibiken watt och fart etc.

Började ut i rejäl motvind och man kan tydligt se på wattgrafen att jag gick alldeles för hårt för ett optimalt resultat. Hade 340 watt första 7,5 km i kraftig motvind och då 35,1 fart i snitt. Puls snabbt upp mot nära max och 160 för att sedan ligga jämnt hela varvet med 154 i snitt (låter lågt men det är högt för mig). Hem i medvinden gick det fort snitt 42 fart men watten betydligt lägre snitt 314. Man lurar sig lätt och tror att man kör jämnt men nästan alltid hårdare i motvinden. Nu var ju motvinden också först så jag tog nog i lite för mycket för att disponera ett jämnt lopp. Bilden på kurvan visar 2 minuters rullande kurva med topp 420 watt. Farten blev totalt 38.3 hade kanske trott på lite snabbare men i motvinden var det bra tungt och jag tog lite slut där. Kan ju tycka att det är lite lite skillnad på resultat med medelpuls 138 och fart 36.7 i måndags med hur lätt känsla som helst och nu "bara" 1,6 kmh fortare nu med 154 i puls, rejält trött dessutom hälften så långt. Kan ju så klart vara rätt storaa variattioner på dagsforrm, men gissar att jag har mycket bra aerobisk bas och grundspeed men saknar på anaerobisk toppfart. Blir till att träna mer intervaller och högfart framöver.

Ibiken är grym för att analysera tester, sträckor så här, både vind, lutning, kraft och fart kan tittas på längden och tvären allt från 1 sekunds mätlängd upp till 1 timme. På länken Power profiling kan du se ett benchmark för vilken kraft olika kategorier cyklister ca genererar. Om jag nu efter några månaders användning av Ibike bedömer min FTP till ca 320 watt (max effekt under ca 1 timme) och nu väger 74 så skulle det ge en siffra av 4.32 watt / kilo och en kategori 2 placering med en bra bit upp till kat 1 eller ännu längre till exceptional (domestic pro). För att ta sig upp till excellent och kategori 1 skulle 5 watt / kilo vara ett bra mål. Det är dock ett bra steg dit. Jag har gått ned ett par kilo nu under våren och kan max tänka mig att ta ett par till. Om jag skulle väga 72 så skulle det krävas 360 watt i snitt under en timme. Inte omöjligt tror jag men knappast i år. Får bli ett bra mål till nästa år. Någon "domestic pro" nivå typ 400 watt lär jag nog tyvärr aldrig kunna nå, trots min unga ålder:-)

Nu färdigtränat inför Roslagsvåren på söndag, ska bli kul och hoppas nu bara regnet uteblir. prognosen ser nu bättre ut än tidigare i veckan. Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar