söndag 9 februari 2014

Chris Horner för bra för att vara sann?

Kom att fundera lite i badet efter ett träningspass hur rimligt det är att Chris Horner vann Vueltan i höstas odopad? Att han som 41 åring producerar bättre prestation och "klättersiffror" än någonsin förut. Ja inte bara det, hans VAM siffror på en delsträcka uppges enligt Gazetta Dello Sport till 2034, rekordnivå någonsin vilket skulle ge 6.83 w / kg på 4.9 km slutklättring Pena Cabarga 437 w snitt och 21.2 i fart. Mer om det I Cyclingnews Chris Horner Gazetta enligt Gazettan så ligger det en naturlig "gräns" på 6.2 w/kg för vad en odopad toppcyklist kan klara för motsvarande prestation. Kommer ihåg från Tyler Hamiltons bok att Lances dopingdoktor Michele Ferrari wikipedia hade 6.7 w/ kg som The magic nr för att vinna TDF  i en tid när sannolikt större delen av klungan var fullproppad med EPO, testosteron, cortison och annat. Stämmer de beräkningarna så tror jag helt klart CH använt sig av fusk, en länk här som påvisar frågetecken kring hans redovisade blodvärden.
Doping expert raises questions about Chris Horner blood values


Chris Horners Vuelta är ju annars enormt inspirerande för oss veteranidrottare som bevis för att det går att prestera på toppnivå även efter 40, men hans Vuelta är så extraordinär att den självklart väcker massa frågor. En potentiell ren förklaring skulle kunna vara att dels stämmer inte Gazettans beräkningar om 6.8 w/ kg. Horner har tydligen inte själv redovisat SRM siffror från den sträckan. En annan "ren" förklaring skulle kunna vara att den bevisligen hela karriären mycket starke klättrare och cyklist som CH är inte nådde längst upp under den värsta EPO eran under 90 och 2000 talet som odopad. Nu när majoriteten är rena så kommer hans naturliga talang fram och han är i topp. Men känns det rimligt? Han har inte haft en tydlig antidopingstans och när man läser hur han försvarade Armstrong så sent som 2012 Cyclingnews Horner dont believe Armstrong doped känns ordet hycklare närmare till hands när vi nu vet sanningen. En annan halvskum grej efter hans "bragd" är att han hade svårt att ens få kontrakt 2014. Svårt att förstå. Är hans story ren borde väl den vara alla sponsorers dröm att kunna bevisa att allt är möjligt. Vilket team eller företag vill inte identifiera sig med det? Nu kör han Lampre Merida till slut. Men en massa turer kring det.

Ja svaret kanske aldrig kommer fram men som man brukar säga "if it looks to good to be true, it probably aint"
Chris Horner climbs Vuelta

Vad tror du?

1 kommentar:

  1. Känns som om den gode Horner dopar sig. Är skeptiskt till at någon kan tävla så lite för att sedan som gubben i lådan komma och köra ifrån alla inklusive Giro d'Italia vinnaren..
    Horner verka vara en trevlig kille men det finns indicier som pekar på att han inte var ren när han vann Vueltan, för lite tävlande 2013 tex samt en vag inställning till doping. Man blir inte så bra om man har problem som hindrar en att tävla och sen går man och vinner ett tre veckors etapplopp som är ett av de tre hårdaste, tror jag...
    Mvh, Bengt

    SvaraRadera