tisdag 22 juli 2014

10 VARMA tempomil

Idag gav jag mig ut på ett långt solopass med tempocykeln. 10 mil solo med målsättning att köra under 2.30 och förljaktligen en snittfart över 40. Tänker inte klaga på värmen då jag fullkomligt älskar den men att ge sig ut 11.30 kanske inte var helt optimalt ur värmesynpunkt. Det blev VARMT. Annars bra förutsättningar för tempocykel med svaga vindar, sida mot ut och sida med hem.

Körde från VIK skolan i Upplands Väsby mot Almunge 4 mil sen 1 mil mot Knutby och vände sen hem igen. Hade bestämt mig för att köra helt utan stopp och hade laddat upp med Camelbak 1.5 liter samt en halvliter på ramen vilket tillsamman med ett par gel räckte precis för att ta sig hem igen.

Kändes bra i värmen på utvägen och hittade snabbt en komfortpuls på 140 vilket jag tänkte får bli melodin för dagen, vill inte riskera värmeslag och ha 3-4 mil hem. Höll lite drygt 40 fart ut så det kändes mer eller mindre kanon. Men sista milen mot Knutby blev mer motvind och det tillsammans med att värmen började kännas fick mig in i en minisvacka. Lite bättre förstås i medvinden efter vändningen, de har också lagt ny asfalt mellan Almunge och Knutby vilket var en glad överaskning.

Svängde in vid Almunge och har nu 4 mil hem, snittet ligger på 40.3 och efter några km får jag en svacka i värmen och tvingas inse att någon farthöjning hem är inte att tänka på. Tvärtom det kommer bli stentufft att hålla farten då benen, energinivån var en bit från topp. I med lite gel och mer sportdryck. Nu är det bara 3 mil kvar, det klarar du, kämpa. Puls fortfarande jämn på 140 men de nära 30 graderna tog hårt och började bli dränerad på energi och kraft. Som tur var hade jag den lilla vind som fanns sida med de sista milen vilket hjälpte mig pegga 5 orna på 40 fart. Bra det här kommer gå utan kollaps och kunde ta det lite lugnare sista 5 för att komma tillbaka till Vikskolan på 2.29 på de tio milen. Hade kört bilen dit och som tur var laddat upp den med en kylväska full med vatten och  recoveryproteindryck. Skoja inte att det smakade bra och kunde bra nöjd köra hem till Sollentuna efter ett egentligen ganska vansinnigt pass i denna värmen med 2,5 timmar på tröskel utan stopp.

Det blev ett pannbenspass. Det kändes att det var länge sen jag cyklade mer än två timmar, förstås också i kombination med värmen. Men 40,2 fart på 140 puls över 10 mil är jag jäkligt nöjd med. Garmin Nu tar jag välförtjänt cykelpaus några dagar för familjetripp till Öland. Kör (lagom) hårt i värmen!

2 kommentarer:

 1. Tjena Jonas,
  har följt din blogg ett tag och läser den med glädje, du har en skön kaxig inställning kombinerat med en sund självdistans och självironi, fortsätt så! En fråga om ovanstående pass; jag är lite förvånad över att du inte kom upp högre i puls? Din tröskel borde ligga runt 165-170 och över 2.5h kanske medelpuls skulle kunna vara runt 150? Och ändå producerar du så imponerande siffror!

  Sen en annan fråga när jag ändå "har dig på tråden", är du nöjd med iBike? Funderar på att skaffa en men är ändå, trots (eller tack vare) att jag läst om hur den funkar, lite skeptisk kring om den verkligen kan visa korrekt effekt.

  Mvh
  Jesper Wedholm

  SvaraRadera
 2. Hej Jesper! Stort tack för din fina feedback. Vad gäller pulsen så har du rätt. Jag "borde" kunna ligga kring 150 några timmar utan att helt gå sönder. Även om jag har både låg vilo och arbetspuls. Men igår ville jag inte köra för hårt första timmen och när jag ville öka andra timmen hem så gick det inte. Var inte konditionsmässigt trött men liksom dränerad ändå troligtvis av värmen. Du funderar på en Ibike. Jag är kanonnöjd med min och tror den visar korrekta siffror (enligt tester och info på nätet) analysprogrammet Isaac (gratis) är grymt tycker jag sök och kolla på nätet hur det fungerar. Efter ett pass så analyserar programmet rundan, vägen, vind etc och ger små kortigeringar på kraft etc om det behövs. Stora fördelar: vikt, pris, all övrig data, komplett cykeldator ex gps .+ vind, lutningar i backar etc och det grymma analysprogrammet. Man kan enkelt flytta mellan cyklar. Grym batteritid typ 15 timmar och laddas fort. Några större nackdelar har jag inte upplevt. Kan inte använda den på tempocykeln utan "vindtillbehör" som jag inte orkat skaffa. Lycka till och kör hårt. Med vänlig hälsning, Jonas

  SvaraRadera